Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Fransızlara satılan son vatan toprakları

Fransızlara satılan son vatan toprakları
 

Fransızlara Satılan Son Vatan Toprakları


Bir haber, Hatay'ın Denizgören-Karamağara bölgesinde bir Fransız'ın, Yayıkdamlar köyünde 2 vatandaştan yaklaşık 10 dönüm arazi aldığı bildirildi.

Antakya'ya 40 kilometre uzaklıktaki ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nin de (MKÜ) her yıl bahar yürüyüşü ve tırmanışı yaptığı Kel Dağ çevresinde, Fransızlara taşınmaz satışının 2 yıl önce gerçekleştiği öğrenildi. Haberi ne var bunda ülkeye yabancı para girmiş üzülmek yerine sevinelim diyerek okuyabilirsiniz ama işin aslı öyle değil. Hele bu yabancılar Fransızlarsa işin içinde bir iş mutlaka aramanız gerekir. Kurtuluş savaşı sırasında o yörelerde yaptıklarını hatırladıktan sonra iki kere düşünüp taşınmanız gerekir. Haber devam ediyor, ”Yayıkdamlar köyünün Akdeniz sahiline bakan yakasında Fransızların aldığı araziler şuan zeytinlik ve hububat ekili. Fransızların Yayıkdamlar köyünden Veli B. ile Şevki K.'nin yaklaşık 10 dönüm arazisini 40 bin TL'ye aldığı bildirildi. Parasını ödediği halde 3 yıl Veli B. ile Şevki K.'nin bu arazileri ekip biçmesine müsaade eden Fransız'ın bu yılın sonunda kendi tasarrufuna alacağı öğrenildi. Fransız'ın bu arazilerde ne tür faaliyet göstereceği bilinmiyor.” Şimdilik ne yapacakları belli olmasa bile yakın zamanda kokusu çıkar. Yabancıların taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinmesi esaslarını düzenleyen bir kanun var yürürlükte. "Kanunun yürürlüğe girdiği 7 Ocak 2006 tarihinden bu yana; Hatay ilinin tamamı ile Gelibolu Tarihi Milli Parkı ve Odunluk İskelesi, taşkömürü havzasında kalan alanlar, uranyum, toryum, antimuan, bakır, perlit, bor ve kömür sahaları, Çanakkale Boğazı'nın Anadolu yakası ile Gelibolu yarımadası, MİT Müsteşarlığına ait yerler. Kilis ilinin tamamı olmak üzere toplam 6 yerde, yabancı gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinimi yasaklanmıştır.” Diye uzun uzun izah ediyor, yazıyor hepsi tek tek. Mevcut mevzuata göre yabancı uyruklu gerçek kişilerin Türkiye'de taşınmaz ediniminin, karşılıklılık ilkesi, yer ve miktar sınırlamasının yanı sıra, kullanım amacı olarak da sınırlandırıldığını vurgulanarak, "Bu amaca aykırı edinildiği tespit edilen taşınmazlar, Maliye Bakanlığına bildirilerek tasfiyesi sağlanmaktadır" Bunlar resmi makamların söylemleri ve tüm dünyada geçerli temel ölçüt üç aşağı beş yukarı aynı.

Derseniz ki başka ülkelerde uygulamalar nasıl, buyurun yanıt’ ı:

Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Litvanya ve Estonya’ da, AB’ye girmeden önce, yabancılara toprak satışı yasaktı. Bu ülkeler, pazarlık yaptılar ve geçiş süreci içinde, yabancılara toprak satışı yasağının devam etmesini sağladılar. AB vatandaşları Polonya’da 1 Mayıs 2008 ’den itibaren mülk sahibi olabilecekler ama tarım ve orman arazilerini önümüzdeki 12 yıl satın alamayacaklar.

Malta;

En az 5 yıl adada yaşamayan AB vatandaşları ev satın alamıyor.

Polonya;

Tarım ve orman arazilerinin yabancılara satışı en az 12 yıl boyunca yasak.

Macaristan;

Sadece kentsel alanlarda üzerinde konut ve yapı bulunan arazilerin, ticari mekanların ve 6 bin metre kareden küçük arazilerin yabancılar tarafından alımına müsaade ediyor.

İngiltere;

Toprakların Kraliçe'ye ait olması nedeniyle 49-99 yıllık bir süre için kullanma hakkı veriliyor. İngiliz vatandaşının dahi mülk edinmesine izin yok.

İsveç;

Yabancıların tarım arazisinde taşınmaz mal edinmesi yasak. İsveç'te, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına ikamet sahibi olmak koşulu ile mülkiyet hakkı tanınıyor.

Yunanistan;

Yabancıların sınırda, sınıra yakın bölgelerde ve adalarda toprak satın almasını yasaklamış. Mülk edinen bir yabancı, mülkünü satabiliyor, ancak kazancını ülke dışına çıkaramıyor.

Danimarka;

Yabancıların taşınmaz sahibi olabilmeleri için en az 5 yıl yerleşik olmaları gerekiyor.

Fransa;

Yabancılara, nihai alıcısı saptanmadan taşınmaz satılamıyor. Yabancılara kiralama veya satış durumunda zaten normalden yüksek olan vergilere ek olarak, taşınmazın rayiç değerinin %3’ü oranında yıllık vergi ödeniyor. Taşınmazın değeri belli bir limitin üzerine çıktığında ayrıca bir servet vergisi var.

Romanya;

Yabancıların mülk edinme hakkı yok.

Ukrayna, Hırvatistan, Rusya ve Bulgaristan;

Yabancılar tarım arazileri satın alamıyor.

İsviçre;

Sürekli ve en az 5 yıl oturup çalışan yabancılar mülk sahibi olabiliyor. Yabancılara toprak satışı yasak.

Amerika Birleşik Devletleri;

Güney Caroline, Oklohoma, Florida, Wyoming ve Mississippi eyaletlerinde yabancılar toprak satın alamıyor. Diğer eyaletlerde ise bazı sınırlamalar var. New York'ta yabancıların emlakçılık yapmasına müsaade edilmiyor.

Şili;

Ülke sınırlarının 50 mil içine kadar olan bölgelerinde yabancıların toprak satın alması yasaklanmış.

İsrail;

Toprakların yüzde 80, 4'ü devlete ait. Geri kalan toprakların yüzde 13, 1'i Yahudi Ulusal Fonu ile yüzde 6, 5'u İsrailli Yahudi ve Araplar arasında eşit olarak dağıtılmış. Devlet toprakları İsrail vatandaşlarına bile satılamıyor.

Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya, Estonya, Letonya ve Litvanya'da en az 7 yıl daha AB vatandaşlarına tarım ve orman arazileri satılmıyor.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..