Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '08

 
Kategori
İlişkiler
Okunma Sayısı
1541
 

Çay deyip geçmeyin...

Çay deyip geçmeyin...
 

Çayı, sade mi tatlandırılmış mı seversiniz ?

Sıcacık bir bardak çayı “sade” içmek farklı bir hazdır.
Biraz buruk, biraz koyu ya da açık, tortusuz, hatta kaygan.
Aroması neyse, nasılsa odur.
Damağınızdaki lezzet, çayın yalın katıksız tadıdır.
Lezzeti, sıcaklığında, deminde, rengindedir.
Tavşan kanı çayı, hiç tatlandırmadan
İnce belli bir bardaktan yudumlamak,
Ayrı bir lezzettir.

Ya, tatlandırılmış çayı yudumlamaya ne dersiniz?
Çay tadı yine vardır ve içine karışmış tatlandırıcının farklı lezzetini de,
Çayın içinde erimiş olarak fark edersiniz,
Dudaklarınızda dilinizde ve damağınızda hissedersiniz.
Yudumladığınız bu sıcak içecek,
Karışımı oluşturan her iki maddenin de temel özelliklerini içinde barındırır.
Çay ve Şeker !
Ama, birbiriyle kaynaşmış, bütünleşmiş ve homojendir.
Her sıcak yudumda bunu hissedersiniz.

Bence sıcak demli bir bardak çayı, “sade” yudumlamak
İki dost olmakla eşdeğer.
Bir yudumda sevincin mutluluğun kaygan tadını,
Bir diğerinde kızgınlığın, hırçınlığın, karamsarlığın demini,
Bir başka yudumda, hüznün özlemin buruk lezzetini
Samimiyetin, içtenliğin, paylaşımın, anlayışın, tartışmanın, uzlaşmanın aroması içinde,
Ve sevginin saygının sıcaklığında
Duyumsamak.

İki sevgili olmak derseniz;
Aşk, heyecan, coşku, tutku ile tatlandırılmış çayı tercih edenlerdensiniz.
Dost ve sevgili lezzeti birbirinin içinde erimiş bütünleşmiş,
Üzerinde delilik ve macera dumanları tüten
Tatlı ve sıcak bir içecek.
Her yudumda şekerin verdiği enerjinin kanınıza karıştığını,
Ve tüm bedeninize yayılanın
O tatlı-sıcak tavşan kanı olduğunu hissedersiniz.
Kullandığınız tatlandırıcı
İster glikoz ister aspertan olsun farketmez.
Bileşiminde var olan temel hammaddeler;
Aşk, heyecan, coşku, tutku, delilik ve maceradır.
Ve sıcak çayın içine ergimesiyle yarattığı kimyasal etki,
İçine girdiği ortamı yapaylaştırmadan tatlandırmaktır.

Dost olmak ile sevgili olmak arasında gidip gelmeler ise,
Çayı soğutur !...
İçine atılan birkaç şeker eriyemeden dibe çökmüş,
Ilık-soğuk bir içeceğe dönüştürür...
Yudumladıkça çayımsı bir tat alırsınız
Ama sıcak demli ve taze bir çay lezzeti değil !
Şeker tadına erişmek istediğiniz her seferinde
Tekrar karıştırmanız gerekecektir...
Çünkü yarı ılık – yarı soğuk bir çayın içinde şeker
Tamamen eriyip ergiyemeyecektir...
Ya da bir çay kaşığı ile
Dibe çökmüş şekerden bir lokma alıp,
Ağzınızı tatlandırmak isteyebilirsiniz ama,
Tek bir yudumda her iki lezzeti de birlikte hissedemezsiniz..
O ne bir çaydır, ne de şeker
Ne homojen bir birleşimdir, ne de heterojen.
Şeker yerine tatlandırıcı da kullansanız,
Yarı ılık yarı soğuk bir çayın içinde yaratacağı kimyasal etki farklıdır.
Ağzınızda yapay bir tat bırakır...
Bence böyle bir sıvıyı içmek istemezsiniz.

Bana soracak olursanız
Eğer çay içeceksem,
Ya tatlandırılmış ya da sade tercihini yapmış olarak
Ve de SICAK seviyorum.
Şekeri dibe çökmüş, bulanık,
Yarı ılık - yarı soğuk, yarı sade - yarı şekerli çaydan hoşlanmıyorum.
Ve gri tonlardan da
Ve kısmenlerden de
Ve kesik kesik noktalı çizgili Mors alfabesinden de.
Görüntü dediğin bir fotoğraftaki siyah ya da beyaz netliğinde,
Tercih dediğin sandıktaki evet ya da hayır niteliğinde,
İletişim dediğin standart bir çizginin sürdürülebilirliğinde olmalı
Diye düşünüyorum.

Siz çayı nasıl seversiniz ve nasıl içmek istersiniz?
Sıcak demli ve sade mi?
Tatlandırılmış ve dumanı üstünde mi?
Yarı ılık, yarı sıcak, yarı soğuk, yarı sade, yarı şekerli mi?
Ya da, - adı pek de çay olmayan – soğuk buzlu ve limonlu..
Belki de hiç almayayım dersiniz,
Çay içmeyi hiç istemezsiniz ?

