Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '19

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Denizli'de 24. Şiir Günü

“ŞİİRİNİ AL DA GEL”
DENİZLİ’ DE  24. ŞİİR GÜNÜ YAPILDI  

Denizli Egemizin sanayi ve kültür merkezidir. Şairlerin, ozanların harman olduğu yerdir.  Denizli deyince ilk aklıma Prof. Dr. Orhan Acıpayamlı ( 1922-2003), folklorun / halkbiliminin unutulmaz isimlerinden Özay Gönlüm ( 1940- 2000) gazeteci, şair ve halkbilimci Dr. Tahir Kutsi Makal ( 1937- 1999), kardeşi  yine gazeteci   Mithat Makal (1946- 2014, ve  Şükrü Tekin Kaptan ilk aklıma gelenlerdendir.   Şükrü Tektin Kaptan( 1942-2007), EGAY-DER  Genel  Başkanı idi. ( EGAYDER: Egeli Araştırmacı Yazarlar Birliği )  Egayder  2002 ile  2006  yılları arasında   kayra değer  hizmetlerde bulundu.  Bu daha sonra  YAZ-AR-BİR olarak  anıldı.  Mehmet Şükrü Tekin Kaptan’dan sonra Gazeteci Mithat Makal devam etti.  Mithat Makal’ın ölümünden sonra ( 19 Haziran 2014 )  onun yerine şair ve yazar Abdülkadir Uslu   devre aldı.  Halen YAZ- AR- BİR’ in Genel Başkanı Abdülkadir Uslu’dur.  Onun yönetiminde Sadık Dağdeviren ve Hüsamettin Tat yer alıyor. Ben de kuruluşundan bugüne değin bu derneğin de üyesiyim.

YAZ-AR – BİR’n sanat ve kültür faaliyetleri arasında aşağı yukarı   “ayda bir   “Şiirini al da Gel  “ diyerek Denizli, Aydın Muğla,   İzmir ve ilçelerini kapsayan yerlerden şair ve yazarları Denizli’ye davet ediyorlar.  Aslında bu bir tanışma ve bir kültür alış verişidir. Siyasetle hiçbir ilgisi yoktur.  07 Eylül 2019  cumartesi  günü bana gelen bir mesaj / davet üzerine ben de onları kırmadım. Sadece bir vefa borcu bağlamında orada bulunan tanıdıklarımla bir daha bir araya gelmek için sabahlayın  Söke’den  saat  0600  treni ile    Denizli’ye gittim. Söke Treni ile Saat 10.00 Denizli’ye vardım. Rahat bir yolculuğumuz oldu. Denizli’ye varınca kısa bir soluk aldıktan Tren Garı Parkında bir iki çay içtikten sonra şair ve öğretmen arkadaşlarımdan Ahmet Çölgeçen, Abdülkadir Uslu ve Hüsamettin Tat beyleri aradım.  Yavaş yavaş yukarıya doğru giderken T.C. Ziraat Bankası ve Merkez Bankasının biraz ötesinde Abdülkadir Uslu ile   karşılaştık, zaten beni bekliyordu. Onun isteği üzerine bir  çay bahçesinde   kahvaltı yaptıktan sonra  Denizli’de bulunan Türk Ocakları    Konferans Salonunda   bir araya geldik. Saat 12.00 de.

Şiir etkinliğinde Sunucu Sadık Dağdeviren’in daveti üzerine  kürsüye gelen YAZ-AR- BİR  Genel Başkanı Abdülkadir Uslu şunları söyledi:

Merhaba sevgili şair dostlarım. Öncelik hepiniz hoş geldiniz, Şiir etkinliğimize onur verdiniz.

2019-2020 Dönemi “Şiirini Al da gel!” Etkinliği Başladı 24. DENİZLİ ŞİİR GÜNÜ YAPILDI 2019-2020 dönemi “Şiirini Al da gel!” etkinliği yapıldı. Merkezi Denizli’de olan YAZ-AR-BİR’in her ayın ilk Cumartesi günü düzenlediği “Şiirini al da gel-Denizli Şiir Günleri’nin yirmi dördüncüsü yapıldı. Şairlerin kendi şiirlerini yorumladıkları ve türkülerin de seslendirildiği etkinlik her zamanki gibi Türk Ocakları Denizli Salonunda yapıldı. Sunuculuğunu Sadık Dağdeviren’in yaptığı etkinliğin açış konuşmasında YAZ-ARBİR Genel Başkanı Abdülkadir Uslu: “Yirmi dördüncü kez Denizli Şiir Günü’nü gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutluyuz. Artık vazgeçilemez bir alışkanlık haline gelen bu etkinlik aynı zamanda şair dostlarımızla şiir sohbetlerine de vesile oluyor. İlçelerimizden, komşu illerden gelen şair dostlarımızla da görüşme fırsatını yakalıyoruz. Bu etkinlikler sayesinde şiire gönül vermiş gençlerimizle tanışma ve beraber yürüme şansını da yakalıyoruz.


Bu etkinliklerde şiirlerimizi paylaşarak, şair dostlarımızın tavsiyelerini alma fırsatını yakalıyoruz bu da bizim daha mükemmel şiirler üretmemize zemin oluşturuyor.” dedi. Abdülkadir Uslu şöyle devam etti: “Diğer yandan da gelişmemize ve üretmemize de katkısı olan bu etkinliğimizin her zaman samimi bir havada gerçekleşiyor olmasından da mutluyuz. Bugün de aramıza yeni katılan arkadaşlarımız var, onlara hoş geldiniz diyorum. Ayrıca Söke’den ve Köyceğiz’den katılan iki şair dostumuz da var aramızda. Söke’den Abdülkadir Güler hocamız YAZ-AR-BİR’in ilk üyelerindendir. Vefalı abimiz dönem dönem yönetim ve denetim kurulumuzda da yer almıştır. Geçtiğimiz günlerde 55.inci sanat yılını kutlayan, aldığı ödüllerin sayısını kendisi de bilmeyen Abdülkadir Güler, birçok gazete ve dergide yazan üretken bir şair ve yazardır. Kendisine teşekkür ediyorum. Köyceğiz’den katılan gazeteci yazar, şair dostumuz Osman Acar’a da teşekkür ediyoruz. Şiirin izini sürerek buralara kadar geldi. İnşallah bundan sonra da etkinliklerimizde birlikte olacağız.”

Genel Başkan Uslu, değişik illerde düzenlenen programlara davet edildiklerini gerek gruplar halinde gerekse bireysel katılımlar sağladıklarını anlatarak, bir sonraki etkinliğin ekimin ilk cumartesi günü olacağını belirtti. Genel Başkan Abdülkadir Uslu Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok’a ve yönetimine de desteklerinden ve salonu kendilerine tahsis ettiklerinden dolayı teşekkür etti. Sadık Dağdeviren ve Muhsin Çınargür sesleriyle, sazlarıyla Denizli Şiir Günü’ne renk katarken şu şairler de kendi şiirlerini seslendirdiler:

ŞİİR ŞÖLENİNDE KİMLER VARDI?
Abdülkadir Uslu, Abdülkadir Güler, Hüsamettin Tat, Ali Tuluk, Mehmet Aslan, Musa Soyuçok, İsmail Gökçe, Ahmet Çölgeçen, Osman Acar, Hüseyin Çomak, Hasan Verim, Melahat Kuzu, Yusuf Kabukcu, Mesut Akdağ, Mehmet Akdağoğlu, Mehmet Gökçe, İsmail Şakar, Mustafa Demirci, Baki Evkaralı, Hüseyin Gümüş, Muharrem Özçelik, Hasan Aktaş ve Ahmet Sarı. Program sonunda, şairlere ve etkinliğe katkı verenlere belgelerini YAZ-AR-BİR Genel başkanı Abdülkadir Uslu  tarafından takdim  etti..

 Etkinliğe katılan şairler arasında bir kültür alışverişi oldu. . Şiirimiz ve sanatımız konusunda konuşmalar yapıldı ve şiirler okundu. Etkinlik sırasında Sadık dağdeviren ile Muhsin Çınargür sazlarıyla bizlere  hoş türküler sundular. Ben de bazı arkadaşlara şiir ve Sanat ve Edebiyat Dünyasında Elli Yıl Böyle Geçti “  adlı kitabımdan bir kaçını armağan ettim.  Bana ulaşan kitaplardan bazıları: Kana Doyan Topraklar / Roman  - Sadık Dağdeviren, Gurbet Elde Sonbaharı Yaşarken / Şiirler- Hüsamettin Tat, Görmeden Ölmek Yok / Şiirler- Muharrem Özçelik, Kültür Birikimi / Eğitim, Kültür,  Hasan Çölgeçen, Kurtuluş Savaşı Şiirleri / Şiirler,  Rifat  Yiğit, Özlemlere Yolculuk / Şiirler,  Hüseyin Gümüş, Şeytanın Islığı  / Roman,  Rifat Yiğit, Toprağa Düşen Topumlar / Şiirler, Musa Soyuçok, Gelirsem Eğer / Şiirler- Reyhan Pervanlar Karaalp  ve Melahat Kuzu’dan  Adnan Koparandan Çal Türküleri (CD :2) gibi  şair ve yazarların  kitapları imzalı olarak bana  armağan edildi.

Tüm şair ve yazarlarımıza ayrı ayrı teşekkürler ediyor ve ellerine sağlık diyorum.  Şöleninde Denizli’den Halk Ozanı Nihat Sönmez’i de görmek isterdim. Acaba neden yoktu. Bu gibi etkinliklerde yörenin halk ozanları unutulmamalıdır. Âşık Nihat Sönmez sevdiğim bir halk ozanıdır. Buradan kendilerine selam ve sevgilerimi gönderiyorum. “ Şiirini al da Gel “ programının şiirimiz, sanatımız ve kültürümüz bağlamında amacına ulaştığına inanıyorum. Bu gününün anısına etkinliğe katılan  tüm şiir  severlere birer  katılım belgesi  verdiler. Şehri gezerken  Ünlü   ses sanatçımız ve halk türkülerinin  ustası   Özay Gönlüm’ ün    heykelinin önünde birer  hatıra  fotoğrafını da  çektik. YAZ- AR- BİR Genel Başkanı adaşım Abdülkadir Uslu ile birlikte emek veren yönetim kurulu üyelerinden Sadık Dağdeviren ile Hüsamettin Tat beyleri kutluyor ve tüm emeği geçenlere şiirimiz ve kültürümüz adına, daha nice  yıllara sağlıkla   ve başarıyla ulaşmalarını diliyorum.

Abdülkadir GÜLER
11 Eylül 2019-  SÖKE
 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..