Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Domuz gribi ile ilgili merak edilenler

Domuz gribi ile ilgili merak edilenler
 

İnternetten alıntı


Son günlerde hepimizin canını sıkan bir konu var. Domuz gribi. Gerçi yetkililer bizim ülkemizde şimdilik yok diyor ama çok dikkatli olmakta yarar var. Çünkü turizm mevsimi başlıyor. Anadolu Sağlık merkezinin verdiği bilgileri paylaşmak istiyorum.

Domuz gribi, Influenza A virüsünün neden olduğu domuzlarda oldukça bulaşıcı akut solunum yolu hastalığıdır. Asıl olarak domuzlarda görülmesine rağmen insanlara da geçmektedir. Domuzlarla yakın olan kişilere bulaşmasıyla insanlarda da yayılmaya başlayan domuz gribinin ölüm oranı yüzde 1-4'tür.

İnsan sağlığına nasıl etkileri olacak?
İnsanlarda salgınlara nadiren rastlanmaktadır. Genellikle belirtiler mevsimsel griple benzerdir. Hafif veya belirtisiz seyredebileceği gibi çok ağır tablolar da görülebilir. 6 Mayıs 2009 itibariyle Dünya Sağlık Örgütü'ne göre virus 21 ülkede görüldü, vaka sayısı ise 1490 'e ulaştı.

İnsanlara nasıl bulaştı?
Domuzlarla yakın ilişkisi olan kişilere, onlardan da diğer insanlara bulaştı.

Domuz eti ve ürünleri yemekle bulaşır mı?
Hayır. Domuz eti yemekle, pişirmekle bulaşmaz. Pişmiş ette virüs yaşayamaz. Çiğ ete temasla bulaşmaz.

Küresel salgın riski var mı?
İnsandan insana geçebildiği için bu mümkündür. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre domuz gribi, kuş gribinin 2003'te tekrar belirmesinden bu yana en geniş çaplı yaygın hastalık riskini taşıyor.

Aşısı var mı?
Hayır henüz yok. Mevcut aşılar hastalıktan korumaz. Aşı geliştirilmesi zaman alabilir.

Tedavi için ilaçlar var mı?
Relenza ve Tamiflu isimli iki ilaç tedavide kullanılır.

Kendimi nasıl koruyabilirim?

· Grip benzeri belirtileri olan kişilerden uzak durulmalı,

· Eller sık sık yıkanmalı,

· Yeterli uyunmalı,

· İyi beslenmeye dikkat edilmeli.

Eğer evde hasta biri varsa;

· Hasta, ayrı bir odada tutulmalı. Bu mümkün değilse hastadan uzak durulmalı,

· Ağız ve burun kapatılarak maske kullanılmalı,

· Hastanın elleri sık sık yıkanmalı veya alkollü el dezenfektanla temizlenmeli,

· Hastanın odası sık sık havalandırılmalı,

· Hastanın etrafı temiz tutulmalı,

· Sağlık yetkililerinin dedikleri aynen uygulanmalı.

Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edeceğim. Neler yapmam gerekir?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanmış seyahat kısıtlaması yoktur. Mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması, bulaşma riskini azaltacaktır. Solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi başta sabunla el yıkama gibi kişisel hijyen önlemlerini uygulamak son derece önemlidir. Gidilen ülkelerin yerel otoritelerinin öngördüğü tedbirlere uyulması ve gerektiği durumlarda basit cerrahi maske kullanılması hastalığın bulaşma riskini azaltacaktır. Ayrıca grip belirtileri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat ettim. Ne yapmam gerekir?
Son iki hafta içinde hastalığın görüldüğü ülkelere ziyarette bulunmuşsanız ve başta 38 º C'den yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücutta ağrı, yorgunluk/ kırgınlık, baş ağrısı, üşüme, kusma ve ishal gibi grip benzeri belirtileriniz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Bu belirtiler sadece grip ya da domuz gribi hastalıkları sonucu ortaya çıkmaz. Zatürre, nezle, bronşit gibi başka birçok solunum yoluyla bulaşan hastalık da benzer belirtiler gösterebilir.

Uluslararası seyahate çıkmayı planlıyorum, hastalıktan korunmak için neler yapmalıyım?
Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, seyahatin ya da ticaretin kısıtlanması gerekmediğini bildirmektedirler. Genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınması, kalabalık ve havasız ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılması şu an için yeterli önlemlerdir. En etkili önlem el yıkamadır. Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendil ile kapatın ve mendili atın. Özellikle hapşırma ya da öksürme sonrasında ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Alkol bazlı el dezenfektanları kullanılabilir. Hastalığın başlıca insandan insana, hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı düşünüldüğünden hasta kişilerle temastan kaçınmak uygun bir korunma yöntemidir. Kirli ellerle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmak buradaki virüslerin elleriniz yoluyla yayılmasına neden olabilir. Bol sıvı gıda tüketin, iyi beslenin, dinlenmeye dikkat edin.

Domuz gribi testi yapılıyor mu?
Henüz laboratuvarlarımızda domuz gribini (H1N1) doğrudan tanımlayan bir test yoktur. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın referans göstereceği laboratuvarlara örnekler alınıp gönderilebilir.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Cuma, Mayıs 08, 2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..