Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '07

 
Kategori
Restoranlar
 

Bal bal bal damlıyor sanki…

Bal bal bal damlıyor sanki…
 

Hafta sonu harika bir lezzetle tanıştım kahve ikramı yapan bir mekanda. Aslında çocukluğumdan bu yana çikolatanın aşığı olarak yaşayan ben, nasıl olurda bu muhteşem lezzet şöleninden yararlanmamışım inanılır gibi değil. Çikolatalı fondü aklımı başımdan aldı diyebilirim. Normalde evde çikolata sosuna bandırılmış meyve parçalarıyla kendi çapımda misafirlerime ikram etmek üzere küçük tatlıcıklar yapardım. Ama Çikolatanın ısısının korunmuş haliyle içine gömülen meyvelerin ağızda erimesi inanın yaşanılması gereken bir duygu. Üstelik çikolatanın verdiği mutluluk ile katlanan harika bir haz bu.

Fondü, İsviçre’ nin geleneksel bir yemeği imiş. Fransızca "fondre" yani "eritmek" kelimesinden türemiş. İsviçre Alpler'inde soğuk kış günlerinde evlerine kapanarak yaşayan halk, taze yiyeceğin bulunmadığı zamanlarda doyabilmek için kendi ürettikleri peynirden, şaraptan ve bayat ekmekten faydalanarak mütevazı bir yemek yaratmışlar. Et ve peynir fondüsünden başka bir de küp biçiminde kesilmiş kuru kek ve bisküvilerin ya da çeşitli meyvelerin çikolatalı sosa bulanarak yenilen “ çikolatalı fondü” çeşidi de var işte bu benim tecrübe ettiğim.
Fondü çeşitlerinin en önemli özelliği, ısıya dayanıklı bir kabın ispirto ocağı üzerinde masada bulundurulması ve yiyeceğin içine sokulup pişirilerek ya da sosa bulanarak yenmesiymiş. Fransızca kökenli Kaklon ( caquelon) denilen bu özel tencerenin – içindeki malzemenin dışarıya sıçramasını önlemek için- ağız kısmı dar bir yapıda üretilmiş. Özellikle toprak kapta hazırlanan bu çikolatalı karışımını servis hep sıcak tutmak için ise altında bir mum yanıyor. Çünkü çikolata sos altında yanan mum sayesinde hep sıcak olduğundan bir yandan sohbet ederken bir yandan da aklımıza geldikçe meyveleri sosa bulamak daha da keyifli bir hal alsın diye düşünülmüş bence. Özellikle çilek ve muz çikolata sosla pek uyumlu oluyor. Şimdi size tarifini vereceğim. Uyguladığınızda lezzetine doyamayacaksınız.

Malzeme: 300 gr sütlü çikolata, 125 ml süt, 2 bardak brendi, konyak, 5 keten helvası, bir kaşık süzme bal, 20 kedidili bisküvisi. Her çeşit meyve

Tarif: Fondü çanağına sütü boşaltın. Çikolatayı parçalayarak içine atın. Fondü ocağını yakın. Ara sıra karıştırarak çikolata benmari usulü eritin. Sonra brendi yi ya da konyağı ve balı ilave edin. Keten helvası yuvarlaklarını sekize bölün, kedidili bisküvileriyle fondünün yanında servis yapın. (5 kişilik)

Fondü setiniz varsa; çilek, kivi, portakal, elma, ananas, mango vs meyveleri küçük küçük doğrayarak aynı sosa batırarak sıcak olarak da servis yapabilirsiniz.

Sarışelale afiyetler diler.

 
Toplam blog
: 93
: 1475
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Elektrik mühendisiyim. Eğitimci bir ailenin kızıyım. Kelimeler ve rakamlarla geçen serüven dolu b..