Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '11

 
Kategori
İnançlar
 

Ezan üzerine

Ezan üzerine
 

İşi ehline bırakmak gerek


Yıllardır, özellikle büyük kent merkezlerinde, ezanın kasetten veya radyodan okunması nedense sakıncalı bulunmakta, uygulamasına izin verilmemekte.
  
Böyle bir durumda İnsanın aklına bi ton soru geliyor doğal olarak ...

Mesela ezanın canlı okunup okunmaması neyi değiştirecektir ?

Peygamberimiz zamanında bugünkü teknoloji olsaydı, kullanılmaz mıydı? 

Cami dışındaki cemaate ses gitsin diye teknolojiden faydalanılıyor malum, bu konuda neden olmaz deniyor ?

Gibi gibi ...

Ezan, herhangi birisine bırakılabilecek kadar basit bir iş değildir mirim. Ezanla insanlar camiye çağırılır, ibadete davet edilir. Basit bir tören için bile davetiyenin gösterişine dikkat ediliyor da, böyle önemli bir konuda neden davet çağrısı önemsenmiyor?

Camilerde okunacak hutbeler mevcut durumda, Diyanet İşleri’nden gönderiliyor, merkezden yani, bazı bölgelerde de ezan merkezi sistemle müftülüğün belirlediği sıraya göre hafızlar tarafından okunuyor, bunlar da normal fakat bunun dışında cemaat kasetten veya radyodan da ezan okunsun isterse buna da kimse karşı çıkmamalı, cami cemaati ve imam istişare ederek bu konuda karar verebilmeli,  

Bir görüş de var ki,canlı olarak ezan okumamanın imamları rehavete sevk edeceği yönünde, heralde  bu görüşü savunanlar, imamların işinin sadece namaz kıldırmak ve ezan okumaktan ibaret olduğunu düşünmekte.

İmam , namaz kıldırmanın yanında, malumunuz bulunduğu mahallin sorunlarıyla ilgilenen, dini konularda eğitici ve öğretici çalışmalarda bulunması gereken bir devlet memurudur, aynı zamanda imam, köylerde encümenin doğal üyesidir. Bu husus dikkate alındığında ezan okumanın dışında imamın yapması gereken daha önemli işlerin olduğu açıktır ki diğer taraftan da her imamın güzel ezan okuması gerektiği gibi bi anlayışın oluşması da ayrı bir abestliktir.

Temennimiz o ki, ezan hususunda her cami imamı ve cemaati, camisinde okunacak ezan canlı mı olacak, kasetten mi okunacak yoksa radyodan mı alınacak kendisi karar versin.

Ülke genelinde veya isteyen bölgelerde bu uygulamaya geçtiğimizde, eminim herkes oluşacak durumdan memnun kalacaktır.

 
Toplam blog
: 22
: 1957
Kayıt tarihi
: 12.05.07
 
 

1982 Bayburt doğumluyum. İlk okulu başka, orta okulu başka, liseyi başka bir şehirde okudum. Bunl..