Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '12

 
Kategori
Anılar
 

Bir muallimin hatıraları. D4S1: Ev sahiplerimiz çok iyi insanlar; onları unutmayacağım

Bir muallimin hatıraları. D4S1: Ev sahiplerimiz çok iyi insanlar; onları unutmayacağım
 

(Kış iyice bastırdı. Sağda solda kurtlar görünüyor. Yollar kapalı. Dünya ile irtibat kesik. Okulun odununu  Davud Ağa temin ediyor. Fısırik’de ödünç alınan unla idare ediyorlar. Nihayet bir mektup geliyor . Postada 1,5 ay kalmış bir mektup. Ama köylü zaman zaman eğlenmesini biliyor.Sözgelimi ,toplanıp.gençler mahalli Erzurum, Bayburt, İspir halayları , Tamzara barları ve  Türk barı oynuyorlar. Sesi güzel olanlar da Köroğlu’nu ve Sümmani’yi söylüyorlar. Günler Fısırik’te de geçiyor…)

1.Kanunsani(Ocak).1943
Fısırik. Erzurum vilayeti, İspir kazası, Fısırik köyü öğretmeni olarak bulunuyorum. 1941-942 ders yılında Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu’ndan mezun olarak Maarif Vekilliğince bu köye tayin edildim. Köyümün manzarasından, halkından memnunum. Lakin köyüm vilayet merkezine ve kaza merkezine çok uzak. Bu gecemde diğer alelade gecelerimiz gibi. Sönük ve neşesiz geçti. Halbuki şehirler bu gece Bayram yaptı.

3.Kanunsani(Ocak).1943
Fısırik. Yılbaşı dolayısıyla okulu tatil ettim. Bu gece bizim evde eğlenti yaptık. Eğlentide ev sahibimiz Şaban emmi, Hacer hanım teyze, oğlu İbrahim de vardılar. Ev sahiplerimiz çok iyi insanlardır. Onları unutamıyacağım. Birkaç günden beri havalar çok güzeldi. Fakat bu gece birden değişti. dışarıda her taraf karla örtülmüş ve bembeyaz olmuş. Kar fasılalı olarak devam ediyor.

6.Kanunsani(Ocak).1943
Fısırik. Birkaç gündür kar devamlı olarak gece gündüz yağmakta. Karşımızdaki çamlıklar, dağlar görünmeyecek derecede sisli ve dumanlı. İspir kaza merkezi yolu dahi kapalı. Kurtlar gece gündüz demeyip köylere iniyorlar. Kurt tehlikesi mevcut. Balıkesir’deki ve diğer yerlerdeki arkadaşlarımdan mektup bekliyorum. Fakat yollar kapalı bulunduğundan muhabere etmenin imkanı yok; posta işleyemiyor.

7.Kanunsani(Ocak).1943
Fısırik. Dün akşam çocukların devamını ve odun temin etmek için yirmi dakika mesafedeki Danzut köyüne gittim. Davut Ağa’ya misafir oldum. Davud ağa çok mukallet ve temiz kalpli bir adam. Benim kederli anlarımı neşeye çeviriyor. Köy odasında komşularla görüştük. Danzut köyü gençleri de bu gece yılbaşı hediyesi topladılar ve eğlence yaptılar. Biz de iştirak ederek  eğlendik.

10.Kanunsani(Ocak).1943
Fısırik. Geçen ay başı İspir’de Ofis’ten ucuz fiyatla ekmeklik hububat aldım. Fakat ani olarak kışın başlaması ve mütemadiyen karın yağmakta devam etmesi dolayısıyla bir aydır merkezden buğdayları köye getirtemedim. Komşulardan ödünç aldığımız unla idare ediyoruz. İşte Şark’ın  en büyük sıkıntısı bu. Vesaiti nakliye meselesidir. Halbuki garpta bu sıkıntı katiyen yoktur. Bunun için canım sıkılıyor ve üzülüyorum.

15.Kanunsani(Ocak).1943
Fısırik. Hava biraz karlı zaten yerdeki kar düştüğü gündenberi hiç kalkmadı. Bugün Danzut köyünden Davud Ağa’nın oğlu Nazım merkezden bir mektup getirdi. 22.11.42 tarihinde İstanbul’dan postaya verilen ve bir buçuk ay postada kalan bu mektup, Nigar hanım teyzemden geliyor. Bu gün çocuklarla birlikte biriken odunları kestik. Eve istif ettik. Birkaç aylık odunumuzu hazırladım.

17.Kanunsani(Ocak).1943
Fısırik. Dün gece komşu köylerin birinden gelen gırnata ve zurnacı Bay Mustafa’nın konserini dinledik. Bu münasebetle köyün ileri  gelenlerinden terekküp eden komşularla bir de kebap sohbeti yaptık. Gençler mahalli Erzurum, Bayburt, İspir halayları , Tamzara barları ve  Türk barı oynadılar. Sesi güzel olanlar da Köroğlu’nu ve Sümmani’yi okudular. İlk geldiğim günlerde zevk duymazken şimdi bu oyunlardan hoşlanıyorum.
20.Kanunsani(Ocak).1943
Fısırik. Merkezden buğdayı getirtemedim. Bugün ev sahibimiz Şaban emmiler ambarlarından çıkararak ödünç buğday verdiler.  Hem de Şaban emmi buğdayı değirmene götürüp öğüttü. Bu iyiliklerinden dolayı annemle ikimiz onlara minnettar kaldık. Allah razı olsun. Çok iyi insanlarmış. Komşumuz Fadime abla da ufak tefek işlerimizi görüyor. Onun da yardımı oluyor. Ekseriya geceleri de bir araya oturup eğleniyoruz.

23.Kanunsani(Ocak).1943
Fısırik. Geçenlerde bizim Mezire gençleri ev ev zurna ve davulla dolaşarak yılbaşı hediyesi toplamışlardı. O toplanan hediyelerle bu gece İnceArapların odasında helva pişirerek eğlence yaptık. Köyde hiç gazyağı yok. Ben  bile ilk geldiğim günlerde yalnız çira yakarak idare ettik. Bereket sonra Belediyeden yarım teneke gaz aldık da şimdi rahat ediyoruz. Bu gazla komşuların da ihtiyaçlarını gideriyorum.

31.Kanunsani(Ocak).1943
Mumans-Mezire’den ev sahibimizin oğlu İbrahim Parlak’la Mumans köyüne geldik. Her taraf karla örtülü , yerde diz kapağına kadar kar var. Aybaşı dolayısıyla yarın da bu köyden İspir’e gideceğim ve orada işlerimi göreceğim. Yalnız vesveseden ve yabancı yatakta yattığımdan bu gece gözüme uyku girmedi. Allah kısmet ederse, yarınİsmail Ağa’nın oğlu Hüseyin Dursun’la kaza merkezine gideceğim.

(Savaş hala devam ediyor. 1.Ocak.1943 : Almanların 1.Panzer Birliği , Stalingrad önündeki kuşatmadan kurtulmak için geri çekilir. 2.Amerikalılar ,Yeni Gine’de “Buna”yı Japonlardan geri alırlar. 10.Ocak.1943: Sovyet Birlikleri Stalingrad’ta , Leningrad’ta , ve Kafkaslarda Alman Birliklerine karşı hücuma geçer. 16.Ocak.1943: İngiliz Hava Kuvvetleri Berlin’i iki gün üst üste bombalar. 18.Ocak.1943: Varşova Getto’sundaki Yahudiler ilk kez isyan teşebbüsünde bulunurlar.  21.Ocak.1943: Stalingrad yakınlarında bulunan Almanlara ait bir hava üssü Sovyet ordusu tarafından alınır. 23.Ocak.1943: İngilizler Libya’da Tripoli’yi kurtarırlar. Savaş her yerde devam ediyor ama, Almanlar ve ittifak devletleri yavaş yavaş yenilirler.)

 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..