Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '09

 
Kategori
Güncel
 

Çocuk işçiler

Çocuk işçiler
 

makine başındaki kız çocuğu


Dünkü günlük gazatemde okuduğum bir haber beni çocukluğuma götürdü. İlkokula başladıktan sonra oyun bir yerde haramdı bizim için. Bir ilçede babamın amcamlarla birlikte işlettikleri gazoz imalathanesi vardı. Boşalan kirli şişeleri yıkamak bizim görevimizdi. Aile işi ya para da ödenmezdi. Neyse ki fazla sürmedi o iş ama bu kez elişi yaparak kendi okul masrafımı karşıladım. Babam erkek kardeşimi yaz tatillerinde tamircinin yanına çırak verirdi. Aylak aylak gezmesin diye. Eğer okumazsa hiç olmazsa tamirci olsun derdi. Karın tokluğuna çalıtırılan kardeşim simdilerde o günleri biraz da olsa kızgınlıkla anlatır.

Ülkemizde yaz tatilinde çalışan, pazarda limon vs satan çocuk hala var değil mi?

Dünyanın diğer ülkelerinde de yasalara aykırı olduğu halde çalışan çocukların olduğu bir gerçek. Gazete haberine göre Hindistan 'da 100 milyondan fazla çocuğun çalıştırıldığı yazılı idi. Uzun süren çalışma saatleri, sağlıksız çalışma koşulları sigortasız düşük ücretle çalıştırılan çocukların eğitim olanaklarından yararlandıkları söylenemez elbette. Karın tokluğuna çalışan bu çocuklara sahip çıkan da yok gibi. İşverene verilen ceza onları yıldırmıyor anlaşılan ki çocuklar hala çalıştırılıyorlar. Çin, Bengaldeş'de de benzer uygulamalar görülüyor...

Biraz büyüdüklerinde özellikle kız çocukları hizmetçi olarak Arap ülkelerine gönderiliyorlar. Ailelerine para yardımı yapmak amacı ile seçtikleri bu işlerde bazıları karın tokluğuna çalışırken bazıları eziyet görüyorlar. Daha önceki bir yazımda özellikle kız çocuklarının seks kölesi olduklarından sözetmiştim.

Giydiğimiz spor ayakkabılarında ve tişörtlerde o çocukların parmak izlerini göremiyoruz ucuz iş gücünün nimetlerinden farkında olmadan yararlanıyoruz.

Çalışma yaşında olan kişiler iş bulamazken bu çocuklar nasıl iş buluyorlar? Yine gazete haberine göre Hindistanda yetişkin işsiz sayısı 60 milyonu geçıyormuş. O çocukların yerine onların çalıştırılması daha doğru değil mi? Ama işverenin işine gelmez ki. Yetişkin hakkını arayacaktır. Sigorta yaptırmak zorundadır. NE DEMELİ BU SİSTEMİN İŞLEMESİNE İZİN VERENLERE BİLMİYORUM.

Boş durmak bana haram ya...yıllar önce evin yakınında açılan MİSTER DONUTS eleman arandığını duyunca sabahın erken saatinde çalışmak için gereki belgeleri doldurup başvurdum. Önce kabul ettiler ama iki gün sonra sizi bir dahaki değerlendirmede dikkate alacağız diye yazı yolladılar . Kızgınlıkla telefon açıp ayrımcılık yaptıkları söyledim. Eşim daha soğukkanlı yaklaştı konuya. "Onlar genellikle sigortasız part time çalıştıracakları, her emre uyan sessiz sedasız lise öğrencilerini istihdam ederler. Senin gibi master yapmış biri onların başını ağrıtır. Çünkü haksızlık olunca susmayacaksın." diye açıklama getirip arkasından bildiği Türkçe cümleyi söyledi. "BOŞ VER!" sonra üzülmememi vurguladı.

Burada da çocukları belli bir yaşa geldikten sonra çalışmak isteyen o kadar çok bayan var ama lise öğrencilerinden onlara sıra gelmiyor...

Sorunlar bitmiyor ama oyun oynayacak yaşta, okula gidecek yaşta olan çocukların çalıştırılmasına göz yumanları affedemiyorum.


Haber için kaynak: THE DAILY YOMIURI " world news"

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..