Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

10 Aralık '21

 
Kategori
Güncel
 

Emekli Eşitlik İstiyor

Son dakika haberi olarak 'www.milliyet.com.tr' de okudum. Memur ve emekli maaşı zam oranları için gözler Bakanlıkta deniliyordu. Gerçekten de çalışan ve önceki yıllarda çalışmış emekliliğine hak kazanmış olanların gözü kulağı zamma yönelik yapılacak açıklamada, öyle ya pahalılık karşısında takatsiz kaldık. Bir katkıya, itici bir güce acilen ihtiyacımız var. Emekliler pazara çıkamaz oldular. Aynı zamanda yaşlılarımız ve yaşlanmaya doğru yol alanlarımız olan emeklilerimiz; yeni yaş aldıkça, ömürlerinin kışında sağlıklı kalmalarına yönelik iyi beslenmeleri gerekiyor, lakin soğan ekmekle öğün geçiren emekliler çok görülüyor.
 
Devletimiz zordaysa bu zorluğu vatandaşın sırtına sarmamalı, bünyesinde çalışanları fedakarlığa çağırmalı. Örneğin milletvekilleri maaşlarının artırılmasına karşı çıkmalı, hatta ülkemizin selameti için asgari ücret almalı, beş kat urbaları varsa hiç olmayanı düşünüp altıncıyı almamalı...
 
TÜM YETKİLİLERİN DİKKATİNE
 
Emekliler hazan yaprağına döndü oradan oraya savrulup duruyor. Sizlerin de bir gün yaşlılıklarınızda zorluk yaşamamanız adına emekli büyüklerimize hürmet ediniz, gereken alakayı maddi manevi gösteriniz. Yapacağınız zam uygulamasında lütfen adaletli davranınız. 
 
Seyyanen 1000 liradan az zammın bu pahalılık karşısında bir yararı olmayacak. Zaten maaşlarımıza çay kaşığıyla zam verip, sırtımıza bindirdikleri vergilerle algılarla kepçeyle geri alıyorlar. Çalışanların hali, aldığı verdiği az çok biliniyor da emekliyi düpedüz unuttular. 'Bir varmış, bir yokmuş' değerinde bile görülmüyor emekli.
 
Hem iktidar, hem muhalefet tarafından "ben, ben" atışmaları arasında bu zam furyasında emekliye biçilecek miktar kaynayıp gidiyor. Oysa emeklinin maaşı artık açlık değil, sefalet sınırının altında. Çoğu emeklinin tenceresi kaynamıyor, bacası tütmüyor. Gelirleri insanca yaşamalarına yetmiyor. Acaba "Zaten emeklinin bir ayağı çukurda ölüp gitsin" diye mi düşünülüyor?
 
Sabır Sabır Ya Sabır
 
Duyumumuza göre yeni yapılacak zamla az maaş alan az, çok maaş alana çok zam yapılacakmış. Misal: Ortalama 2000 lira aylık alan emeklinin maaşı 200 lira artacaksa, 20.000'e yakın maaş alanlar 2000 lira zam alacakmış. Durum böyle olursa aradaki uçurum daha da derinleşecek. "Çalışırken farklı maaş alabilenler, emekli olunca da farklı zam alır" diye bir kaide olmasa gerek, öyleyse bu ayırım niye? Geçinemediğini dile getirmeye çalışan emekli için de haliyle hazineye daha çok yük binecek iddiaları dillendirilecek. Halbuki emekli her hâlükârda emeklidir. Yani gençliğini çalışarak geçirmiş, haklarının bazı patronlarca ve yöneticilerce tüm kısıtlamalarına karşın sabrederek, emekli olmaya hak kazanmış kişidir.
 
Her emekliye seyyanen 800 yahut 1000 lira zam verilse hem bütçeye daha az yük biner, hem de zamdan her emekli eşit derecede faydalanmış olur. Şu iyi bilinmelidir ki, emeklinin gözü adil olmayanların üzerindedir. Bu aynen böyle biline... Bizler hep adalet üzere gördük her şeyi ve adalet üzere yaşayarak geldik bu ömrümüzün son demine...Adil dağıtım yapın, zamları farklı değil aynı oranda verin. Vicdanen rahat olun.
 
Ayfer AYTAÇ
ayferaytac.com
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..