Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '08

 
Kategori
İftar Sofraları
Okunma Sayısı
2256
 

Baklavanin sirri ve tava boregi

Baklavanin sirri ve tava boregi
 

Tava boregim Gunes'in agzina layik !


Nefis bir tava boregi...Yapmasi 4 dakika, tavada pisirmesi 15 dakika.

Baklavanin Sirri

"her sey birdenbire oldu
kız birdenbire, oğlan birdenbire
yollar, kırlar, kediler, insanlar
aşk birdenbire oldu
sevinç birdenbire"
Tava boregine sevdalanmam birdenbire
Yapmasi birdenbire.
Yemesi birdenbire.
Aldigim 10 kilo birdenbire
Hersey birdenbire oldu :)

Iste yapmasi, pisirmesi toplam 20 dakika birdenbire olan, tava boregimin tarifi :

3 yufka
2 yumurta
Yarim bardak sut
Biraz sivi yag -istege bagli
Icine dileginize bagli miktarda peynir ya da sucuk.

Bir kapta yumurta, yag ve sutu karistirip, sivi karisim haline getirin.
Yufkalardan birini yagladiginiz tavayi ortalayacak sekilde serin, birakin yufkanin etekleri tavanin kenarindan dokulsun. Hazirladiginiz sivi karisimi gezdirin. Elinizde kalan diger iki yufkayi parcalara bolup, bir iki parcasini tavanin ortasina kapatacak sekilde dizin. Dilimlenmis peynir ya da sucugunuzun dilerseniz hepsini dizin. Parcalarla kapatin. Uzerine sivi karisimi. Bu sekilde elinizdeki 2 yufkanin parcalarini bitirin. Sonra da sarkik biraktiginiz ilk yufkanin eteklerini, tavanin ustunu kapatacak sekilde iceri alin. Ocagin ustunde alti kizarincaya kadar pisirin, sonra ters donderip diger yuzunu pisirin. Lezzeti evinizin kucuk krallarina, kralicelerine layik.

Goethe'e hatirladigim kadariyla "Dutlarin ve kirazlarin tadini sercelerden sor" dermisti.
Bizim gibi seker bayramlari olsaydi eminim eklerdi "Bayramin tadini ise cocuklardan sor" diye...
Hatta belki de "Baklavanin tadini Milliyet Blogculardan sor" diyerek devam da edebilirdi.

Yasadigim Amerika'nin koyunde, toplantilarda israrla benden baklava yapmam istenmeye baslayinca, buradaki bir restorana baklava yapip satmaya karar verdim. Ozellikle hafta sonlari yapar, restorana verir benim icin de bir macera olur diye dusunmustum. Ancak satmaya basladigim restoran "acik bufe" sitili oldugundan, sahibi istedigim baklava fiyatinin kendisine pahaliya mal oldugunu soyledi.

Margarin kullanmayin, hem transfat iceriyor hemde baklavaya cok kotu bir tad veriyor. Tuzsuz terayagi tercih edin. Baklava yaparken isterseniz her dizdiginiz yufkaya ceviz serpin, isterseniz sadece ortasina serpin cok fark etmez. Hatta zor durumdaysaniz, paraniz cevize yetmedimi "neredeyse" cevizsiz bile yapabilirsiniz.
Baklavanin sirri surubunda.
Daha dogrusu surubu ne kadar kaynattiginizda yatiyor. Genelde verilen tariflerde bol sulu surup onerilir. Ve 3-4 su bardagi olculerinden konusur tarifler.
Oysa benim tavsiyem :

1 Su bardagindan biraz fazla seker
1 Su bardagi su.
Ve tabi yarimdan az limon.

Kaynama miktari cok cok onemli...
Vezirde olabilirsiniz rezilde :)
Ideal olarak sekerli suyun TAM BAL kivamina donusmesi lazim. Bal kivamina geldigini sicagi sicagina anlamasi zor. Ancak sogudugunda belli oluyor. Az kaynatirsaniz biraz sulu olur, bal kivami gibi olmasada yine de guzel olur. Cok kaynatirsaniz, sicakken fark etmezsiniz ama soguyunca "tam bir cama" donusur bicakla kesemezsiniz bile. Benim firin degisik oldugundan icin kesin dakika soyleyemeyecegim ama kaynamaya basladiktan 8-9 dakika sonra limonunu sikmaniz gerekebilir(?), ocaginizin isisina bagli olarak toplam 20 dakikalik bir surup yapma suresi. Surup kaynama asamasinda hic karistirilmadigindan, kucuk tencerenizin kenarinda sekerli suyun biraktigi yarim parmak alcalma seviyesini, dikkat ederseniz gorebilirsiniz. Bu da surubun kivamina geldigini gosterebilir, ve limonunuzu sikar, bir tasimlik kaynatirsiniz.