Yeşim Esemen

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Muhabbet aracı olarak içilen çay çok keyif veriyor insana..Yaklaşık 3 yıldır şekersiz içiyorum çaylarımı..yazınızda belirttiğiniz gibi, şekersiz içildiğinde gerçek çay kokusunu alıyosunuz, beyin çay içildiğini daha iyi algılıyor ozaman..şeker gereksinimini başka tatlılarla alıyorum..keyifli yazı..kutlarım

Mehmet Önkibar 
 11.12.2008 14:55
Cevap :
Merhaba Mehmet bey, bu yorumunuzu yanıtladığımı ama internet kopukluğu anına denk geldiği için yarım kaldığını hatırladım bu sayfaya bugün girip de bu yorumu yanıtsız gördüğümde. Lütfen gecikmiş yanıtım için affedin. Yorumunuzla katkılarınız için teşekkür ediyorum. Çay tadında sıcak dostluklar eksik olmasın yaşamınızdan. Saygı sevgi ve selamlar.  24.12.2008 1:50
 

Çayımızı diskalifiye etmek için soktuğu, sokmaya çalıştığı onca fitne fesata rağmen "yok kuşun burnu, yok civcivin gagası, yok yeşil çaydı, yok sallamaydı derken" ben ağzımın tavanını yakacak, kışın ince belinde, bedeneninde üşüyen, donan ellerimi ve kalbimi ısıtacak kadar sıcak, boyuna posuna endamına baktığım zaman arkasından sevgilimin yüzünü net ve açık görebilecek kadar berrak, "biraz bordomsu olsa da:)" küçük boy olmayan optikli bardakta uzun uzun ve tadını alarak içebilecek kadar çoğulunu severim. İçinde bir de burnuma kadar gelen bergamut kokusu olursa değme keyfime. Şeker de atarım ama... Yanımda sevgilim olsa bu kadar mutluluk vermez. Yok kansızlık yaparmış da... Yok sinir yaparmış da. Pehhh. Asıl içmezsem sinir yapıyor ben de...:)) Sevgiler

Ayrıntıda gezinmek 
 09.06.2008 15:53
Cevap :
Merhaba Aynur hanım, sayfama ziyaretiniz ve doyurucu zengin yorumunuzla katkılarınız için çok teşekkür ediyorum. Çay tadında, çay sıcaklığında, çay berraklığında dostlar, dostluklar eksik olmasın yaşamınızdan. Sevgiler benden de. :)  10.06.2008 14:07
 

Çayın ısatamayacağı ortam yok sanırım. Yalnızlığımı ince belli bardakla ve iki kesme şekerle bölen en yakın arkadaşım gibi geliyor. Güzel bir yazıydı, kaleminize sağlık. Saygı ve sevgilerimle...

Sema GÜZEL 
 01.06.2008 22:02
Cevap :
Merhaba Sema hanım, şimdi şu anda çay içesim geldi bu satırlarınızı okuyunca. Çok teşekkür ediyorum paylaşımınız için. Sevgilerimle  01.06.2008 22:45
 

" Ç A Y " GENELLİKLE İNSANOĞLUNUN HAYATINDA ÖNEMLİ BİR YER KAPSAR..! HELE HELE BİR DE ÇAY TİRYAKİSİ OLDUĞUNUZU DÜŞÜNÜN..! HATIRLIYABİLDİĞİM KADARI ile İÇMİŞ OLDUĞUM ÇAY ÇEŞİTLERİ ise ; ************************** 1*DEMLİ "RİZE" ÇAYI 2*SALLAMA POŞET "SEYLAN" ÇAYI 3*BUZLU ÇAY (Amerikan Tarzı) 4*ÇİN ÇAYI 5*JAPON ÇAYI (Seromoni ile servis) 6*NUA "KIRIM" ÇAYI 7*SÜTLÜ "İNGİLİZ" ÇAYI 8*DEMLİ KOYU "LİBYA" ÇAYI (Küçük Bardakda) 9*KANYAKLI ÇAY (Kış Günlerinde) 10*YEŞİL BİTKİ ÇAYI 11*ADA ÇAYI ************************* BLOG SAYFANIZI İNCELEDİM... ÇOK GÜZEL...ELLERİNİZE ve GÖZLERİNİZE SAĞLIK...! SİZE ÇUKUROVA-ADANA'dan SEVGİ ve SELAMLAR SUNARIM...! NECİP KÖNİ - ADANA/TR

Necip Köni - Adana / TR 
 06.04.2008 12:30
Cevap :
Öncelikle sayfama ziyaretiniz için ve sonra bu güzel yorumunuzla katkı sağladığınız için çok teşekkür ediyorum. Çay çeşitlerini böyle sıralamak hiç aklıma gelmemişti doğrusu :) Her ülkenin çay kültüründen söz etmek, başlı başına kimbilir kaç yazı konusu olurdu herhalde. Bir çay evi açıp, dünya ülkelerinin çaylarından oluşturulmuş bir mönü ve sunum kapsamında çay servisi yapmak fikrinden söz etmişti bir arkadaşım, bu fikri zihnimde imgeleştirdi bu çay çeşitleri yorumunuz aynı zamanda. Bakarsınız bu fikri hayata geçiririm günün birinde, sizi de beklerim o zaman bir Istanbul çayı içmeye :) Saygı sevgi ve selamlarımla  06.04.2008 15:16
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 45
Toplam yorum
: 195
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 2215
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

"Artık makine ile değil, insanla iletişim kurma" kararımın ardından IT sektöründeki kariyerimi nokta..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster