Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '11

 
Kategori
Blog
 

Format önerileri

Temel format önerim, kabaca (3x 3 =) 9 modülden oluşan ana sayfayla açılan bir format (belki 12 de olur).

Gerekenler:

Alexa araç çubuğunun yaptığı gibi, yalnızca sayfa gözler ve çok metin okur tiplerinin, hangi kutucuklarda daha uzun süre oyalandığını bulma işlemini izleyen, kayan veri tabanlı bir programlama kullanmak mümkün.

Milliyet’ten örnek vereyim:

Milliyet gazetesinin internet sayfası giderek yükselen bir ‘trend’e sahip. Dünyada hiçbir ülkede bir gazete sitesi, çok girilenler sıralamasında 7. sırada değil. AB ülkelerinde bile. Demek ki müşterinin nabzını tutabilmişler.

Milliyet okuru, bir girişte sitede 20 dakikada kalıyor ve 22 sayfa tıklıyor.

Bunu geçmişle karşılaştıralım:

Futbol ve magazin dışında, hiçbir matbu gazetenin 20 köşe yazısı veya sayfası okunmaz / okunmadı.

Tamam Milliyet internette de hafif konu bol ama hiç kimse 20 futbol haberi birden okumaz.

 Bunun blog için de geçerli olmaması için bir neden yok. En son blog haftalık bültende, gündelik blog okunma sayısı 20.000 idi. Bu da günde 100.000 sayfa görüntülenmesi demek. Demek ki geriye kalan 80.000’i de okurluğa çekecek nedenler yaratılması gerekli.

 Asıl önemlisi şu:

 Türkiye’de 50 milyon gündelik internet gazetesi okuru yaratmak mümkün. Bunun getireceği reklam ve matbu olmanın düşen masrafı, yeni medya düzenini, eskisinden daha karlı bir iş alanı kılıyor.

 Google, sağ taraftaki reklam bölümünde, arama motorunda aranan konuyla ilintili sayfaları getirebiliyor. Bunu bizdeki programcıların da yapabilmesi gerekli.

 Keza bir ayrıntı:

 Türkiye’deki ev sineması seyircisi toplamı, salon sinemasının onlarca katı durumunda, kendimden biliyorum. Yılda 250 film seyrederim ama kolay kolay sinemaya gitmem.

 Vizyona giren filmle ilgili, daha önce yayınlanmış bir metni, iç arama motorunun yeniden ana sayfaya taşıyabilmesi gerekli.

 Devam:

Modüllerden biri, sürekli değişen konu başlıklarına ve altbaşlıklarına ayrılabilir.

Gelelim en ince konuya, polemiğe:

Ben yazsam, editörlerin yayınlamayacağı birçok siyasal (özellikle de uluslararası konularla ilgili) metin, çeviri olarak daha çok forum bölümlerinde yayınlanıyor. Üstelik o metinleri bir savcı görse, anında dava açar.

Gazetenin kendi muhabirlerinin başta olmak üzere, birçok amatör, proesyonel ve yerel muhabirin kısa ve fotolu haberleri de ana sayfaya taşınabilir. Yabancı blogların anında güncelliği bunu mümkün kılıyor. Bunun için, bir acil gönderi modülü de yaratılabilir.

Açıkça söyleyeyim: Bir seyyar satıcı olduğumdan dolayı, İstanbul’u sokak sokak yayan gezerken, birçok fotolu ve fotosuz gündelik haberi kaydettim ama yayınlamadım. Bu da benim ironi anlayışım.

Dikkatinizi çekerim:

İnternetin en önemli niteliği canlılıktır. Bunu magazinle de, uzay fotoğraflarıyla da, polemiklerle de, spot haberlerle de yapabilirsiniz.

Sonuç olarak, gözümün önüne, yarım saatta bir girmeye canınızın çekebileceği hızda ve devingenlikte bir blog sitesi geliyor.

 Emin olun, siz yapmazsanız, başkaları yapacak.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..