Unutmadan, baklava icin iki cubuk (1 bardak) tuzsuz tereyagini eritip, az kismini aralarina, cogunu ise baklavayi kestikten sonra uzerine bolca dokmeyi planliyorsunuz. Tamam. Ama dikkat edin eriyen tereyaginda yogurdumsu tortu sona kalmissa, bu tortudan baklavanin kesiklerine koyarak kurtulun. Aksi halde henuz pismemis ama kesilmis baklavanizin uzerine kazayla bu tortular sacilirsa, pistikten sonra siyah noktalar gibi kotu, yanik bir goruntu verir.

Baklava borek tadinda bayramlar !
 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Böreği aynen uyguluyorum, lorlusundan, cevizlisine kadar çeşit çeşit tatlı, tuzlu yaparım. Baklavada ise püf noktası limonun son anda sıkılmasıymış, ben başta eklerim. Pratik tarifler yaşamı öyle kolaylaştırır işte. Hele memleketten uzaktayken insanı usta aşçı yapar. Esenlikler, kolaylıklar dilerim.

Ayten Dirier 
 10.01.2009 22:09
Cevap :
Tatlisini da mi :) Tamam tatlisini da deneyeyim, tahmin edebiliyorum nasil yaptiginizi, tesekkurler. Sizin o icli kofte tarifinin benzerini birileri youtube'a koymus. Belki 8-10 defa izledim ama evde hazir malzemem yoktu, iki yil oldu bir turlu deneyemedim :) Esenlikler ve size de kolay gelsin.  11.01.2009 12:16
 

Değerli arkadaşım, şimdi, bu yağmurlu ve soğuk havada, baklavayı nereden bulacağım ben? En güzel baklavayı yapan yer buradan km.lerce uzak. Biraz anlasam mutfak işlerinden (Sn: C.Çelik anlar. Ne de olsa Anteplidir.) ayağımın tozuyla girişirdim valla. Siz bunca işin gücün arasında bir de baklavacılık yapmaya kalkışmışsınız ya... Bravo doğrusu! Sevgiler, selamlar efendim.

hazandagüzeldir 
 06.01.2009 17:59
Cevap :
Isin madenle ilgili oldugu icin uzaklarda, baklavaya ulasilmasi zor bir yerlerdesin sanirim. Sen bloglarindan mahrum etme yeter, baklavalarin benden posta adresine :) Her sey bir yana, hazir hamur kullanildiginda hemen hic zaman almiyor. En iyisi bayramda bizim Celal'e takil :) Onun el atmadigi, beceremedigi bolum yok; baklavaya da el, kafa, kol atmasi an meselesi :) Sevgiler ve selamlar, hosgeldiniz.  07.01.2009 10:01
 

Müthiş bir yazıydı... Tesadüfen keşfettim... Hayatın tarifi vardı baklava börek tariflerinin satır aralarında...

yeşilsoğan 
 06.11.2008 15:41
Cevap :
Bence yazanin degil, gorenin gordugunu soyluyorsunuz. Yoksa bilseydim oyle okuyacaginizi, basligi baklavanin sirlari degil, hayatin sirlari diye atmazmiydim :) Oldukca comert sozleriniz icin tesekkur ederim. Gecen yildi galiba, kedili bir cift arkadasinizin evinde gecirdiginiz bir gunu anlatan bir yazinizi okudugumu animsiyorum :) Selamlar.  07.11.2008 0:46
 

"İnsanlara aptal olduğum izlenimi bırakıyorum" demişsin ya buna itirazım var. En azından bende hiç de öyle bir izlenim bırakmadın. Aksine yazı ve yorumlarından pırıltılı bir zekaya sahip çok sıcakkanlı bir insan olduğun anlaşılıyor. "Tuhaf Hikayeler" bloguma gelince, oradaki tipler zaten sıradışı, tuhaf tipler :) Dolayısıyla, sıradışı şeyler yapmaları doğal :) Sevgilerimle.

Murakami 
 24.10.2008 20:49
Cevap :
:)) boyle kiviracagini biliyordum :) hadi oyle olsun :) ne de olsa adi ustunde dedigin gibi "tuhaf hikayeler", sende tuhaf adamsin (!), dolayisiyla yarattigin tiplerin normalden farkli davranmalari gayet normal :) Diger hikayen Seymour Glass neden intihar ettiye gelince; Seymour Glass'in da, dedigin gibi tam da beyni kasiniyordu :) cunku yaninda yatan kadina alerjisi vardi :) sonra tam o sirada tabancayi beynini kasimak icin dogrultugu an ates mi aldi :) Kazayla intihar mi etti herif :) Bu arada hakkindaki comert sozlerin icin tesekkur ederim. Belki pazarlama isini ogreniyorumdur :) Sevgilerimle Celal.  24.10.2008 23:30
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 13
Toplam yorum
: 77
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 3975
Kayıt tarihi
: 27.02.07
 
 

Çemberime koymayı becerdiğim, sayıları elin parmakları kadar olan sevdiklerimle mutlu olduğunun f..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster