Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '12

 
Kategori
Haber
 

Eğitimci yazar Recep Karaoğlu, dünyamızdan ayrıldı

Eğitimci yazar Recep Karaoğlu, dünyamızdan ayrıldı
 

 

Üstü kalsın

 Ölüyorum tanrım
 Bu da oldu işte.
 Her ölüm erken ölümdür
 Biliyorum tanrım.
 Ama, ayrıca, aldığın şu hayat
 Fena değildir...
 Üstü kalsın...

 Cemal Süreya

 

 

            Keşan Önder gazetesinde Feyzullah Aktan imzalı bir yazı okudum. Acısını yüreğimde duydum ve üzüldüm!  Şimdi Aktan’ın köşesine aldığı yazıyı okuyalım:

 

“ Kepirtepe Güneşleri " nden birini daha kaybettik

       “Emekli Öğretmen Recep Karaoğlu, dün Uçmakdere'de toprağa verildi.   Sadece öğretmen değildi Recep Karaoğlu; eğitimciydi, yazardı, Atatürk ilke ve devrimlerinin ödünsüz savunucusu, aydınlanmacı bir muhtardı. 

.           Eğitimci Ozan Hasan Akarsu, "Kepirtepe Güneşleri" adlı yapıtında anlatıyor Recep Karaoğlu’nu. Silivri’nin Değirmen Köyünde 1934 yılında başlayan yaşam serüveni, Kepirtepe Köy Enstitüsü'ne giriş, Arifiye Köy Enstitüsü'nden mezuniyetle sürüyor...

            Kırk yıl süren öğretmenlik yaşamında, okutup öğretmen, subay, avukat, mühendis vb.meslek sahibi yaptığı öğrencileri yanında, içine bulunduğu toplumu aydınlatmayı da ek görev sayarak, çevresindeki yerel gazetelere Atatürk ilkelerini anlatan, savunan yazılar yazıyor...

            Bu yetmiyor. Son durağı olan Şarköy'e bağlı Uçmakdere Köyünün muhtarlığını da üstleniyor ve başarı ile yürütüyor...

                                                                       *
            "Bu ne tükenmez enerji. Bu ne üretken beyin.. Bu ne dayanıklı beden!.." diyesi geliyor insanın...                                                *
            İlk ikisi tamam da üçüncü bozuyor oyunu... Beden diyor ki: "Benden buraya kadar!"

                                                                       *
            Omurilik ameliyatı için Tekirdağ Devlet Hastanesi'ne yatıyor Recep Karaoğlu. 14 Aralık Cuma günü ameliyat edildikten sonra yoğun bakıma alınması gerekiyor.
Ve yoğun bakımdan çıkıyor, yakınlarıyla görüşüyor. Bu arada fenalık geçirip yeniden yoğun bakıma alınıyor.. ama bu kez çıkamıyor, yaşamını yitiriyor, ne yazık!

                                                                       *
            Recep Karaoğlu, dün (16 Aralık Pazar günü) çok kalabalık bir toplulukla Uçmakdere Köyü mezarlığında toprağa verildi. Işıklar içinde yatsın!

            Allah, ailesine, yakınlarına, dostlarına, Kepirtepelilerle birlikte tüm eğitimcilere, basın mensuplarına, Uçmakdere Köyü halkına sabır ve dayanma gücü versin! ” 

                                                                     ***

            Araştırmalarım sonrasında Şarköy’ün Sesi’nde de acı haberini okudum:

           “Gazetemiz yazarı, ilçemiz Uçmakdere Köyü Muhtarı emekli öğretmen Recep Karaoğlu (78) Tekirdağ Devlet Hastanesinde geçirdiği ameliyat sonrası fenalaşınca ikinci kez alındığı yoğun bakımdan çıkamadı ve hayatını  kaybetti!

            Recep Karaoğlu’nun cenazesi, 16 Aralık 2012 Pazar günü öğle namazını müteakiben kalabalık bir cemaatle Uçmakdere köyü camiinde Köy İmamı Yunus Özcan’ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Recep Karaoğlu’nun vasiyeti üzerine; köyün eski muhtarlarından Ali Varlık (Bayram Ali)’nin mezarının yanına defnedildi.

            Çok sevdikleri babalarını kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşayan Recep Karaoğlu’nun çocukları Selami ve  Selçuk Karaoğlu ile yurt dışından gelerek babasının cenazesine katılan kızı Gül Karaoğlu cenaze törenine katılanların taziyelerini kabul ettiler.

