Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '15

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Charlie Hebdo mizah dergisi çatısı altında ifade özgürlüğü katliamı; İnsanlığa saldırı

Charlie Hebdo mizah dergisi çatısı altında ifade özgürlüğü katliamı; İnsanlığa saldırı
 

Stéphane Charbonnier, Charlie Hebdo'nun editörü,


İslam ve terörizm arasında bir bağlantı var mı yok mu?

Herhalde, yüzeyde hiçbir dinsel öğreti, terörizmi savunmaz, savunsaydı, sayısız insana malolmazdı.

Bu açıdan cevap hayır.

Peki ama soruyu tersten soralım. 

Katliamcılar neden katliam yapar?

Herhalde ilk akla gelecek cevap dogmatik kafa yapılarıdır. 

Peki her bu özelliğe sahip olan terörist midir?

Tabiki hayır.

Peki ama terörist olmayan bu insanlar masum mudur?

Orası şüpheli, çünkü bu katliamı mümkün kılan katliamcıyı yaratan bir ortamdır, iklimdir. Hiçbir katliam tekil değildir. Arkasında o fikri besleyen, bir anlayış, güç, dinamizm vs. vardır.

Aslında birileri katliam yapıyorsa, onu mümkün kılan bir toplum ve anlayış vardır.

Bu toplum ve anlayış, dogmatiktir. 

Dogmatik olan her şey, katliamcıdır. Siz dogmatikseniz, bizzat bir katliama katılmasanız bile, fiili bir katliamı mümkün kılan sayısız unsurdan birisi olursunuz.

Peki, bir katliamcı dogmatikse ve her dogmatik yapı katliamların alt yapısını hazırlıyorsa, verili koşullarda, dogmatik pek çok yapı var, o halde her dogmatik yapının katliamları olması gerekmez mi?

Aslına bakarsanız, bu soruya "Evet" demek gerekir. Belki tam şu an olmamış olabilir, ama insanlık tarihine baktığımızda, her dogmatik yapının bir katliamını bulmak zor olmasa gerekir. 

Karikatür, eleştiri, hiciv, sanat, bilim aslında Allah'a en yakın pozisyonlardır, çünkü bunlar dogmatizme karşıdır; içinde İslam da olur, başka bir din de olur, başka bir siyasal vs. öğreti de olur, farketmez. Bunlar Allah'ın biricik özelliği olan özgürlüğü ölümüne kadar isterler. Geçmişte Hıristiyanlık da katliamlar yapmış. O zaman da, hiçbir hıristiyan bunu Hıristiyanlığa yakıştırmıyordu ve onda böyle bir şey olmadığını söylüyordu. Tıpkı bugün İslam için söylenildiği gibi.

Evet, elbette, bu katliamlar bir dogmatizmin, yani bir dinin olağan koşulu olarak veya amacı olarak onunla eşitlenemez. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, bunlar da o dinden zuhur etmektedir.

Bir şekilde dinler, dogmatizm yaratırlar ve dogmatizm başka koşullarla birleştiğinde katliamcı olur.

SSCB çöktüğünde, o zamanlar sosyalizm için de aynı üçkağıtçılık yapılıyordu. Yok bu reel sosyalizm, yok bu gerçek sosyalizm değil. İyi de kardeşim, teoride meoride bu böyle olabilir, evet bu sosyalizmle eşleştirilemez, ama bu da o niyetle hareket edenlerin yarattığı, o teoriden çıkan bir pratiktir. 

Bugün İslamcı teröristlerin İslamla bağlantısı olmadığını hiçbir aklı selim reddedemez. Adlarını bir çırpıda söylecek kadar ezberlediğimiz terör örgütleri İslamcı'dır. Evet bu terör örgütleri İslam ile eşitlenemez, ancak, kimse de onların İslam dogmatizminden türediklerini reddedemez.

Ha, dosdoğrudan, çok güçlü bağlantılı olarak, İslam böyle bir terörizme alt yapı oluşturacak bir fikirsel yapıya mı sahip? Açıkçası bunu bilmiyorum, çünkü din kitapları uzmanı olmak lazım bu konuda, ancak, şu açık ki, her dogmatizm, dinsel, siyasal vs. katliamcı bir alt yapıyı oluşturur.

Bilgilerimizi yokladığımızda, dünyanın her tarafından ve her çağda, sayısız katliamların yapıldığını görürüz. 

İnsanlığın iki tarafı keskin bıçaklı olması durumu. Bir taraftan dogmatizmin pik noktasında katliamlar yaparken, bir taraftan da, ölümüne bunlara karşı kelebek dokunuşlarıyla mücadele etmek isteyen özgürlükçüler, aynı canlı sınıfından; insan.

08.01.2015

Not: Geçmişte, karikatür ve ifade özgürlüğü bağlantısında yazdığım blog yazıları

Karikatür ve Eleştiri - 08.12.2010

Karikatür sorunundan hareketle, ifade özgürlğü sorununa - 11.03.2010

Karikatür nedir? - 07.01.2009

 

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..