Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '11

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
1044
 

Ayva maremelâdı ile Kışı uğurlayalım

Ayva maremelâdı ile Kışı uğurlayalım
 

Ayva dalından düşeli aylar oldu, ama Kış gitmiyor... resim:Google


Ayva dalından düşüp müjdelediği Bahar tüm görkemiyle yarılandığı halde, Kış bir türlü gitmek bilmiyor, hava resmen ısırıyor. Gelin tezgahlardaki ayvaları tüketip, Kışı uğurlayalım!.. 

Ayva, Kış mevsiminin asil meyvelerinden biridir. Bahar ortasında, yazı müjdelercesine iri ve pembe tonlarında çiçekler açan ayvanın meyvesi sarı renkli, tüylü, ufak çekirdekli, talaşlı, iri ve serttir. Ayva, özellikle A ve B vitaminleri açısından oldukça zengin bir meyvedir. 

Ortalama 100 gram ayvanın, besin ve kalori değerleri şöyledir: Su 83.8 gr, kalori 57, Kcalprotein 0.4 gr, yağ 0.1 gr, karbonhidrat 15.3 gr, kalsiyum 11 mg, demir 0.7 mg, fosfor 17 mg, potasyum 197 mg, sodyum 4 mg, A vitamini 40 mg, C vitamini 15 mg dır. 

Prof. Dr. Turan Karadeniz, Ayvanın, kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına oldukça faydalı olduğunu söylüyor. 

Ayvanın Yararları 

- Çiçeği bal ile pişirilip, emziren kadına verilirse sütü artar. 

- Ayvanın meyvelerinden hazırlanan şurup ve kompostolar çocuk ishallerine karşı çok etkilidir. 

- Ayva meyveleri, kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. 

- Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı ve ağız kokusunu giderir. 

- Harareti ve ishali keser 

- Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. 

- Vücut gelişimine yardım eder. 

- Ayva, damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir,  

- Tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar. 

- Yapraklarından yapılan çay, kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. 

- Meyvesinden yapılan reçel, sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. 

- Cinsel isteği artırır. 

-Tereyağında pişirilen ayva, nefes yolu hastalıklarına, müzmin öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir. 

- Ayva çiçeği bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser. 

- Ayva çiçeği kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artırır. 

- Ayva kokusu, kalp ve dimağı kuvvetlendirir. 

- Ayva hoşafı, yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir. 

- Ayva varise iyi gelir. Yorgunluk ve bitkinliği önler. 

- Ayva hoşafı, ağız yaraları ve akciğer veremine iyi gelir. Gece uyurken ağızdan salya gelmesini önler. 

- Ayva yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. 

- Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile gargara yapılır, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz ağrısını ve şişliğini giderir. 

- Burun kanamasını önlemek için buruna ayva suyu çekilir. 

- Ayva suyu, aşırı adet kanamasını önler, bağırsak kanamalarını keser, dizanteriye karşı çok faydalıdır. 

- Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir. 

- Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. 

- Ayva suyu iştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir. 

- Grip ve nezle için çok etkilidir. 

- Ayva suyu, vücudu terletmek için çok etkilidir. 

- Ayva, böbrek zafiyetine, mide zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, mide ülserine. deniz tutmasına, mide gevşemesi ve mide düşmesine, çok faydalıdır. Pişirilmiş ayva iyi gelir. 

- Ayva suyu, evham ve vesveseye iyi gelir. 

- Göz enfeksiyonlarına karşı, ayva yaprağı kaynatılıp, soğuyan suyu ile günde birkaç kez yıkanır. 

- Ayvanın üzerindeki tüyler, kanayan yere konursa kanamayı durdurur. 

- Beyaz akıntıya karşı ayva yaprağı kaynatılıp aç karnına içilmeli ve haricen yıkanılmalıdır. 

- Ağız içi yaraları ve boğaz iltihapları için, kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen şurup gargara olarak kullanılırsa şifa verir. 

Ayvanın Zararları 

- Kabızlık çekenler ve tansiyonu yüksek olanlar çiğ yememelidir. 

- Çiğ yenilmesi tavsiye edilmez. Komposto veya jöle yapılarak veya külde pişirildikten sonra yenmesi uygundur. 

- Çekirdeklerinin içindeki madde zehirlidir. Çekirdek kesilmişse atılmalı. 

- Tohumlarının suda kaynatılmasıyla elde edilen merhem derinin yumuşacık olmasını sağlar. Egzama ve yanık tedavisinde kullanılır. 

Çok yendiği zaman sinir, kulunç ve bağırsak ağrısı yapar. 

