Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

B toplumu (Baykuş hareketi)

B toplumu (Baykuş hareketi)
 

Yıllardır ben ve belki de siz ve bizim gibi binlerce hatta milyonlarca insan işe gitmek için kalkacağı zaman saati ya 30 dk. erkene kurar ve çaldığında kapatıp tekrar yatarak o muhteşem 30 dk.'nın çabucak yok olmasını bekler ve kalkar ya da saat çaldığında ne olur biraz daha diye yatakta mırıldanır durur ve en tehlikeli olanı da o gün işe gitmemek için uyur uyanık bahane düşünmektir.

Sanırım Danimarkalılarda herkes gibi bu konuyu kafaya fazla takıp bir hareket başlatmışlar. Bu harekete de BAYKUŞ HAREKETİ (B TOPLUMU) adını koymuşlar.

Olayın ana teması şöyle tam olarak;

Mesai başlama saati 11.00 olsun bitiş saati de 20:00 olsun. Slogan olarak da "Hayat trafik sıkışıklıkları için çok kısa" demişler. Bu harekete katılan bir hayli de insan olmuş hatta web sitesi bile kurmuşlar.

Ardından Danimarka aile ilişkilerinden sorumlu bakan Corina Christense çıkıp "Bir çalar saatle kontrol edilmezse daha iyi bir yaşamımız olur" diye bir açıklama yapınca çalışanlar daha bir yelkenleri suya indirip diretmeye başlamışlar mesai 11:00’da başlasın diye. İnsanlar sessiz sabahlara aktif akşamlara layık diye yaymaya başlamışlar hareketlerini.

Bende zamanında mesailer Salı günü saat 10:00'da başlasa ne güzel olur diye hayal ederdim eskiden sonra bunun pek imkan dahilinde olmadığını görünce tekrar saatimi kalkış saatimden 30 dk. geriye kurmaya devam ettim.

Projeye bakıldığında gayet hoş görünüyor ve fakat bunun çok zararlı bir yanı olduğu ilk bakışta görünmüyor..!

Nedir peki bu kötü yan bizi uykumuzdan edecek..?

Tabiî ki doğal kaynak kullanımının azlığı olacak..!

Eğer mesai 11:00’da başlarsa ve günün kış aylarında ortalama 17:00 gibi karardığı düşünülürse normal mesai düzeninde 18.00’de paydos edildiği var sayılrsa bu durumda 1 saat elektrik kullanımı olacak (ofis gereçleri hariç) fakat Baykuş Hareketinde enerji kullanımı 3 saat olacak. Bu durumda her zaman olduğu gibi insan keyfiyatı en ön sırada tutulur ve bu uygulamaya geçilirse…

Hayırlı olsun küresel ısınmaya bir adım daha yaklaşmış oluruz..

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..