Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '08

 
Kategori
Haber
 

Benzinde zamlar anında, indirimler ise beklemede!

Benzinde zamlar anında, indirimler ise beklemede!
 

Dünya en tehlikeli ekonomik bunalımlardan biriyle mücadele etmeye uğraşırken, piyasada taleplerde oluşabilecek düşmelere karşı bir aralar 147 Doları gören ham petrol fiyatları varilde 75 Dolara indi.

Petrolün varilinde her bir Dolarlık düşüşün Türkiye ekonomisine yaptığı katkı yılda 500 milyon Dolara ulaşıyor.

Özellikle yaz döneminin sonunda ekonomistlerin petrolün varili 200 Doları aşar yorumlarıyla; petrol ithal eden ülkeler kara kara düşünmeye başlamışlardı. Neyse ki korkulan olmadı. Petrol fiyatları hızla düşmeye başladı.

Ülkemiz kullandığı petrolün %90’dan fazlasını ithal ediyor. Petrol fiyatındaki düşüş, Türkiye’nin dış ticaret açığından cari açığa, enflasyondan yatırıma ve büyümeye kadar bir dizi olumlu etkide bulunuyor.

Ham petrol fiyatındaki 1 dolarlık artış Türkiye faturasını yıllık ortalama 200 milyon dolar artırıyor. Buna diğer enerji ürünlerinin fiyatları da eklendiğinde 1 dolarlık artışın toplam etkisi 500 milyon doları geçiyor.

Petrol, yaz aylarında 147 dolardan işlem görürken, Türkiye’nin yıllık enerji faturasını 50 milyar dolara taşımıştı. Küresel krizin ardından 80 dolara gerileyen petrol, 147 dolardan işlem gördüğü tarihlere göre, Türkiye ekonomisini yaklaşık olarak 35 milyar dolarlık yükten kurtardı.

Tüpraş Genel Müdürlüğü istatistiklerine baktığımızda, 2007 yılında petrole şirketin ödediği bedelin 12,7 milyar doları bulduğunu açıkça görülüyor. 2008’in 9 ayında ise bu 14,8 milyar dolara ulaşmış durumda. Petrol fiyatındaki düşüşler ülkemizin cari açığını da azaltırken, birbirinden farklı alanlarda dolaylı yönden indirimlere yol açması da kaçınılmaz bir sonuç olacaktır. Petrol fiyatındaki düşüş, maliyetin yanı sıra ulaştırmadan üretime kadar tüm ülke ekonomisini direkt olarak etkiliyor.

Son bir ay içerisinde ciddi bir miktarda görülen bu iniş maalesef ülkemizde yüksek bir oranda hissedilemedi. Akaryakıt ürünlerinde 4 ya da 5 YKr’luk indirimler şaka gibi görülürken bu konuda tüketicilerin sesinin çıkmaması pazarı elinde bulunduranlara destek oluyor.

Bir varil ham petrolün yarı yarıya düşen fiyatı doğrudan petrolle ilişkisi bulunan özellikle taşımacılık, gıda ve tekstil gibi sektörlerde bir rahatlama sağlayabilir. Ancak görünen o ki bu rahatlama ancak akaryakıt sektöründe hâkim olanların cebinde olacak.

Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan ülkemiz insanı bu şekilde sessiz kalmaya devam ettikçe, cesaret bulan üreticiler zamları anında yansıtırken indirimler için ise ancak seslerin yükselmesini bekleyeceklerdir.

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..