Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '10

 
Kategori
Güncel
 

Engelli değil miyiz?

Engelli değil miyiz?
 

Görmezden Gelmeyelim.


Ben engelli değilim ve yakın çevremde hiç engelli yok. Doğuştan gelen veya kaza vb. sebeplerle uzuvlarından biri/birkaçı zarar görmüş, sosyal yaşamda diğerlerinin yanında bir sıfır yenik duruma düşürülmüş engellilerden söz ediyorum.

Böyle kişilerin yanında şanslı olan bizler, tokun açın halinden anlamaması misali, sosyal alanları gerine gerine kullanıyoruz. Çevremize bakmıyoruz, baksak da görmüyoruz.

Hayatımın hiç bir anında tümden duyarsız, kaba bir insan olmadım ama yine de bazı şeyler insanın başına gelmeden anlaşılmıyor. Bu olay çok küçük gibi görünse de gözümüzü daha duyarlı bir hale getirdi.

Eşim bir halı saha maçında ayak bileğini kırarak yeşil sahalara veda etti. Bir buçuk ay kadar alçılı ve iki koltuk değneğiyle dolaşmak zorunda kaldı. Ve asıl sorun burada, aslında dolaşamadı!!

Sürekli hareket etmeye alışık olan eşim elbet çok sıkıldı, değişiklik yapmaya çalıştık ama neredeyse imkansız!

Hiçbir şey engellilere uygun değil, ek bir düzenleme yok! Kaldırımlar öyle dar ve yüksek ki karşıdan karşıya geçemeye korkarsınız, merdivenler, üst geçitler (çok büyük çoğunlukla) kaçılacak yerler, engellilere ayrılmış araç park yerleri (yine büyük çoğunlukla) ya dubayla kapatılmış ya da görünürde bir engeli olmamasına rağmen düşünce özürlü bir vatandaşımız tarafından istila edilmiş. Ya özel aracımız yerine toplu taşıma araçlarına binseydik ne olurdu diye düşündük durduk.

Söyleyebileceğim tek olumlu şey mağazalarda, marketlerde vb. sosyal alanlarda en azından bize rastgelen olumlu, yardımsever davranışlar, nezaket örnekleri. umarım herkes böyle davrananlara rastlıyordur.

Ama buna ekleyebileceğim bir şey var: Acıyarak bakan veya çok ama çok ilginç bir şey görmüşcesine inceleyen gözler! Üstelik yalnızca alçılı bir bacak var karşınızda! Daha ciddi bir durumda nasıl bakılıyor kimbilir? Görmezden gelelim demiyorum asla; ama rencide ederek bakmayalım.

Bir buçuk ay bunları yaşadıktan sonra kendimize çeki düzen verdik diyebilirim.

Tüm bunları bağlamak istediğim yer bir kampanya: Engelleri Kaldır Hareketi.

En azından siteyi inceleyebilir, destek olabilir, fikir dünyamızda bir değişiklik yapabiliriz. Kimseyi engellere mahkum kalmaya zorlamayalım.

http://www.engellerikaldir.com/kampanya/list.php#supporters

 
Toplam blog
: 26
: 593
Kayıt tarihi
: 12.08.10
 
 

Dünyada en çok sevgilimi, kardeşimi, kitapları, filmleri ve gezmeyi severim... Hiç birine henüz d..