Ayva Marmelâdı 

*Malzeme 

- 4 ayva 

- 1 kg. şeker 

- 4 bardak su 

- 1/2 limon suyu 

- 1 çubuk tarçın 

- 1 parça havlıcan 

- 4 karanfil 

*Hazırlık 

- Ayvalar ovalanarak yıkanıp, 4 parçaya bölünür. Çekirdekleri yuvalarından çıkarılır. Kesilen çekirdekler atılır. Kesik yerden zehir saldığı söylenir. 

- Geniş bir kapta, limonlu su içinde rendelenir. Her ayva bittiğinde tencereye konup, üzerine şeker serpilir. 

- Ortasına tarçın çubuğu dik olarak, havlıcan ve çekirdekler ile yerleştirilir. Karanfiller eşit uzaklıkta 4 ayrı yere konur. 

- Üzerine 4 bardak su dökülür. 

- Harlı ateşte 10 dakika, kısıkta 50 dakika pişirilir. 

- Doğal renkte olması isteniyorsa hemen, kızılımsı olması isteniyorsa 6 saat bekletilerek pişirilir. 

- Soğuduktan sonra kavanozlara yerleştirilir. Bu arada çekirdekleri ayıklanabilir. Saldığı yumuşatıcı jel nedeniyle çekirdekleri diğer baharatla kavanozda bırakılabilir. Kaba aktarırken ayıklanır. 

- Tarçın, havlıcan ve karanfil yerine, pişerken son 10 dakikada 2 adet mesir macunu çay poşeti içine konursa, aroması nefis olur. 

- Ayva marmeladı, en güzel kaymak ile eşleşir. 

- Turta, kurabiye içi, kek garnitürü olarak kullanılabilir. Lor pastasına farklı bir tad verir. 

*Kış boyu marmelâdını tükettim. 110 da bulunan şekerim, eşimin “şekersin!” iddiasına inat 82’ye düştü. Şeker dengeleyici olarak çok yararlı… 

*Gece terletici özelliğiyle kilo verdirir. 

*Çekirdeklerini arı suda birkaç gün bekletince oluşan jel gözaltı, yüz ve el kırışıklıklarına iyi gelir. 

*Kaynakça 

-H.Osman Akfırat : Şifalı Bitkiler ve Emraz, Tıbbî Nebevi ve Bazı Bitkiler, Davudî Antaki s.19, 162-163, Pamuk yayınları-İstanbul 

-Ramazan Yıldız :Büyük Şifalı Bitkiler, s.88, Huzur yayınevi, İstanbul 

-http://www.evdekieczane.net/ayvanin-faydalari-ve- 

 

Abdülkadir Güler bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Belli bir yaştan sonra gıdalarımıza titizlik göstermemiz konusu ah, olmasa...Çok severim tatlıları ama ılımlı almak zorunluluğu var, ilerde diyabet olabilirim korkusu ve kilo alma riski. Ayvalardan ben şimdilerde marmelat değil de, komposto yapıyorum, pilavın, makarnanın yanında iyi gidiyor. Ağzın daima tatlı olsun, ellerine sağlık, selam ve sevgilerle.

Yurdagül Alkan 
 30.04.2011 17:55
Cevap :
Sevgili Yurdagül Hanım, ben de şeker korkusuyla yaşayanlardandım. Hep 110 sınırında çıkardı, ama Kış boyu bu marmeladı yedim, şekerim 82 şimdi. İkindi vakti tatlı krizlerini çekinerek atlatıyordum. Sonucu alınca ipin ucunu kaçırdım. Marmelâd dolu kurabiyeler pek nefis oluyor!!! Neyse artık dikkat edeceğim. Senin uygulaman daha sağlıklı tabii. Esenlik dolu günler dilerim.  01.05.2011 13:20
 

Bu güzel yazı için bu tatlı yazın için sonsuz teşekkürler ederim,,,,Sevgilerrrrr,,,,

Alyoşa-Sevmek Güzeldir. 
 29.04.2011 19:49
Cevap :
Sağol Hülya... Aman tezgahları boşaltın da Kış kışkış olsun!!! Sevgiler...  30.04.2011 1:37
 

"ayvayı yemek" hiç de fena bişi değilmiş. En çok da "evham ve vesveseye" iyi gelmesi gözüme takıldı, güldüm :) ne diyelim, afiyet, bal şeker olsun!.. Sevgiler, aydınlık selamlarımla.

derinmavi.. 
 29.04.2011 15:25
Cevap :
Gerçekten öyle Ufuk Hanım, tavsiye ederim. Eskiden pek önemsemezdim. çekirdeklerinin yararlarını görünce meyvesinin yararlarını da araştırdım. Tezgahlardan kaldıralım ki, Bahar tam gelsin. Aydınlığın daim olsun... Sevgiler...  29.04.2011 15:39
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 214
Toplam yorum
: 1200
Toplam mesaj
: 138
Ort. okunma sayısı
: 5328
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster