Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '11

 
Kategori
Güncel
 

Et - Balık Kurumu Şubeleri Neden Modern Görünüşlü Değildir?

Et - Balık Kurumu Şubeleri Neden Modern Görünüşlü Değildir?
 

Esasında Toplumsal düğümlerden biri de Et ve Balık Kurumlarının durumudur. 

En önemli gıdaların başında bilindiği gibi et ve balık gelir. Ama halkımızın en az yediği yiyecek et ve balıktır. Bakmayın kebabçı ve dönerci sayısının fazla olmasına. Evlere giren et ve balığın kilogramının yıllık ortalaması içler acısıdır. 

Et ve Et Ürünlerinin yıllık kişi başına ortalama tüketimi ABD'de 120 kg, Avrupa'da 90 kg iken, Türkiye'de vatandaşlar 365 gün içinde ortalama sadece 15 kg (günlük 41 ) kg et yiyebiliyorlar. 

Deniz mahsülleri tüketimine gelince , ortalama kişi başı tüketim İtalya'da 24.6 kg, Fransa'da 31.2 kg, İspanya'da 44.7 kg, japonya'da 60 kg iken; ÜÇTARAFI DENİZLERLE ÇEVRİLİ TÜRKİYE'MİZDE yıllık kişi başı deniz ürünleri tüketimi ortalama olarak 8.9 kg civarındadır. 

Yani et ve balık tüketimimiz gelişmiş ülkelerin tüketiminin aşağı yukarı 10' da biri civarındadır. 

Biz, tarım ve hayvancılğın güya ön sıralarda yer aldığı bir ülkeyken, denizlere ve göllere sahipken, et ve balık tüketimimiz yerlerde sürünüyor. Çünkü bu konuya hiç önem vermiyoruz. 

Bırakın üretimi. Et ve Balık Kurumunun mağazaları zaman içinde bir bir kapanmış ve sayıları çok azalmıştır. Nedenine gelince bana göre bu kurumun et pazarlamasına hiç değer vermemesidir. 

Bilenler bilir bu kurumun et mağazaları en köhne yerlerde, bakımsız , ışıksız semtlerde, kırık dökük inşaatların yanında yer alırdı. Dükkanların içi 1930'ların kasap dükkanı görünüşünde, eskimiş buz dolapları içinde sunulurdu tüm et ürünleri. Alacağınız olsa bile almazdınız. Satılan mamüllerde en kalitesizinden olurdu. 

0ysa düşük gelirli halkımızın et ve et ürünleri satın alabileceği mağazalardı et ve balık kurumunun dükkanları. Zaten bu kurumlarda sadece et satılırdı. Balık satılır mıydı? Hhiç bilmiyorum. 

Şimdilerde 100 adet yeni et ve balık kurumu satış şubesi açılacakmış. İnşallah mağazalar biraz modern ve temiz olur. Bir de en ücra köşelerde açılmaz ve açılan yerler halka duyurulur. 

Bakalım göreceğiz. Bu yeni açılan mağazalar modern görünüşlü, aydınlık ve iç açıcı olacaklar mı? 

 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..