Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '12

 
Kategori
Güncel
 

AVM'ler, süpermarketler, oteller, okul kampüsleri ve plazalarda iş güvenliği ve sağlığı hizmetleri

AVM'ler, süpermarketler, oteller, okul kampüsleri ve plazalarda iş güvenliği ve sağlığı hizmetleri
 

6331 sayılı İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) Kanunu 30 Haziran 2012 günü resmi gazetede yayınlandı.

Kanun, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra, diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra yürürlüğe girecek. ISG kanunun onaylanmasıyla, bundan böyle 50 kişi ve üstü işçi çalıştıran ve sanayiden sayılan ibaresi kalktığı için artık bu sürece herkes dahil ediliyor.

Ancak, şimdiden kanunun tartışılmasına başlandı bile. Medyada, apartmanların da İSG Uzmanı ve Hekim, Hemşire bulundurma, çalıştırma zorunluluğu geliyor diye sansasyonlar da yapıldı. Ancak bütün bu olası düzenlemeler için Çalışma Bakanlığı tarafından yeni yönetmelikler hazırlanacak. Belki de iş, bir gün apartmanlara da gelecek, sitelerin birleşip bu hizmeti alması bir zaman gelecek zorunlu kılınacak. Bu süreçte tabii şimdi tartışmalar da bitmiyor. Oteller, Okul Kampüsleri, AVM'ler, Süpermarketler ve Plazalarda da İşyeri Hekimi, Hemşiresi yani Revir ile İş Güvenliği Uzmanı çalıştırıp çalıştırmama zorunluluğu da tartışılıyor. Kanımca AVMler, Süpermarketler, Oteller, Okul Kampüsleri  ve Plazalar da ISG Uzmanlığı ve İşyeri Hekimliği, Hemşiresi/Reviri olması gerekiyor.

Daha önce basından AVM'lerde yaşanan bazı kazalara dair bir kaç haber okumuştum. Düşününce diyorum ki AVM'ler, Oteller, Plazalar, Süpermarketler neden bu süreç dışında kalsın ki? Hele AVM'ler yaşayan bir gerçeklik artık. Hatta bir ara bir kadın kuruluşu AVM'lere zorunlu kreş yapılması için teklif bile götürmüştü ama sonra pek ilgilenen olmadı herhalde. Bu konuda da o zamanlar aşağıdaki bloğu yazmıştım.

http://blog.milliyet.com.tr/kadin-istihdamini-avm-lerdeki-kreslerle-artirmak-----neden-olmasin-/Blog/?BlogNo=348749

Yine ambalaj atıklarının AVM'lerde düzenleneceği ile ilgili bir kaç haber de yapılmıştı. AVM'ler artık günümüz yaşamının en dinamik nesnesi konumunda.

ISG Uzmanının birinci görevi; çalıştığı işyerinde öncelikle riskleri en etkin şekilde yönetmektir. Her yerde her zaman risk(/ler) vardır. Önemli olan riskleri önceden görerek gerekli tedbirlerin zamanında almak ve riskleri kabul edilebilir seviyelere düşürmek olmalıdır. Örneğin, AVM'lerdeki olası risklerini bir sıralamaya çalışırsak;

1. Yüksekten düşme
2. Yürüyene merdivene sıkışma, takılma
3. Başa ağır cisim düşmesi
4. Elektrik çarpması
5. Ağır yük kaldırma, taşıma
6. Cam kırılması
7. Market çalışanlarının sürekli ritmik hareketleri
8. Terör saldırıları
9. Yetersiz korkuluk yükseklikliği
10. Yangın
11. Isıtma kazanları
12. Gıda zehirlenmeleri
13. Mutfaklarda hijyen
14. LPG tüpleri ve gaz sıkışması
15. Kayma
16. Mutfaklarda kesici aletler
17. Temizlik çalışanlarının kimyasal maruziyeti
18. Yetersiz havalandırma
19. Yetersiz ısıtma
20. Elektrik kesintisinde jeneratörün devreye girmemesi
21. Asansörün çalışırken bozulması
22. Otoparkta LPG'li araç patlaması
23. Yangın gibi bir felaket anında binayı boşaltamama sorunu
24. AVM içinde çocukların kaybolması
25. Hırsızlık
26. Gasp
27. Kaba kuvvet, kavga
28.
... 

Tabii sayılar/riskler daha da artırılabilir. Bunlar ilk bakışta akla gelen risklerdir. Aynı şeyler oteller, plazalar, süpermarketler için de başka iş kolları için de yapılabilir.

Yaşam kalitesinin sürekli artırılması için, apartmanlardan daha önce bence işe AVM'lerden, Plazalardan, Otellerden, Süpermarketlerden başlanabilir ve sanıyorum buralarda çok daha kolay yol alınabilir. Bu sayede ISG bilinci topluma çok daha rahat nüfuz edilebilir.

AVM'lerle ilgili rakamlara baktığımızda AVM'lerin sayısı ve çeşitliliğinin sürekli arttığını görüyoruz.

AVM'ler sürekli yeni konseptlerle yurdun dört bir yanında açılmaya devam ediyor. Örneğin Türkiye'de 2011 yılı sonu itibari ile 278 AVM varmış. 2012 yılı sonunda bu rakamın 350 olması öngörülüyormuş. İstanbul'da 109, Ankara'da 37 ve İzmir'de ise 17 AVM varmış. Ancak 1000 kişiye düşen alışveriş metrekaresi dikkate alındığında 297 metre kare ile Ankara sıralamada başı çekiyormuş. 350 AVM, en az 350 ISG uzmanı, 350 Doktor, 350 hemşire yapar. Toplamda en az 1050 kişilik bir istihdam. Hadi buna bir de kreşi ekleyelim en az 1400 kişilik bir iş hacmi yaratılmış olacaktır. Bu hamle, toplumu gerçekten derinden etkileyecek ve güvenlik kavramını ülkede hızla daha da yerleştirecektir.

Unutmayalım en değerli varlığımız insan kaynağımızdır. İnsan varlığımızı korumak geleceğimizi korumak demektir. Çağdaş dünya artık bu noktadadır.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..