Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '08

 
Kategori
Güncel
 

Devrim Bize Yakışırdı

Devrim Bize Yakışırdı
 

Anlatılan senin hikayendir.


Bugün 12 Eylül,bir darbeninin yıldönümü.”Devrim”sözcüğünün heyecanını damarlarında gezdiren onbinlerce gencin hayatı bir gecede değişti.Ülkemizi saran sağ-sol kavgası bir gecede bitiverdi.Hergün onlarca silahlı eylemin yapıldığı sokaklar bir gecede sessizliğe büründü.Arkasından idamlar,hücreler,hapisler,mahkemeler başladı.Ülkemin geleceği karanlığa gömüldü....

Vuruldular...sürüldüler...aç kaldılar...paramparça oldular...

Söylenecek çok söz,yazılacak çok şey var.

12 Eylül’de henüz çocuk yaştaydım.Neler olduğunu daha sonra anladım.

Mahallemizin çocuğu Zeki Kırdemir (nam-ı diğer gerilla Zeki) devrim heyecanını ,12 Eylül’e getiren olayları tam da göbeğinden yaşadıklarıyla kitaplaştırdı.Baskı aşamasında tanıklık ettiğim bu kitaba zaman zaman o günlere dönmek adına açar tekrar tekrar okurum.Mahallemizin delikanlı ağabeylerini gözlerim dolarak anarım.

Abdullah Gülbudak, İsmail Kıran, avukat Alaattin Aydemir, Ali Topal, Zeki Subaşı, Hasan Sabitoğlu, Cumhur İlyasoğlu, İlhan Durmuş, Cumali Eliaçık, Terzi Fikri Sönmez, Aydın Yaşar, Yakup Yiğit, Ali Kemal Bilginer ve diğerleri..." Şimdi Kaş'ta yaşıyor Zeki Kırdemir. Kitabı 'Dam'dan Dar'a 78'lilerin Öyküsü-Devrim Bize Yakışırdı'yı da burada tamamladı.

12 Eylül’ün gelecek kuşaklara doğru aktarılması için yaşananlar var kitapta. Eğer bir edebiyat özdeyişi halinde kullanılan, 'Şairin hayatı şiire dahil' cümlesinden yola çıkarak söylersem, düşlerimiz, sevinçlerimiz kadar, kırılmalarımız, acılarımız ve öfkelerimiz bu kitaba dahil”diyor.

Zeki Kırdemir kitabı için 'Tek amacı var' diyor, "unutulmamak ve unutturulmamak."
Ama başka bir amacı da var kitabının: "Adı geçen bazı arkadaşlarımız hayatta değiller. Kitabın oluşumunda en büyük pay sahibi onlardır. Bu yüzden ölenlerimize ve geride kalan özellikle çocuklarına karşı ayrıca bir sorumluluğum daha var. Bana emeğim olarak yayıncım tarafından kitabın telif ücreti karşılığı sayılı miktarda kitap verildi. Kitabın satışından elde edilecek gelir, benim kazancım olacak. Bu kitabın bana ait olan tüm gelirini, ölen arkadaşlarımızın mezarları yapılamışsa mezarlarının yapımında, eğer yapılmışsa bakımımında ve hâlâ paramız kalmışsa çocuklarının eğitim ve öğreniminde kullanılmasında harcamayı uygun gördüm."diyor Radikal’de yayınlanan bir röportajında.

Bir 12 Eylül yıldönümünde dam’dan dar’a 78’lilerin öyküsü “Devrim Bize Yakışırdı”tarihe bırakılan bir nottur.

Darbenin bir yerlere savurduğu,ölen,sakat kalan,hastalanan,dönen(!),devrime sevdalanan bu romantik kahramanları ,mahallemizin delikanlı ağabeylerini tarih önünde selamlıyorum.

(Zeki Kırdemir-Devrim bize yakışırdı-Ozan Yayıncılık-415 sayfa)
* * * * * * * * * * * * * *

Blognot1:Ayakta ölmek dizüstü yaşamaktan iyidir.(Roosevelt)

Blognot2: Tüm cep telefonu operatörlerinden 3919 YANGIN yazarak Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçağı alım kampanyasına 6 YTL katkıda bulunalım.6 YTL ormanlarımız için umut olsun.Ayrıntılı bilgi için :

http://www.thk.org.tr/2005/anasayfa.htm

 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..