Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '07

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuklarımızı devamlı izleyelim

Çocuklarımızı devamlı izleyelim
 

Çocuklarımızı devamlı izlemek, onların iç dünyasını keşfetmek anne ve babalar için en büyük zevklerden bir tanesidir. Onların dünyasında ki yeni keşifleri değerlendirebilmeniz için aynen onların bakış açısından gözlememiz gerekiyor.

Bunları yaparken onlar için tehlikeli dahi olsa men yönüne gitmeyip. Tehlikenin boyutlarını onların kavrıyabileceği şekilde önlere sermemiz lazımdır. Bir örnek vermemiz lazım gelirse.

Mutfakta çalışırken arkanız da sizi merakla gözliyen bir çift gözün olduğunu unutmamanız lazımdır. Onun dikkati pişirmiş olduğunuz. Yemekten çok kullandığınız gereçlerdir. Her hareketiniz her düğmeye başısınız önün kücük beynine kayda geçmiştir. Yapacağınız tek şey kalmıştır.

Ocağınız veya bulaşık makinenizin, çamaşır makinenizin bu düğmelerinin onun ilgi alnından çıkarmaktır. Fişleri çekip o düğmelerle yanlız başına bırakmanız olacaktir. O artık o düğmelere basarak. Ocağı çalıştırmak veya çamaşır makinasının fırıl dönmesini görmek istiyecektir. Uzun denemelerden sonra hiç bir işlemin olmadığını gördügü taktirde. İlgisi azalıp o düğmelerin kendisi için bir değeri kalmadığı ortaya çıkacaktir. Bu denemeler bazen bir kaç defa olsa da sonunda yasaksız bir deneme de sizler kazanmış olacaksınız.

Zaman içersinde çocuğunuza iyi bir gözlemci olmak istiyorsanız. Onun yapmış olduğu her yeni hareketi ve ilgi anlarını ona ait bir deftere not edin. Bu notlar anında olmasına itina göstermeniz lazım. Yapacağınız notlara hiç bir yorum katmamaya itina gösterin.

Örnek: "Oğlum çok meraklı çekmecenin içinde ne olduğunu inceliyor" bu bir yorumdur.

"Oğlum ilk defa bir çekmeceyi açtı" gözlemdir.

Bu şekilde bir hafta içersinde yapmış olduğunuz gözlemleri okuyarak eşinizle birlikte çocuğunuz üzerinde yenilikleri tesbit edebilirsiniz.

Ne ise yarayacaktir.Gene bir örnek verecek olursak, ne gibi bir oyuncak almanız gerektiğini. Öğrenme, meraklarının daha çok neler üzerinde toplandığı.Nelere ilerde eğimli olacağının ilk temel taşlarının tesbiti. Kendi başına oyun oynarken tv, veya Radyodan gelen bir müziğin sesine vermiş olduğu reaksiyon veya iz bırakabilecek kalem, veya sert bir cismin bir düzey üzerinde bıraktiği izlerin takibi. Eline aldığı cisimlerin üzerinde ki ilgi ve reaksiyonları alacağınız notlarla değerlendirebilirsiniz. Bu da yanlız yapacağınız yazılı notlarla mümkündür. Aklınızda hiç bir zaman tutamazsınız.

Bu konuda daha derine inmek istiyorum müsadenizle. Son bir örnek:

Devamlı olarak odasında ki duvar kağıtlarını çizen büyük kızım bu alışkanlığını devam ettirmektedir. Yukarda ki çizmiş olduğu resimler. Ve resimlerin arka zeminini de resme paralel boyaması. Bu resimler indiği zaman o duvarın boyası da yeni yapacağı resmin arka panosu olarak değişiceğine eminim.
Saygılarla.

 
Toplam blog
: 271
: 1289
Kayıt tarihi
: 20.02.07
 
 

Bütün canlıları seven, kendi penceresinden yaşamı anlamaya çalışan, onlardan bir şeyler öğrenmek ist..