Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '15

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

EXPO Fuarlarının Önemi ve Milano Expo 2015

EXPO Fuarlarının Önemi ve Milano Expo 2015
 

Expo İngilizce exposition kelimesinden gelmekte, Türkçe karşılığı sergi demektir. Expo dünyanın en büyük kültür, tarih ve eğitim fuarı olarak nitelenmektedir.   Dünyanın bilinen en eski ve büyük uluslararası olimpiyat etkinliklerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sergisi olarak adlandırılmaktadır. İlk olarak 1851 yılında İngiltere'de düzenlenmiştir. Fuarlar dünyada kültürel, bilimsel ve teknolojik hayata katkı yapmakta ve değişik kültürden birçok ülkeyi bir çatı altında toplamaktadır. Günümüze kadar tam 55 kez Uluslararası Sergi düzenlenmiştir.

Expo’lar Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından şekillendirilmektedir. BIE hükümetler arası bir kuruluştur. 1928 yılında Paris’te imzalanan uluslararası sözleşme ile kurulmuştur. Örgüte üye 168 ülke vardır. Her ülke örgütte 3 delege ile temsil edilmektedir. BIE Expo sözleşmesinden doğan hükümleri denetlemekte ve hukuki güvence altına almaktır. Fuarların tarihlerini, adaylık ve seçim süreçlerini organize etmektedir. Türkiye 2004 yılından beri BIE üyesidir. Ülkemizi Dışişleri Bakanlığı temsil etmektedir.  BIE tarafından organize edilen fuarlar 4 çeşittir.  

Dünya Fuarı; Dünya Fuarlarında ülkeler ülkelerini tanıtım amacıyla büyük görsel güzelliklerle ve yeniliklerle dolu pavyonlar kurmaktadırlar. 5 yılda bir yapılan ve 6 ay süre ile açık kalan fuarlara katılımlar çok yüksek olmakta, yapıldığı şehre yapısal anlamda yapılan tanıtım binaları ile görsel güzellikler katmakta, ülkelerdeki gelişmeleri görsel şölenlerle sunan mimari ortamlar yaramaktadırlar. Gerçekleştirilen toplantılar ve etkinliklerle global sorunlara seçilen temalar çerçevesinde çözümler aranan fuarlardır. Bu fuarlar sanayi ve ticaret için dünya çapında büyük prestij sağlayan fuarlardır. Bu yıl Milano’da yapılan Milano Expo 2015 bunlardan biridir. Expo Shanghai 2010’da ana tema şehircilik iken Expo Milan 2015’de beslenme konusu ele alınmıştır. Evrensel sorunlara çözümler aranan platformlar oluşturulmuştur. Türkiye Expo İzmir 2020 için resmi özel tüm taraflar örnek sayılabilecek çalışma yürütmüşler ancak 2020 Expo’nun yapılacağı şehir olarak Dubai seçilmiştir. Bu fuarlarda bir alan kısıtı olmamakla birlikte Şangay Expo 2010 fuarı 523 hektar alanda gerçekleştirilmiştir.

Uluslararası İhtisas Fuarı;Bu fuarlar dünya fuarlarına benzemekle beraber dünya fuarları arasındaki dönemlerde larrçekleşmekte ve 3 ay sürmektedir. Fuarda oluşturulan sergi alanları daha küçük boyutlarda olmakta, büyük pavyonlar kurulmamaktadır. Seçilen konular da daha dar kapsamda ele alınmaktadır. Bu fuarlarda yapılan toplantılarda da global sorunlar ve çözüm yolları ele alınmaktadır. Kore’de yapılan Expo Yeosu 2012’de okyanusun korunması konusu ele alınmıştır. 2017 yılında Kazakistan’da yapılacak Expo Astana 2017’de Enerjinin geleceği konusu işlenecektir. Bu fuarlarda fuar alanı 25 hektarın üzerindedir.

Bahçecilik Fuarı;Bahçe Fuarları 2 yılda bir 3 veya 6 ay süre ile düzenlenen bahçe bitkileri fuarlarıdır. BIE ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) ortaklığında düzenlenmektedir. Fuar alanı olarak diğer fuarlara göre küçük alanlarda gerçekleştirilmektedir. Fuar alanı en az 50 hektardır. Bahçe bitkileri konusunda inovasyon ve eğitime önem verilen fuarladır. 2016 yılında yeni bahçecilik fuarı Expo 2016 Antalya’dır. Fuar “Çiçek ve Çocuk” temasıyla Nisan-Ekim 2016 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecektir. Fuara 8 milyondan fazla ziyaretçinin gelmesi beklenmektedir.

Triennale di Milano;Milano şehrinde BIE tarafından kabul edilen Triennale di Milano Institutio tarafından 3 yılda bir düzenli olarak gerçekleştirilen fuardır. Tasarım sektörünün önemli oyuncuları ve halk için benzersiz bir küresel buluşma yeridir. Yeni fuar 2016 yılında yine Milano’da yapılacaktır. 

