Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '17

 
Kategori
Anneler Günü
 

Evimizin demir leydilerine

Evimizin demir leydilerine
 

İNGİLTERE'NİN VE DÜNYA SİYASETİNİN DEMİR LEYDİ'Sİ MARGARET THATCHER (1925-2013)


Aileyi toplumda kendi içerisinde kanunları ve bir düzeni olan özerk bir yapı olarak düşünürsek, atalarımızca yuvayı yapmakla yükümlü olan kadının, nihayetinde annenin; bu özerk yapıda stratejik bir rolü var. Bu kez Anneler Günü için artık klişe haline gelen ifadelerle döşenen bilindik yazılardan yazmayacağım. Ama annelerimize olan sevgimiz, onlara karşı olan duygularımız da kaç Anneler Günü geçerse geçsin, hiç değişmeyecek.

Aile içerisinde yaşanan nice şiddetli tartışmada, kuşak çatışmasında arabulucu rolündedir; anne. Ama diğer taraftan annenin de kendine özgü kanunları, kırmızı çizgileri vardır doğal olarak. Babanın çoğu zaman katı kurallarla mutlak hakimiyetini kurduğu bu klan sisteminde, kopan onca aile içi fırtınada çocukları üzerinde sevgi ve fedakârlıkla çevrili canlı bir paratonerdir; anne. Ataerkil düşüncedeki aile reisinin (babanın) sonu gelmeyen ve uzlaşı götürmeyen yasaklarını; aile içi diplomasi dili ve uzlaşı kültürüyle ortadan kaldırandır. Her anne, bu yönüyle ilk önce iyi bir diplomat ve usta bir siyasetçidir bence. Aileyi bu yönüyle temelinde karşılıklı sevgi, saygı, sadakat ve güven barındıran toplumsal koalisyon birlikleri olarak görüyorum.

Farkında mısınız, ülkemizde son zamanlarda boşanmalar ve aile içi şiddet olayları bir hayli artış gösteriyor. Her ikisinde de ana etken, erkeğin koca ve baba statüsüyle eşi ile çocukları üzerinde koruyucu rolünün olması ancak bu rolünü her ikisi üzerinde de baskı ve kimi zaman şiddet yoluyla yerine getirmesi. Ve onuru ile çocuklarına çok düşkün olan, her ikisi için de hayatını bile feda edebilecek kadar gözü kara olan kadının ta ki tüm diyalog yolları tükenince ancak elinden gelen, çocukları ve kendisi daha fazla zarar görmeden aile birlikteliğine son vermesi. Ailede çocuklar bir dengeyi oluşturuyor ama anlaşmazlıklardan ötürü biten evliliklerde de en ağır travmayı yine onlar yaşıyorlar. Yuvayı kuran dişi kuş ama o yuvanın dağılmasına sebebiyet veren de çoğu kez erkek kuş ve onun aşılmaz egosu oluyor. Ama ona dikkat çekip, ağzını açan bir Allah'ın kulu bile yok ne hikmetse bu toplumda.

Her sorunun bir çözümü ve diyalog yolu var bu toplumda. Sudan sebeplerden yuvaların dağılmadığı ve çocukların annelerinden ayrı kalmadığı bir topluma dönüşmemizi diliyor, tüm annelerin Anneler Günü'nü kutluyorum.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..