Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Derin Karanlığın ve Sessizliğin Sesi / Mircan Kaya

Derin Karanlığın ve Sessizliğin Sesi /  Mircan Kaya
 

Resim alıntıdır


Sıcaktan bunalmış, televizyon karşısında miskin miskin oturup, izlenebilecek program sıkıntısı çekerken; TRT 2' de güzel ve içli bir ses kulağıma takıldı. Farklı giysileriyle ve farklı yorumuyla şimdiye dek tanımadığım farklı bir ses, klarnet eşliğinde türkü söylüyordu.

Yanık bir gazel ve sonra "Beyaz giyme toz olur" ve " Kırmızı buğday" türküsü. Belki de program tekrar veriliyordu. Ben izlememiştim. Türkü arasında hayatından kesitler anlattı sanatçı.Her haliyle hayran kaldım Mircan Kaya'ya.

Programdan sonra hemen bilgisayarın başına geçtim tabi ki, böyle birini şimdiye dek nasıl tanımamışım yazık, dedim.

Hakkında bilgi edinmek için  google'a başvurdum.

İyi ki varsın GOOGLE! . Bize  "Sanatçı "diye neleri yutturuyorlar, gerçek sanatçı neymiş öğrenelim!..

Ilık yağmur yağsın üzerime,
Ilık yağsın,
Üşümek istemiyorum.
Yüzümü toprağa gömeyim,
Çamur bulaşsın.
Çimlensin ellerim ayaklarım.
Sessizlik şarkılar fısıldasın,
Dilsizim,
Sağır değil...


Mircan

Kavruk kaldım
Ölmediysem de
Susuz topraklarda
Yandı çiçeklerim
Kaktüs olmaktan başka çare yoktu
Sürgün çöllerinde yüreğimin...

Mircan

Mircan Kaya; sanatçı, inşaat mühendisi, deprem yüksek mühendisi. Seslendirdiği ilk albümü, alanında ilk olan Bizim Ninniler'den sonra Kül ve Sala adlı albümleri piyasaya çıktı.

Batum göçmeni Megrel bir aileden gelen Mircan Kaya, ortaokulu birincilikle bitirip Nişantaşı Kız Lisesi'nden sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde okudu. Yüksek lisans yaptı. İleri mühendislik teknolojileri üzerine yaptığı çalışmaların yanı sıra müzik çalışmaları yapıyor. Etnik müzik araştırmaları sırasında benimsediği Boşnakça, Gürcüce, parçaları Anadolu türküleri ile birlikte Kül albümünde yorumladı.

"Müziği ve sözlerinin çoğu kendisine ait olan “Sâlâ” albümü doğu ile batının, egemen olanla öteki olanın ters yüz edilerek uzlaştırıldığı, müziğin duyguda birlik yaratan birleştirici özelliğini yansıtan bir yaşam yolculuğu. Uğur Işık, Muammer Ketençoğlu, Serkan Çağrı gibi Türk Müziği ustalarının yanısıra bağımsız sanatsal projeler üzerindeki çalışmaları ile bilinen Roger Mills gibi batılı müzisyenleri buluşturan bir albüm. Grafik tasarımında, ressam Arzu Başaran’ın imgelerini İngiltere’den Neil Jenkins’in (www.devoid.co.uk) yaratısı ile harmanlayan, metin editörlüğü için Yeni Zelanda’lı yazar Vivienne Jepsen’ın (The House of Olaf Krull- Winner of the Reed Fiction Award ) ve Türkiye’den Pelin Özer’in (Latife Tekin Kitabı) edebi desteğini alan ve uluslar arası ruhani buluşma platformu diye tanımlanabilecek albüm, tüm müzisyenlerin koloboratif bir anlayışla katıldığı bir çalışma.

Etnik seslerin cesurca ve sınırsızca kullanıldığı Megrelce (Lazca) yapılmış iki caz parçası, türünde yine bir ilke imza atıyor. 2006 yılında, ileri mühendislk ve deprem teknolojileri alanında çalışan şirketinin faaliyet kapsamını genişleterek, bağımsız kültür ve sanat projeleri üzerinde idealist bir anlayışla çalışacak UCM ( Uncatalogued Music Production) production' ı kurdu.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Mircan_Kaya

Resim alıntıdır:
http://www.tempodergisi.com.tr/eglence/muzik/07776/

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..