Tüm bu fuarlarda resmi ve özel kuruluşlar, üniversiteler ile sivil toplum örgütleri etkinlikler ve toplantılar düzenlemektedir. Her kesimden insan fuarları ziyaret etmektedir.

Expo Fuarları üzerine kurulduğu alanın genişliği, yapılan yatırımların boyutları ve ziyaretçi sayısı bakımından Olimpiyatlar ve Dünya Kupasından daha büyük ve görkemli bir organizasyon olarak değerlendirilmektedir. Expolar Dünyanın en büyük sosyal ve ekonomik etkinliği olarak bilinmektedir. Fuarlarda dönemin ve sonrasının en yeni teknolojik, bilimsel ve kültürel gelişmeler sergilenmektedir. Bugün kullandığımız hesap makinası, elektrik süpürgesi gibi teknolojik buluşlar bu fuarlarda tanıtılmıştır. Paris’te Eyfel Kulesi, Brüksel’de Atomium, Londra’da Kristal Palas gibi şehirleri temsil eden sembolik yapılar bu fuar dönemlerinde yapılmıştır.

1 Mayıs tarihinde başlayan ve 31Ekim tarihine kadar devam edecek olan Milano Expo 2015’e 140 ülke katıldı. Fuar alanında “Gezegeni beslemek, yaşam için enerji” konulu expo temasını işleyen özgün yapılar ve tasarımlar içeren tarım, gıda ve yemek kültürleri ile ilgili üretim ve teknolojileri içeren pavyonlar kurulmuştur. Birleşmiş Milletler tarafından da dünya gündemine  taşınan küresel ısınma, gıda güvenliği, açlık ve yoksulluk, konularını Milano expo 2015 programı kapsamında yeniden dünya gündemine taşınmıştır. Yeni teknolojileri ve konu ile ilgili ülkelerde yapılmış çalışmaları ve sonuçlarını sergilenmiştir.

Görsel film ve effectlerin ışığında yeni elektronik görsel araçlarla zenginleştirilmiş payvonlarda ülkelerdeki tarımsal üretimden işlenmiş gıda ürünü olarak market raflarına uzanan sürece kadar olan gelişmeler ziyaretcilere sunulmuştur. Yeni teknolojik gelişmeler ziyaretcilerle paylaşıldı. Fuar alanı içinde oluşturulan yapılar içinde geleceğin gıda pazarlama uygulamaları gösterilmiştir. Expo süresince konu bazında birçok alanda uluslarası toplantılar gerçekleştirilmiştir.

Expo fuarları Dünyanın en popüler buluşma yeridir. Geniş çapta ziyaretçi çekmektedirler. Son yıllarda yapılan Hanover Expo 2000’i 19 milyon kişi, Aichi Expo 2005’i 22 milyon kişi, Çin Şanghay Expo 2010’i 73 milyon kişi ziyaret etmiştir. Milano Expo 2015’i 20 milyondan fazla insanın ziyaret etmesi beklenmektedir.

Expo’ların düzenlenmesindeki temel amaç dünyadaki insanların eğitilmesi ve ülkelerin kalkınmalarına destek olmaktır. Bu nedenle fuarlarülkelerin sergiledikleri tanıtım alanlarındaki yaratıcı mekânlar ve görsel sunuşlarla ulusal kimlikleri desteklemekte, diplomasi ve işbirliğinde önemli platformlardır. Expo’ları farklı kılan üç temel özellik vardır. Bunlar Evrensel boyuttaki kapsamları, Uluslararası boyuttaki kapsamları ve Kalıcı kültürel miras olarak kapsamlarıdır.

Bu amaç ve temel özellikleri içeren Expo fuarları ülkelerin tanıtımı ve ekonomileri için önemli fırsatlar yaratmaktadır. Ülkemizde tüm tarafların katkısı ve çabası ile her ne kadar dünya fuarını İzmir’e getiremedikse de Antalya Expo 2016’nın ülkemizde yapılması küçümsenmeyecek büyüklükte bir avantajdır. Bu avantajın gereği gibi kullanılması sektörle ilgili tüm tarafların elindedir. Ülkemizde bahçe bitkileri alanında sorunların çözümünde ve geleceğin stratejisini belirlemede yol gösterici olacak olan fuarın yaratacağı fırsatların çok iyi değerlendirilmesi gereklidir. Bu tür fuarların ayni zamanda insanların gönüllü katkı verecekleri etkinlik olduğu unutulmamalıdır. Bizlerinde Expo'lara destek vermesi mümkündür. Antalya Expo 2016 fuarı da fuar alanındaki hizmetlerde her yaştan insanın gönüllü katkılarını beklemektedir.

http://www.expo2016antalya.org.tr/

http://www.bie-paris.org/site/en/

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..