Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ayva yemek için 10 harika sebep

Ayva yemek için 10 harika sebep
 

Ayva size çok iyi gelecek...


Kış meyvelerinden ayvanın sezonu Kasım ayında açılır ve Şubat ayına kadar devam eder. Ben, birkaç yıl öncesine kadar bu ayları iyi değerlendirmeyi bilmiyordum ve neredeyse hiç ayva tüketmezdim. Daha sonra birgün farkına vardım ki en faydalı gıdalar, kimsenin ilgi göstermediği, yemesi gayret gerektiren ve tadı da herkese hitap etmeyen gıdalardır. Ayva da tam olarak bu yüzden ilgimi çekti ve bu tuhaf meyveyi araştırdım. Artık, kış mevsimini sürekli ayva yiyerek geçiriyorum ve bunun için çok sağlam sebeplerim var. Bu sebeplerden 10 tanesini sizin için listeledim.

Sebep 1: Ayvada C Vitamini Var

C vitamini vücudunuzda antioksidan görevi yapan maddelerin başında gelir ve özellikle zorlu kış günlerinde yıpranan dokularınızın onarılmasını sağlar. Ayva, belki bir portakal yada kivi gibi tek başına bir günde almanız gereken C vitamini miktarını karşılayamaz ama kendisine benzeyen elma ve armut gibi meyvelerden iki üç kat daha fazla C vitamini ihtiva eder. Bence bu, elma yerine ayvayı tercih etmek için iyi bir sebeptir.

Sebep 2: Ayvanın Kalorisi İnanılmaz Az!

Koca bir ayvada sadece 150 kalori var ve ayvanın küçük bir meyve olmadığını düşündüğünüzde aslında kalori oranı en düşük meyvelerden biri olduğunu görürsünüz. Bu gayet normal çünkü meyvelerdeki kalori şekerden gelir ve ayva çok tatlı bir meyve sayılmaz. Eğer meyve yerken fazla kalori almaktan çekiniyorsanız ayva sizin aradığınız meyvedir. Şeker hastaları da ayvayı güvenle tüketebilir çünkü glisemik indeksi en düşük meyvelerden biri olup kan şekerini yükseltmez. Eğer şeker ve kaloriyle bir derdiniz yoksa bile sağlıklı beslenmeyi bir adım daha ileri götürmek için ayvayı tercih edebilirsiniz.

Sebep 3: Ayva Liflidir

Beslenme uzmanlarının takip ediyorsanız sürekli liften söz ettiklerinin farkında olmalısınız. Gerçek şu ki çoğumuz yeterince lif tüketmiyoruz ve bu yüzden kabızlık, ishal, gaz, şişkinlik ve aşırı kilo alma gibi problemleri yaşıyoruz. Zengin bir lif kaynağı olan ayva ise tam bir sindirim sistemi dostudur çünkü içindeki lifler adeta doğal bir paspas gibi bağırsaklarınızdaki parazit ve zararlı bakterileri silip süpürür. Lif, doygunluk hissi yaratır ve çok yemenize engel olur. Kalorisi de düşük olan ayva bu sayede kilo vermeye yardımcı olabilir.

Sebep 4: Elmadan Fazlası

Elma ve ayva birbiriyle yakın akraba meyveler ama ayva, meyve asitleri bakımından çok daha zengin. Elmada sadece malik asit bulunur ama ayvada hem malik asit hemde kuinik asit vardır. Bu meyve asitleri anti-bakteriyel, antioksidan ve enfeksiyonlarla savaşıcı birçok özelliğe sahip. İngilizlerin, “günde bir elma doktoru uzak tutar” diye bir sözü var. Ayva işte onun daha etkilisidir.

Sebep 5: Ayva Reçeli Harika Olur

Reçel ve marmelatları seviyorsanız ayva reçelini deneyin. Aşırı tatlı olmayan bu reçel, ayvanın kan şekerini düzenleyici etkisi sayesinde en sağlıklı reçellerden birisidir. Ayva marmelatı ise benim favorim. Hem ayvanın eşsiz aromasını duyarsınız hem de ayva, marmelatlara kıvam veren pektin maddesini içerdiğinde kendi kendine kıvamını bulan bir marmelattır. Tabi ki en iyisi bunları evde sizin hazırlamanızdır.

Sebep 6: Ayvayı Çiğnemek Gerek

Ayvanın sert ve çiğnemesi zordur ama bu niye ayva yemek için bir sebep sayılsın ki? Çocukken yediğimiz gevrek simitleri şimdi yediğimde ağzım ağrıyor çünkü yıllardır yumuşak şeyler yemekten çiğnemeyi unuttuk ve çene kaslarımız zayıfladı. Ayva, havuç gibi sert gıdaları rendelemeden çiğneyerek yemek doğla hayattan kopup kolaya alışan vücudumuzu kendine getirmek için yapmamız gereken şeylerden birisi.

Sebep 7: Ayva Ucuz

İnsanlar ayvanın ne kadar değerli bir meyve olduğunun yeniden farkına vardığı zaman talep artacak ve fiyatı da yükselecek. O yüzden bol bol ayva tüketmek için elinizi çabuk tutmakta fayda var. Zira üretimin artmasına rağmen birkaç yıl önce en ucuz meyve olan ayvanın fiyatının gittikçe arttığını gözlemliyorum.

Sebep 8: Ayva Sizi Sabırlı Yapar

Çevremdeki insanların beslenme tercihleri ile ilgili son dönemde farkettiği ilginç bir husus var: Sabırsızlık. Artık ne yiyeceğimizi seçerken en önemli etkenlerden birisi kolay yenmesi. Bu yüzden işlenmiş gıdalara ve doğal olmayan, kalori deposu yemeklere yöneliyoruz. Arada aklımıza sağlıklı beslenme gelirse meyve olarak en şekerli, çekirdeksiz ve kabuksuz olanları tercih ediyoruz. Bu durum bizi sağlıklı gıdalaradan gittikçe uzaklaştırıyor ve aslında bakarsanız genel bir sabırsızlık trendinin parçası. Artık hayatımızın her alanında hazır ve kolay olanı istiyoruz çünkü tüketim kültürüne iyice battık. Yemesi zor, tadı az ama faydaları çok olan ayvayı denemek belki de bu gidişatı biraz yavaşlatabilir.

Sebep 9: Ayva Üretiminde Birinciyiz

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı’nın açıklamasına göre, Türkiye dünya ayva üretiminin yüzde 20’sinden fazlasını yaparak ilk sırada yer alıyor. Türkiye’yi en yakından takip eden Çin Türkiye’den 5-6 bin ton daha az ayva üretiyor ama ayva yetiştirmek için tahsis edilen arazi miktarı Türkiye’dekinin iki katından çok. Yani Türkiye’deki ayva ağaçlarının verimi Çin’dekinin en az iki katı. Bu durum diğer ülkeler için de geçerli. Türkiye’deki ayva ağaçları çok daha bol meyve veriyor ve bunun ülkemizdeki toprak, ısı ve yağış şartlarının ayva ağacına çok uymasına borçluyuz. Anlayacağınız, ayva yetiştirmeye programlanmış bir iklimde yaşıyoruz ve buna göre dünyanın en iyi ayvalarının da bizde olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın birçok yerinde ise ayva egzotik bir meyve sayılıyor ve insanlar ömrünü bu meyveyi hiç görmeden ve bilmeden geçiriyor. Batı ülkelerinde ayvanın fiyatını hiç sorgulamasak herhalde daha iyi olcak. Bütün dünyanın merak ve gıpta ile baktığı bir meyve en kaliteli ve en ucuz halde bizim yanı başımızdayken bence uzak diyarlardan gelen şeyleri yemeye pek de gerek yok.

Sebep 10: Ayva Üretiminde Birinciyiz

Hayır, aynı şeyi iki defa yazmadım. Önceki maddede bol bol ürettiğimiz bir meyveyi yemenin size ne faydası olduğunu anlatmıştım. Burada ise ayva yemenizin ülkemize faydasını anlatacağım. Ülkemiz ekonomisinde ayvanın hatırı sayılır bir payı var ve ihracatını da yapıyoruz. İhracat için meyve üretimi bazı riskleri olan bir iş. Meyveyi satın alacak ülkeyle bir sorun çıksa Türkiye’deki üreticiler büyük zarara giriyor ve büyümesi yıllar süren meyve ağaçları kesilip odun oluyor. Eğer biz daha çok ayva yersek, ülkemizde sağlam bir iç talep olur ve ayva, dış pazarın hareketlerinden çok etkilenmez. Aslında yerli malı taraftarı sayılmam. İşe yaramayan bir ürünün sırf yerli malıdır, diye satın alınmasını da doğru bulmuyorum. Ayva ise gördüğünüz üzere hiç de gereksiz bir meyve değil. Bilakis, ayvanın faydaları anlatmakla bitmiyor ve bu faydalardan istifade ederken ülke ekonomisine katkı sağlamak da kimsenin reddemeyeceği bir bonus.

Sonuç:

Artık ayvanın güzel ve faydalı bir meyve olduğu konusunda ikna olduğunuzu sanıyorum. Ben ayvayı nasıl ve ne zaman tüketiyorum onu da anlatayım. Bence, ayva insanın en çok acıktığı öğleden sonra vaktinde yenirse iştahı kesebilir ve akşam yemeğine kadar sizi tutar. Bu saatte mide de boş olduğu için rahatsız etmedn sindirilir. Ayvayı evde istediğim kadar kesip buzdolabı poşetine sarıyorum ve işteyken bir ara köşeme çekilip yiyorum. Başka bir ayva saati ise akşam evdeyken olabilir. Böylece ayvayı taze taze kesip yemiş olursunuz çünkü bu biraz vakit gerektiriyor.

 
Toplam blog
: 25
: 8578
Kayıt tarihi
: 11.10.15
 
 

Sağlıklı ve lezzetli gıdalarla beslenmek, temiz ve huzurlu bir ortamda sade ama keyifli bir yaşam..