Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '13

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Fado Sanatcısı Cláudia Madur’un Ankara Konseri

Fado Sanatcısı Cláudia Madur’un Ankara Konseri
 

Fado belkide çoğumuzun bilmediği ve dinlemediği, ama dinleyince de bırakamadığı bir müzik türüdür. Dinlediğiniz şarkının sözlerini anlamsanız da şarkıdaki ses tonu ile içindeki duyguyu ve hikâyeyi bir ölçüde hissedersiniz. Portekiz gitarının kıvrak ve romantik nağmeleri ve şarkıcıların kendinden geçercesine söyledikleri dokunakları şarkıları arasında kendinizi bambaşka bir atmosferde bulursunuz. Zaten Fado’yu evrensel yapan ve özel kılan özellikte budur. Portekizce kader anlamına gelen Fado şarkılarını dinlerken kaderin sizi sürüklediği olayları ve yaşadıklarınızı bir bir yeniden anarsınız.

Dünyanın neresinde olursa olsun Fado dinleyen insanlar hep benzer duyguları yaşarlar Şarkıcı da dinleyen de Fado şarkısı ile bütünleşir. Hele kubbeli ve mum ışıklarının aydınlattığı bir Fado barda iseniz Fado’nun büyülü nağmeleri yankılanan ortamda kaybolursunuz. Kimi zaman tatlı bir tebessümle geçmişte yolculuk edersiniz. Kimi zaman gözyaşlarınız yuvarlanır göz pınarlarından. Ama sonuçta Fado nağmelerinde farklı duygular yaşarsınız.

Fado sevenler için geçmişte Fado şarkıcılarını ve şarkılarını takip etmek oldukça güç idi. Ülkemizde yılda birkaç yılda bir kez gelen Fado şarkıcılarını ya gazetelerden ya da televizyonlardan öğreniyorduk. Günümüzde gelişen haberleşme teknolojiler ve internet sayesinde her şey oldukça kolaylaştı. Bugün birçok şarkıcıya ve şarkıya sanal ortamda ulaşabilmekteyiz. Tanışmakta, şarkılarını dinlemekte ve onlara ülkemizin kültür ve sanatını anlatmaya ve değerlerini tanıtmaya çalışmaktayız. Yakın zaman kadar sanal ortamda haberleşme ve paylaşım ortamları çoğumuz tarafından çocukça bir ortam olarak kabul edilirken bugün sosyal paylaşım siteleri hayatın her alanında yer alan bir hareket ortamı haline gelmiştir.

İşte bu sosyal paylaşım sitelerinden birinde Fado Sanatçısı Claudia Madur ile tanıştım. Birkaç kez gittiğim Portekiz’de Lisbon’daki Cafe Luso dışında bir şarkıcı ile ilk defa böylesi sohbet imkânı bulmuştum. Bir taraftan Lizbon ve porto’daki anılarımı tazelerken, bir taraftan da Yeni dönemin güçlü seslerinden biri olan Claudia’ya sorular sordum. Sanatçı son yıllarda şarkıları ile Portekiz’in tanınmış sanatçıları arasında girmişti. Ülke içinde olduğu kadar ülke dışında da konserler vermeye başlamıştı.  

Kimdi Claudia Madur? Neden Fado şarkıcılığını seçmişti? Ne zaman şarkı söylemeye başlamıştı? Güzel şarkılarını dinleyenleri derinden etkileyen sanatçı şarkı söylerken neler hissediyordu?

Sanatçı 1983 yılının Kasım ayında Portekiz’in güzel şehirlerinden biri olan Porto’da doğmuştu. Çevresinin etkisi ile Fado söylemeyi seçmişti. Fado kariyerine 2006 yılında ilk olarak grup Preludio’da başlamıştı. İlk albümünü 2009 yılında çıkarmış, ayni zamanda gün aşırı olsa da çalışan bir psikolog olan şarkıcı amatör ruhla söylediği şarkıları yanında şarkı sözü de yazıyordu. Şarkılarını hissederek söylüyordu. Sanatçı ülkemizi çok az tanıyordu. Kültür sanat hakkında çok az şey biliyordu.  Dilim döndüğünce ülkemizi tanıtmaya çalıştım. Türk müziği hakkında bilgi vermeye çalıştım. En kolay yol olan daha açıklayıcı bilgi veren linkleri kendisi ile paylaştım. İki ülke insanının birbirine benzer özelliklerini kendince ortaya koydum.

Geçtiğimiz aylarda 10 Haziran 2013 tarihinde Claudia Madur Portekiz Milli Günü çerçevesinde özel bir konser vermek üzere gitarist arkadaşları Mario Henrigues ve Artur  Carlos Caldeira ile birlikte ilk defa Ankara’ya geldi. Devlet konuk evinde sınırlı bir davetli grubuna yönelik güzel bir konser verdi. Başından sonuna kadar Fado şarkılarından oluşan konser davetlilerce beğeni ile izlendi. Fado şarkılarının duygusal nağmelerinde zaman bir çırpıda bitivermişti. Devlet konuk evinin balo salonunun ses akustiği içinde Fado şarkıları bir başka güzel dinleniyordu. Claudia Madur’un güçlü balo salonunun yankılanıyordu. Ankara Fado şarkıları ile dolu farklı ve renkli bir gece geçiriyordu. 

İstanbul ve Antalya dışında Ankara Fado konserlerinin pek sık verildiği bir şehir değildi. Bu konser Portekiz elçiliğinin organizasyonunda gerçekleştirilmişti. Yine elçiliğin desteği ile katılma fırsatı bulduğum konser benim için çok özeldi. Arkadaşım Claudia ve arkadaşlarını Ankara’da görmek bambaşka bir mutluk idi.

Dileyelim ki Portekiz ve Türkiye arasında kurulan kültür ve sanat köprüleri daha da güçlensin. Ticari ilişkiler daha da gelişsin. Tarihi ilişkileri uzun yıllar ötesine uzanan birbirlerine çok benzeyen ülke insanları birbirlerini iyi tanısın ve daha da yakınlaşsın.

Obrigado Claudia, Mario, Artur

http://www.claudiamadur.com/

https://www.facebook.com/claudia.madur

https://www.facebook.com/photo.php?v=10151521814353261&set=o.134476863324348&type=2&theater

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..