            Karaoğlu’nun cenaze törenine Kaymakam Zekeriya Güney, Garnizon Komutanı Süleyman Atılgan, Belediye Başkanı Süleyman Altınok, Mürefte Belediye Başkanı İlhan Koçer, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Muammer Erdem Evli, Belediye Başkan yardımcısı Efrayim Galip, İl Genel Meclisi Üyeleri Sabahattin Karayer ve Recep Kanter, CHP İlçe Başkanı Vahit Aslan ve yönetim kurulu üyeleri, MHP İlçe Başkanı Naci Bayraktar, Belediye Meclis üyeleri Özcan Akgün, Ali Bayraktar, Cevat İnce, Köy Muhtarları, CHP Tekirdağ İl eski Başkanı Kadir Albayrak, Şarköy Tekel Şarap Fabrikası eski müdürlerinden Ahmet Akyüz, Tekirdağ’dan Öksel Demir, Malkara Saygın Gazetesi sahibi Ali Kemal Önder, Gazetemiz kurucusu Süleyman Yakar, sahibi Bülent Yakar, Yazı İşleri Müdürümüz Zafer Acar, yazarımız Tuncer Işık, Recep Karaoğlu’nun memleketi Silivri Değirmendere’den akrabaları ve dostları, Uçmakdere Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ümit Kalfa, Uçmakdere köyü halkı ve Recep hocanın sevenleri katıldılar.

            Cenazeye CHP İlçe Başkanlığı ve Köy Muhtarlarının yanı sıra Antalya’da seminerde olduğu için cenaze törenine katılamayan İl Genel Meclisi üyesi İbrahim Yılmaz’ın çelenk gönderdikleri görüldü.

            Cenaze törenine Tekirdağ’dan katılan Eğitimci Yazar Yücel Coşkun yaptığı konuşmada: ‘Recep Karaoğlu’nu toprağa gömmüyoruz. Onu bir fidan gibi toprağa ekiyoruz. O büyüyecek, çiçek açacak, bir ağaç gibi olacak. Nur içinde yatsın.’ dedi.

            24 Ocak 1934 İstanbul Silivri-Değirmenköy doğumlu olan Köy Enstitülü eğitimci yazar Recep Karaoğlu, Uçmakdere Köyü Muhtarlığı görevinin yanı sıra yerel gazetelerde yazdığı yazılarıyla tanınıyordu.

            Karaoğlu, gazetemizin yanı sıra Keşan Önder, Malkara Saygın, Çorlu Devrim, Gelibolu Büyük Zafer, Tekirdağ Yeni İnan, Tekirdağ Yeni Haber gazetelerinde yazdığı köşe yazılarında; yurt sorunlarını, köylünün sorunlarını Kemalist Devrimlerin ışığında, derinlemesine inceleyerek dile getiriyordu.

            Kepirtepe Köy Enstitüsü mezunu Karaoğlu, öğretmenlik mesleğinden emekli olduktan sonra 1988 yılından itibaren bir süre ilçemiz İlköğretim Okullarında sözleşmeli olarak İngilizce öğretmenliği yaptı. Daha sonra bu görevini de bırakan Karaoğlu Nisan–2005 yılından beri Uçmakdere Köyü Muhtarlığı görevini yürütüyordu. Karaoğlu, köyde yaptığı hizmetleriyle Uçmakdere köyü halkının haklı takdirini kazanmıştı ve köylü tarafından çok seviliyordu.

            2004 yılından buyana gazetemizde köşe yazarlığı yapan değerli büyüğümüz, öğretmenimiz, muhtarımız Recep Karaoğlu’nun vefatından çok büyük bir üzüntü duyduk. Şarköy Gazetesi olarak kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Uçmakdere köyü halkına, muhtarlarımıza ve sevenlerine başsağlığı ve sabırlar dileriz.” 

***

            Recap Karaoğluile ilgili anılarım, film şeridi seyrinde gözlerimin önünden geçti… Tekirdağ ilinde görevli olduğum Milli Eğitim müfettişliği günlerime döndüm. Dönmekle kalmayıp Şarköy’de oldum. Bir arkadaşımla Bir bahar günü rehberlik ve teftiş amaçlı Uçmakdere’de…

            Tek öğretmenli köyün okul müdürü ve öğretmeni Karaoğlu, kendine yakın bulduğundan ya da ortak uğraşlar içinde gördüğünden olmalı, yakınlık gösterdi. Ders sonunda şırıl şırıl akan su kenarında baharla açan güller, çiğdemler ve yeşillikler üstünde konuşlandık. Eğtim öğretim, sanat ve yazma uğraşı konularında uzun uzun söyleştik. İkramları kaldı midemizde…

              Oradan ayrıldıktan sonra telefonla konuştuk. Birkaç kez rast geldi Tekirdağ’da yüz yüze olduk. Tekirdağ Yeni İnan, Keşan Önder ve Şarköy’ün Sesi gazetelerinde ‘Düşün Sofrası’yla yazılarını servis etti. Duyarlı bir eğitimciye yakışır yazıları kaleme aldı. Yazmaya yönlendirdiğim için yeri geldi bana teşekkür etme inceliğini de esirgemedi!

             Uçmakdare’nin öğretmeniydi, okul müdürüydü ve muhtarıydı... Ne ki yüreği orada kaldı. Gözlerini ve gönlünü ayıramadığı yerdedir şimdilerde gömütü…

           Yerin aydınlık olsun güzel insan! Sevenlerine de baş sağlığı diliyorum. 

                                                                                             *

                                                                 muhsindurucan@hotmail.com

  

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..