Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '18

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Eğirdir Gölüne Sahip Çıkalım

Eğirdir Gölüne Sahip Çıkalım
 

Isparta’yı anlatan hangi turistik dokümana bakarsanız bakın dikkatinizi Eğirdir Gölü’nün büyülü fotoğrafları çeker. Görüntülerin her biri zengin renkler ve mekânlar içeren güzelliklere ışık tutar. Kendinizi o mekânları gezme arzusundan uzaklaştıramazsınız. Göl günün her saati bir başka görüntü verir. Eğirdir ilçesi Gölün kıyısında yer alan bir nazar boncuğu gibi tarihin derinliklerinden gelip günümüze kadar gelen şirin şehirlerimizden biri olarak sadece Isparta ilini değil ülkemizi temsil eden önemli fotoğraf karelerinden biridir.
 
Göl Eğirdir ilçesi yanında Gelendost, Yalvaç ve bağlı köyleri içinde ekonomik ve sosyal önem taşıyan özelliklere sahiptir. Ülkenin en büyük tatlı su kaynaklarından biri olan gölün suyunun azalması yerleşim yerleri kadar doğal yaşamı da etkilemiştir. Bugün geldiğimiz noktada bizlere güzellikler sunan göl için üzücü haberler gündemdedir. Göl hızla suyunu kaybediyor.
 
Çevrede yanlış kullanılan zirai ilaçların gölün geleceği için sorunlar yaratacağı düşünürken, gölün suları yavaş yavaş azalıyor. Gölün çevresini doğanın ölümünün sessizliği kaplarken, göl kıyısında yaşayanlar gelecekleri için kendilerinden uzaklaşan suyun ortaya çıkardığı kötü görüntünün şaşkınlığını yaşıyorlar. Bir de ülkemizin en büyük tatlı su kaynaklarından biri olan gölden içme suyu ve sulama yapan çiftçileri, yaban hayatında ortaya çıkabilecek olumsuzlukları düşündüğümüzde tablo daha da kararmaktadır.
 
Eğirdir Gölü 487 km2 alana sahiptir. Büyüklük bakımından ise ülkemizin en büyük dördüncü gölü ve ikinci tatlı su gölüdür. Isparta ilinde yaşayan insanların yaşam kaynağıdır. Balıkcısına gelir kaynağı, çiftçisine tarımal üretim için su kaynağı, Çevredeki yerleşim yerleri için en önemli içme suyu kaynağıdır. Eğirdir ve çevresindeki şehir ve köyler için en büyük turizm kaynağı ve doğadaki canlılar için en önemli yaşam alanıdır.
 
Eğirdir Gölüne su geri çekilirken çevresinin adeta canı çekilmektedir. Göle gelen su kaynaklarının azalması gölü yavaş yavaş bir yok oluşa sürüklemektedir. Bu tür göllerde zamanında önlem alınmaz ise geri dönüşü mümkün olmamaktadır. Geç olmadan gerekli tedbirlerin alınması gereklidir.  Yetkililer yanında gölden geçim sağlayanlar ve  gölü sevenler bu değerin korunması için bir an önce harekete geçmesi gereklidir.
 
Eğirdir Gölüne sahip çıkalım. Çevresini ve su kaynaklarını koruyalım. Geleceğimizi tehlikeye sokmayalım.Yedi renkli göl olarak anılan gölümüzün renklerini söndürmeyelim.
 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..