Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '19

 
Kategori
Genel Sağlık
 

FA’nın[1] Arkadaşları

Burcu kardeşim, 14 ay önceki yazısında Astımını anlatmıştı, [2] FA’nın bir başka arkadaşını da -gerçi pek sevimli bir hastalık değil ama (hangi hastalık sevimli ki?)- ben anlatmaya çalışayım:

Friedreich ataksisi (FA), zaten başlı başına bir ARIZA FABRİKASI -yanlış yazmadım, tamirhane değil fabrika! Akla gelmedik arızaları, seri halde, icat ve imal eder kendisi.- Yetmez, arkadaşlarını da -Burcu’nun deyimiyle kankalarını da- çağırır.

50 küsur yıl sonra bana musallat oldu bir tanesi de. Gerçi şart değil FA'nın da olması. Anladığım kadarıyla modern toplumun bir hastalığı. Herkes aday hasta olmaya… Adı: İrritabl Kolon Sendromu, Türkçesi: Düzensiz Bağırsak Hastalığı. Bu adları Google’a arattığınızda yüz binlerce site/sayfa bulabiliyor bir anda.

Tilkiyi Uyutmak

Acı-Tatlı Anılar’ımda sözünü ettiğim 41 yıllık yol ve 6 küsur yıllık mektup arkadaşım, sağ olsun, her mektubuna sağlığımı sormakla başlar. Bu da beni çokça sevindirir tabii. Geçen yılın sonlarında bağırsak rahatsızlığımdaki son durumu sorduğunda onu: “…şimdilik kulağının üzerine yatmış tilki uykusunda. Hem bir şey yokmuş gibi davranıyor, hem de her an tetikte!” diye yanıtlamıştım.

Böylece bu arkadaşın adı, “tilki” olarak kaldı. Bu blog da, onun huylarının bir bölümünü anlatmaya çalışıyor:

Aslında FA ile Lorel-Hardi gibiler, ya da bizim Nokta ile Virgül… Çok çeşitli çelişkileri var. Nasıl arkadaş olmuşlar şaşarım. (Gençler bilmezler bu ikilileri. Merak eden bîzahmet gugullayıversin)

Bir neskafe klasiği var: Üçü bir arada! Aynen o, bizim tilki… FA ile bir araya geldiğinde artık beşibiryerde mi desem, bindallı mı desem takı ya da giyisi türlerinin sadece isimlerini alıyor.  

medicalpark.com.tr’nin ilgili sayfasında [3]: “Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri nelerdir?

Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri değişkendir ve her hastada farklı şiddette bir tablo oluşturur. En yaygın görülen belirtileri arasında; Dışkılama sonrası tipik olarak tamamen ya da kısmen ortadan kalkan karın ağrısı, kramp veya şişkinlik, Aşırı gaz, İshal veya kabızlık,  Bazı hastalarda birbirini takip eden ishal ve kabızlık nöbetleri, Dışkıda mukus” demiş.

***

İLAÇLAR: FA'dan dolayı yıllardır kullandığım ağır ilaçların kendileri FA’nın arızalarını biraz olsun yatıştırıyor ama yan etkileri 'tilki'yi uyutmuyor.

HAREKETSİZLİK: Yine FA'dan dolayı hareketsizlik bende had safhada. Hani, Orta ve Güney Amerika’daki tropikal ormanlarda yaşayan Tembel Hayvanlar varmış ya.. Günlük yapmak zorunda olduğum egzersizlerim olmasa, onlar benden daha hareketli sayılır. Tilkiyi uyutmayan şeylerden biri de bu. Egzersizlerim yeterli olmuyor demek ki, ya da daha farklı egzersizler yapmalıyım.

YEMEK: Beslenmeye çok dikkat etmek gerekiyor. Dokunan bazı yiyecekler var. Pilav, makarna gibi, onlardan tamamen vazgeçmek gerek. Lifli gıdalar tüketmeli. Kepekli ekmek, yulaf ezmesi ve ev yoğurdu en favori gıda maddeleri.

ÇAY-KAHVE: Sağlıklı insanlarda bile uyarıcı etkisi olan çay ve kahve, benim tilkiyi mışıl mışıl uyutuyor. (Zamanlamasını iyi ayarlamak gerek tabii. Kahve zamanı çay, çay zamanı kahve içince olmuyor.) Bu iki içecek türü hayli ilginç… Bir sitede [4], “Kafein (Kahve, çay ve asitli içecekler) tüketimini azaltın,” derken, bir başkasında, [5] ”Kahve için Kafein sindirim sistemindeki kasları çalıştırdığı için kahve içmek tuvalete gitmenize yardımcı olabilir. Ayrıca kahvenin içinde az miktarda lif olduğu için kabızlığı sadece tedavi etmez aynı zamanda da önleyebilir.” Diyor.

STRES: Bence çağın en büyük problemlerinden biri de bu. Hastalık tetikleyicisi ya da hafif hastalıkları ağırlaştırma görevlisi. Hem FA’nın hem İBS’nin tilkilerini uyutmaz…

Tilki sahibi herkese uzuun ve derin bir uykuya dalan tilkiler dilerim.

 

 

[1]: http://blog.milliyet.com.tr/sevgili-hastaligim-2/Blog/?BlogNo=588758

[2]:http://blog.milliyet.com.tr/fred-kankasi-astim-ile/Blog/?BlogNo=587940

[3]: https://www.medicalpark.com.tr/huzursuz-bagirsak-sendromu/hg-1990

[4]: https://yemek.com/huzursuz-bagirsak-sendromuna-ne-iyi-gelir/

[5: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kabizliga-aninda-cozum-yollari-2690621

 
Toplam blog
: 92
: 521
Kayıt tarihi
: 01.01.11
 
 

Milliyet Bloga taşınmam kolay olmadı.. Varlığını aşağı yukarı başlangıcından beri bildiğim bu dev..