Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '08

 
Kategori
İftar Sofraları
 

Baklavanin sirri ve tava boregi

Baklavanin sirri ve tava boregi
 

Tava boregim Gunes'in agzina layik !


Nefis bir tava boregi...Yapmasi 4 dakika, tavada pisirmesi 15 dakika.

Baklavanin Sirri

"her sey birdenbire oldu
kız birdenbire, oğlan birdenbire
yollar, kırlar, kediler, insanlar
aşk birdenbire oldu
sevinç birdenbire"
Tava boregine sevdalanmam birdenbire
Yapmasi birdenbire.
Yemesi birdenbire.
Aldigim 10 kilo birdenbire
Hersey birdenbire oldu :)

Iste yapmasi, pisirmesi toplam 20 dakika birdenbire olan, tava boregimin tarifi :

3 yufka
2 yumurta
Yarim bardak sut
Biraz sivi yag -istege bagli
Icine dileginize bagli miktarda peynir ya da sucuk.

Bir kapta yumurta, yag ve sutu karistirip, sivi karisim haline getirin.
Yufkalardan birini yagladiginiz tavayi ortalayacak sekilde serin, birakin yufkanin etekleri tavanin kenarindan dokulsun. Hazirladiginiz sivi karisimi gezdirin. Elinizde kalan diger iki yufkayi parcalara bolup, bir iki parcasini tavanin ortasina kapatacak sekilde dizin. Dilimlenmis peynir ya da sucugunuzun dilerseniz hepsini dizin. Parcalarla kapatin. Uzerine sivi karisimi. Bu sekilde elinizdeki 2 yufkanin parcalarini bitirin. Sonra da sarkik biraktiginiz ilk yufkanin eteklerini, tavanin ustunu kapatacak sekilde iceri alin. Ocagin ustunde alti kizarincaya kadar pisirin, sonra ters donderip diger yuzunu pisirin. Lezzeti evinizin kucuk krallarina, kralicelerine layik.

Goethe'e hatirladigim kadariyla "Dutlarin ve kirazlarin tadini sercelerden sor" dermisti.
Bizim gibi seker bayramlari olsaydi eminim eklerdi "Bayramin tadini ise cocuklardan sor" diye...
Hatta belki de "Baklavanin tadini Milliyet Blogculardan sor" diyerek devam da edebilirdi.

Yasadigim Amerika'nin koyunde, toplantilarda israrla benden baklava yapmam istenmeye baslayinca, buradaki bir restorana baklava yapip satmaya karar verdim. Ozellikle hafta sonlari yapar, restorana verir benim icin de bir macera olur diye dusunmustum. Ancak satmaya basladigim restoran "acik bufe" sitili oldugundan, sahibi istedigim baklava fiyatinin kendisine pahaliya mal oldugunu soyledi.

Margarin kullanmayin, hem transfat iceriyor hemde baklavaya cok kotu bir tad veriyor. Tuzsuz terayagi tercih edin. Baklava yaparken isterseniz her dizdiginiz yufkaya ceviz serpin, isterseniz sadece ortasina serpin cok fark etmez. Hatta zor durumdaysaniz, paraniz cevize yetmedimi "neredeyse" cevizsiz bile yapabilirsiniz.
Baklavanin sirri surubunda.
Daha dogrusu surubu ne kadar kaynattiginizda yatiyor. Genelde verilen tariflerde bol sulu surup onerilir. Ve 3-4 su bardagi olculerinden konusur tarifler.
Oysa benim tavsiyem :

1 Su bardagindan biraz fazla seker
1 Su bardagi su.
Ve tabi yarimdan az limon.

Kaynama miktari cok cok onemli...
Vezirde olabilirsiniz rezilde :)
Ideal olarak sekerli suyun TAM BAL kivamina donusmesi lazim. Bal kivamina geldigini sicagi sicagina anlamasi zor. Ancak sogudugunda belli oluyor. Az kaynatirsaniz biraz sulu olur, bal kivami gibi olmasada yine de guzel olur. Cok kaynatirsaniz, sicakken fark etmezsiniz ama soguyunca "tam bir cama" donusur bicakla kesemezsiniz bile. Benim firin degisik oldugundan icin kesin dakika soyleyemeyecegim ama kaynamaya basladiktan 8-9 dakika sonra limonunu sikmaniz gerekebilir(?), ocaginizin isisina bagli olarak toplam 20 dakikalik bir surup yapma suresi. Surup kaynama asamasinda hic karistirilmadigindan, kucuk tencerenizin kenarinda sekerli suyun biraktigi yarim parmak alcalma seviyesini, dikkat ederseniz gorebilirsiniz. Bu da surubun kivamina geldigini gosterebilir, ve limonunuzu sikar, bir tasimlik kaynatirsiniz.

Unutmadan, baklava icin iki cubuk (1 bardak) tuzsuz tereyagini eritip, az kismini aralarina, cogunu ise baklavayi kestikten sonra uzerine bolca dokmeyi planliyorsunuz. Tamam. Ama dikkat edin eriyen tereyaginda yogurdumsu tortu sona kalmissa, bu tortudan baklavanin kesiklerine koyarak kurtulun. Aksi halde henuz pismemis ama kesilmis baklavanizin uzerine kazayla bu tortular sacilirsa, pistikten sonra siyah noktalar gibi kotu, yanik bir goruntu verir.

Baklava borek tadinda bayramlar !
 

 
Toplam blog
: 13
: 4035
Kayıt tarihi
: 27.02.07
 
 

Çemberime koymayı becerdiğim, sayıları elin parmakları kadar olan sevdiklerimle mutlu olduğunun f..