Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '08

 
Kategori
Sinema
 

Body of Lies

Body of Lies
 

imdb


Film, Yankiler’in bile, savaş savları kurabileceğini gösteriyor. Ancak, bunu attıkları taşla değil, kazara vurdukları kuş ile yapıyorlar.


Filmin girişi Crowe’un bir hain olduğu sanısını yaratıyor ama değil gibiymiş olarak bitiyor. Ancak, senaryo taklalarına karşın, filmin sonunda kazanan 1. Dünya değil, 3. Dünya.


2000’lerde İsrail CIA, ABD MOSSAD ajanlarını tutukluyor, filmlerde değil, gerçek yaşamda.


Brzezinski, İsrail’in Ortadoğu’da ABD tarafından yalnız bırakılacağını, ‘İkinci Şans’ kitabında yazdı. Bu, İran’a ABD’nin değil, İsrail’in saldırması demek. Acemler, biz onları Acemi diye aşağılasak da, Arap değil, hani 3 Gün Savaşı’nda kaçanlardan...


Böylelikle, ABD Dünya’da tüm müttefikleri tarafından yalnız bırakılmaya doğru gidiyor.


Einstein, 3. Dünya Savaşı’nın baltayla yapılacağını söylemiş ama burada bir yanılgı var: Bu bir gerileme değil, ilerlemedir. Bugün, balisetler kalaşnikoflardan daha sessiz ve isabetli atış yapabiliyor; her ikisi de ustasının elinde olmak üzere.


Yani, ortada yalan falan yok. Tamam Yankiler, kendilerine yalan söylüyorlar ama bu onların genel huyudur. İngiliz savaş gemileri Çanakkale’de batınca, generallerin çenesi düşmüştü. Yankiler’in çenesi bile düşmüyor, Kore’den beridir yenildiklerine hala ayamadılar.


Doğru şu:


Savaş sanatı ve zanaatı değişiyor. Tamam, uydular ve ileri teknoloji uyduları filan çok güzel oyuncaklar ama filmde gösterildiği üzere, bir kum fırtınasında göz gözü görmez, uydu bile olsa.


Filmin öykü akışı çok sakar. Sırf Leonardo Clark çeksin diye yapılmış. Keçi sakalını çok sevdi abimiz.


Film, film olarak ortalamayı tutturamamış. Ancak. Dalay Lama’nın bile, Obama’nın hiçbirşey yapmaması için seçildiğine ayması gibi, bu film bile bazı gerçeklere aymış.


Leonardo’nun filmde yaptığını, Türkiye için yapan Yankiler’i 25 yıl önce gördüm. Hani, astronot filmin sonunda Solaris’e temas eder ya, onun gibi bir şey.


Şogün’den beridir, sinemasal oryentalizm olduğu yerde kıvırıp duruyor. Bu film de onlara örnek.


Bir filme düşünmek için gidiyorsanız, bu filmi anlamak için bu metin işinize yarar. Yoksa, papkornlar sizi bekliyor ve Leonardo da...

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..