Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Oğulcan Sümbüloğlu

http://blog.milliyet.com.tr/ogulcans

20 Aralık '07

 
Kategori
Siyaset
 

Demokratik Toplum Partisi

Demokratik Toplum Partisi
 

dtp logosu


Kürt kökenli olmadığı halde bu partinin Meclis'te olmasına, grup kurmasına destek veren, barışçıl söylemlerine inanan, kendileriyle bir çözüme ulaşılabileceğini düşünen kesimi giderek hayal kırıklığına uğratan parti.

Pkk ile bağlantılı mıdır? Evet. Pkk ile aynı tabana sahip olması bile bu bağlantı için yeterlidir ki bilindiği üzere çok daha alenisi de mevcuttur. Peki bu bağlantı bu parti üyelerini meclisimizde barındırmayı hazmedememiz için yeterli midir? Buna hayır. Dtp, umut veren kimliğinden çıkmadığı, sol bir parti olduğunu unutmadığı, etnik milliyetçiliğin her türlüsünden uzak durduğu sürece hayır.

Seçimlerden önce yapılan mitinglerde açılan Kürdistan bayrakları, bebek katili Öcalan posterleri, Kürdistan haritaları vesaire gibi materyaller, bugün yapılan mitinglerde de açılıyor. DTP, mecliste kazandığı sandalyelerden, kurduğu gruptan, politika gündeminde sıcak ve önemli bir yere sahip olmasından sonra, kendisini meclise sokan o tabana bunu anlatmalıydı. Apo posterleri açılıp, Kürdistan bayraklarıyla slogan atıldığı sürece, DTP bu ülkede rahat yaşayamazdı, tepkisiz kalınmazdı ve kapatılma, vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması gibi süreçler birbiri ardına başlardı.

Ne oldu? bu süreçler yol almaya başladı. DTP öyle ya da böyle kapatılacak. Belki dtp'li vekillerden dokunulmazlıkları alınıp yargılananları olacak. Genel başkan şu an askeri cezaevinde. Fakat partide değişen hiçbir şey yok. Bunun adı teslim olmak, boyun eğmek değil: DTP adım atmalıdır. Kürt sorununun çözümü olarak öne sürülen, geliştirmek için Ira'dan bile görüş alınan demokratik açılım projesinin isminin yüksek makamlarda telaffuz edilebilmesi, bu tip projelerin arayışına girilmesi için adım atmak zorundadır. Vekillerine her gün küfreden kesimin susması, Genelkurmay Başkanı tarafından ağza alınabilir bir parti olması, etnik milliyetçi etiketinden sıyrılması için adım atması gereklidir.

En doğru adım nedir? Bu soru partinin iç meselesidir. Bana göre en doğru adım, mevcut bağlantıların en etkili biçimde kullanılması sonucu gerçekleşebileceğine inandığım silahı bırakma, dağdan inme adımıdır. Bugün bir Kürt sorunu varsa ve bu sorunun taraflarından biri sorunun yaşandığı ülkede Meclis'te grup kurma şansı bulmuşsa, terör bitmelidir. Terör hangi şekilde kendini aklayan bir bahane bulabilir? Askerlerini öldürdüğünüz bir ülkenin Meclisi'nde hangi barıştan söz edebilirsiniz? DTP aynı tabanı paylaştığı Pkk'yı silmeli, yok etmelidir. Abdullah Öcalan'ı safdışı bırakmalıdır. Uzak mıdır? Evet. İmkansız mıdır? Hayır!

 
Toplam blog
: 7
: 500
Kayıt tarihi
: 19.12.06
 
 

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümü öğrencisiyim. Politika ve edebiyat alanın..