Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '12

 
Kategori
İnternet
 

Dijital yayıncılığın faydaları 1

Dijital yayıncılığın faydaları 1
 

İnternetin gücünden korkmak yerine, emrine sunduğu sayısız nimetin değerini bilmeye, keyfini sürmeye bak.


Dijital yayınlar, kağıt üzerinden yapılan klasik yayıncılığı öldürüyor hiç şüphesiz. Yeni bir yayıncılık biçimi gelişirken, kağıt üzerinden yapılan klasik yayıncılık ve o yayıncılıktan nimetlenen birçok kişi işinden gücünden, ekmek kapısından oluyor muhakkak. Ama yeni çağın anlayışı dijital yayıncılığın da kendine göre faydaları var hem doğaya, hem de insanoğluna...

1 -  Bu faydaların birincisi ve bana göre en önemlisi, kağıt üretebilmek için yapılan ağaç kıyımına, orman katliamına engel olması... Azalan ormanlar yüzünden iklimin sertleşmesine ve heyelan tehlikesine dolaylı yoldan engel olması... Mevcut ormanlar ve canlılarının korunmasına yardım etmesi...

2 - Yayıncılık maliyetlerini klasik yayıncılığına göre " Denizde kum tanesi " dedirtecek kadar azaltması,  bu sayede, atıl kalan kapasite ve sermayenin çok daha yeni, çok daha farklı yayınların ortaya çıkabilmesine olanak sağlaması...

3 - İnternet üzerinden aynı bilgiye neredeyse dünyanın her yerinden isteyen  herkes aynı sürede ulaşabildiğinden, artık bilgiden çok, o bilginin ne kadar doğru, ne kadar özgün bir biçimde yorumlanabildiği, anlatılabildiği önemli... Bu yüzden, " Ben yazarım, yayıncıyım, gazeteciyim, aydınım, sanatçıyım " diyenlerin, ortalama insandan, toplum ortalamasından çok daha donanımlı, gerçekten kaliteli entellektüeller olması gerekiyor. Dijital ortamda işgal ettikleri pozisyonunun hakkını % 100 vermeleri gerekiyor. Dijital oratm, farkında olanları, kendilerini maximum düzeyde geliştirebilmeleri için sürekli zorluyor; " Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul, zurna az " misali...

4 - Dijital yayıncılık, bir bilgisayara ulaşabilen herkesi, dünyada başka hiçbir konuda olamayacakları kadar " birbirleriyle eşit " hale getiriyor. Yanlızca bir konuda bile olsa, aktif okur - yazar olan herkesi din, dil, ırk, sosyal sınıf, ekonomik yeterlilik, güç ayırımı yapmaksızın aynılaştırıyor. Çünkü artık, bilgisayar ekranına bakan, yazan, konuşan herkes eşit.

5 - Dijital yayıncılık, klasik yayıncılıktan çok daha özgür. Evet, Kurumsal dijital yayınlar, yayıncılığın birçok kuralına uygun hareket etmeye çalışıyor olsa da, bu ortamda,dilediğince yazan, davranan binlerce unsur var. Dijital yayınları kıstlamak, denetlemek, sansürlemek ortama akan bilginin sayısı ve çeşitliliği bakınından artık eskisinden çok daha zor.

6 - Dijital yayınları arşivleyebilmek, klasik yayınları arşivlemekten çok daha kolay. Odalar dolusu kağıt üzerinden yapılmış yayıncılığı, bir tek hard diske sığdırmak mümkün.

7 - Dijital yayıncılık, masa üstü klasik yayıncılığı yavaş yavaş ortadan kaldırmaya başladığından, ofis maliyetlerini neredeyse sıfıra düşürüyor.

8 - Dijital yayıncılık, yazana da yayıncısına da zaman tasarrufu sağlıyor. Ulaşım, mesai, öğle tatili gibi kavramlar dijital yayıncılık sayesinde ortadan kalktığından, yürütülen projeler, projeyi gerçekleştiren ve yönetene günün en verimli saatlerini seçme ve kullanma olanağı sağlıyor. Kişi, gününün istediği saatinde çalışıp, istediği saatinde dinlenebiliyor. Zamanını kendi önceliklerine göre istediği gibi düzenliyebiliyor.

9 - Dijital yayıncılık, haberciliğin hızını tabir - i caizse, ışık hızına ulaştırıyor.

10 - Dijital yayıncılık bireysel ve toplumsal örgütlenme için eşi benzeri olmayan sonsuz bir fırsatlar cennetidir. Bugün, sıradan bir genç kızın doğum günü için facebook üzerinden yaptığı çağrıya binlerce kişi gelebiliyorsa, orası, sözün bittiği yerdir aslında.

İlk fırsat bulduğumda, dijital yayıncılığın faydalarını anlatmaya devam edeceğim izninizle. Bugünlük bu kadar diyor, konuyla ilgili ikinci yazımda yine sizlerle birlikte olmayı diliyorum.

En içten Cemce sevgilerimle...

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..