Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '15

 
Kategori
Kitap
 

Cemal Tuzcuoğulları 'nın "Telif ve Okuma" kitabı üzerine

Cemal Tuzcuoğulları 'nın "Telif ve Okuma" kitabı üzerine
 

Kişi odur ki, her yere koymaya bir eser,

Eseri olmayanın yerinde yeller eser!      

                                           ( Hadimi 13. yy)

Bu değerli ve veciz sözlerin sahibi 13. yy ‘da yaşamış ve hâlâ bu sözleriyle anılan bir bilim adamı olan Hadimi’nin. Kişi odur ki yaşadığı zaman zarfında çalışıp uğraşarak ortaya bir eser ortaya koyandır. Bu eseriyle içinde yaşadığı topluma   faydalı olandır, aydınlatandır.  Eğer yaşadığı bunca yıllar içinde bir eser, bir ürün topluma kazandırmamışsa onun yerinde yeller esmiş,yani ömrünü boşa harcamıştır.

Uzun yıllar okuyup çalışarak ve bir eser ortaya koyanlarımızdan biri de Cemal Tuzcuoğlları’dır.  Cemal Tuzcuoğllları bir İLESAM üyesi ve telif hakları danışmanıdır.   İLESAM: Türkiye ilim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği” anlamında T.C. Anayasası, bağlamında 5846 sayılı kanunla kurulmuştur. Bu kanuna göre meydana gelen veya yapılacak  olan tüm eserlerin ( şiir, resim, öykü, roman, fıkra,  sinema, röportaj, heykel,müzik, tiyatro  v..s. )gibi tüm eserlerin maddi ve manevi hakkı eser sahiplerine aittir. Bu konuda çaba ve destek veren İLESAM 28 Nisan 1986 ‘da kurulmuştur. Ben de 1989 ‘dan bu yana bu kuruluşun üyesi ve aynı zamanda Aydın ilinin İLESAM temsilcisiyim. Türkiye genelinde İLESAM’IN 3000’ne yakın üyesi vardır. Halen öğretmen şair ve yazar Mehmet Nuri Parmaksız bu kuruluşun genel başkanıdır.   

   İLESAM: sanat, edebiyat yolunda yazan, çizen,  sanat ve kültür alanında eser üreten kişilerin haklarını korur. Eser sahipleri olan kişilerin topluma kazandırdıkları ve yayınladıkları eserlerin telif haklarını korur. Görsel ve yazılı basında eser sahiplerine yardımcı olur. Korsan yayıncılara meydan vermez. Kişilerin eserleriyle ilgili konularda teklif haklarını için devreye girer. İLESAM Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak görevini sürdürür ve eser sahiplerinin telif haklarını koruyan tek kuruluştur. Siyasetle hiçbir ilgisi yoktur. Yurt içinde ve yurtdışında takdire değer faaliyet ve çalışmaları vardır.

Ben ne zaman Ankara’ya gitsem Ankara / Kızılay’da bulunan İLESAM’ın Genel merkezine gider, çaylarını içer ve her cumartesi günü  sanat, kültür, edebiyat ve şiir gibi konularda yapılan etkinliklere katılırım. Her gittiğimde İLESAM yönetim kurulunda görevli bulunan eğitimci yazar Cemal Tuzcuoğulları ile   mutlaka görüşür fikir ve düşüncelerinden yararlanırım., Konuksever, hatırnaz bir insandır.

Cemal Tuzcuoğulları’nın bana imzalı olarak armağan ettikleri kitap “TELİF HAKKI ve OKUMA KÜLTÜRÜ” adını taşıyor. Kitap Ankara’da Kültür Ajans yayınları arasında çıkmıştır.( Nisan 2013) , tertemiz bir baskısı vardır. Zaten Kültür Ajans Yayınları sahibi araştırmacı yazar Hayrettin İvgin, yayın konusunda bir hayli deneyimlidir. Adı geçen kitap Hayrettin İvgin ve oğlu Erhan İvgin’in katkılarıyla gün ışığına çıkmıştır. Kitapta Hayrettin İvgin, Prof.Dr. Nurullah Çetin, Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Pehlivan Uzun, İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız ve Sibel Nur Özdemir’in görüşlerine yer vermişlerdir. Onun için İLESAM Genel Baeşkanı Mehmet Nuri  Parmaksız  şöyle  diyor:

 

“Tuzcuoğulları’nı anlatmakla bitiremem; lakin onun hakkında ne kadar yazsam da yazdıklarım onun hizmetini karşılayamaz. Elinizdeki bu kitap yine Cemal Tuzcuoğullarının mesaisini, İLESAM başta olmak üzere okuma kültürünü, sanatı, sanatçıları, haklarımızı, kütüphaneleri, dergileri, yasaları, Telif Haklarını ve daha nice konuyu bize tanıtan, hatırlatan ve öğreten nitelikte belgeleyen bir eserdir.

 

 Kültür Ajans sahibi araştırmacı yazar Hayrettin İvgin ise: “Telif hakları konusunda Cemal Tuzcuoğulları, müfessir ( kısa ve dar olan metinleri açıklayan, yorumlayan) olup İLESAM adına ilgili kuruluşlara görüş bildiren bir düşünce adamıdır. Yazar Cemal Tuzcuoğulları, aynı zamanda ilköğretimden üniversiteye kadar eğitimin her kademesinde meslek birliklerinin bilgilendirme toplantılarında, telif haklarının doğuşu, tanımı ve hukuksal hakların öneminin anlatmaktadır. Korsan kitap yayınının ülkeye vermiş olduğu zararlar ile vergi kaybını her ortamda vurgulamaktadır.”  

 

Cemal Tuzcuoğulları yaklaşık 45 yıl önce Zonguldak basınında çeşitli gazetelerde yazılar yazdı.  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayımladığı Milli Kültür Dergisinde tarih ve edebiyat üzerine makaleleri yayımlandı. İlk kitabı “Atatürk ve Spor ( 2001), “ Dünya Lideri Atatürk”, “Beypazarı Anıları Belgeseli”,  “Basında Telif Hakları” ( Mehmet Nuri Parmaksız ) ile birlikte yazdı. Sanat ve kültür yazılarından dolayı Azerbaycan İlimler Akademisi tarafından doktora unvanını aldı. Araştırmayı, yazmayı ve üretmeyi seven bir yazın eridir. Sanat ve kültür dünyamızda bir telif uzmanı olarak bilinir. Bu alanda deneyimli bir eğitimcidir. Bu çalışmalarından dolayı sevgili hocamız Cemal Tuzcuoğulları’nı yürekten kutluyor, başarılarının bol ve sürekli olmasını diliyorum. Eline, diline sağlık diyorum..

 

Meraklısı için:

İLESAM Genel Merkezi

İzmir Cad. NO: 33 / 16-  Kızılay - ANKARA

 

Abdülkadir GÜLER

12 Kasım 2015- SÖKE

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..