Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Derinlik güzeldir fakat

Derinlik güzeldir fakat
 

Derinlik güzeldir fakat ilimde, sanatta, edebiyatta, fikirde olursa. İnciler derin denizlerde bulunur. Büyük gemiler dibi derin sularda yüzebilir. Derinlere salındıkça kökler, dallar daha güçlü olur. Bakışlar derin olursa anlam kazanır. Yıldızlar gökyüzünün derinliğinde daha bir güzeldir. En berrak sular toprağın derinliğinden çıkar. Çekirdek bile meyvenin derinliğinde saklıdır. Yelkenlileri ufukların derinliğine uğurlarız. Gökyüzü derindir, turnalarımızı salarız.

Yeryüzünde bir kaşık suda boğulan insanların sayısı derin sularda boğulanların sayısından daha fazla olmuştur. Yani boğan derin olan değil, derinliksizdir. Kıyamete kadar süren dostluklar, sevdalar derindir. Pazara kadar olanı değil. Derinlerden akan sular deryalara ulaşabilir ancak. Yüzeydekiler değil…

Fakat çukurlar ve bataklıklar derinleştikçe çirkindir. Uçurumlar onun için korkunçtur. Derinlik vardır, sahibini yükseltip göğe ulaştırır. Derinlik de vardır yerin dibine batırır. Yani biri yok edip tüketmek, öteki de yükseltmek için vardır.

Küçük adamlar, büyük adamların fikir sancılarını kendi karın ağrılarıyla karıştırırlar. Karın ağrısındaki derinlikle fikir sancısındaki derinlik birbirinden farklıdır. Dünya, karın ağrılarını fikir sancılarıyla karıştıranlardan çok çekmiştir. Birinin düşüncesi işgal etmek, ötekinin gayesi fethetmektir. Birisi yaralamanın peşinde, diğeri sarmanın düşüncesindedir. Birinin hedefi öldürmek, ötekinin amacı diriltmektir. Biri ağlatmanın derdinde, öteki güldürmenin sevdasındadır.

Kalplerini bir et parçası olarak görenlerdeki derinlikle, gönül olarak kabul edenlerin derinlikleri elbette bir değildir. Derinlik güzeldir fakat ilimde, fikirde, sanatta, edebiyatta olursa. Ondan gayrısı korkutucu ve ürkütücüdür. Bir mağaranın derinliğiyle tünelinkinin farkı vardır. Korkutan, ürküten derinlikler hayra alamet değildir.

 
Toplam blog
: 574
: 922
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Samsun Yazarlar Derneği (Kurucu) Başkanı. 12 kitabı neşredildi. Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar ..