Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '16

 
Kategori
Emlak
 

Gayrimenkul kiralamanın püf noktaları

Gayrimenkul kiralamanın püf noktaları
 

Bin bilsen de bir bilene danış.


Uygun bir kiralık konut veya iş yeri bulabilmek için hem çevre ve mekânın, hem de kira bedelinin ekonomik olması beklendiği kadar, diğer özel faktörler de ön plana çıkmaktadır. Ayrıca yer aramak için bu işe zaman ayırmak da gereklidir. Bundan dolayı tercihen profesyonel bir gayrimenkul danışmanı ile kiralama sürecini takip etmeniz, sizlere kolaylık sağlayacaktır…

1. Kiralanmak istenen taşınmazın gerçek mülk sahibinin tespit edilerek, yapılacak sözleşme maddeleri konusunda uzlaşma sağlamak. Taşınmazın birden fazla maliki varsa kiralamaya diğer maliklerin de rızası ve onayının olması gerekir.

2. Kiralanacak yer ile gösterilen yerin aynı olması, adres, parsel, bağımsız bölüm numarası gibi bilgilerin örtüşmesi gerekir.

3. Aidat ve genel giderler hesaba katılmalıdır. Elektrik, su ve doğalgaz faturalarına bakılarak önceki kullanım miktarlarının not alınmasında fayda vardır.

4. Gayrimenkul teslim alınmadan önce eksiklikler tamamlanmalı, bakım – onarım gereken yerler yapılmalıdır.

5. Elektrik, su, doğalgaz abonelikleri için mülk sahibinden DASK sigorta poliçesi temin edilmelidir.

6. Demirbaşların sağlam ve çalışır olduğu kontrol edilerek sözleşmeye yazılmalıdır.

7.1. Kira ve depozito (güvence) meblağı kontrata net olarak yazılmalı, depozitonun iade şekli kontratta yer almalıdır.
7.2. Maliye Bakanlığı'nın 29 Temmuz 2008 tarihli Gelir Vergisi Genel Tebliği'ne göre “kira bedelleri bankalar veya PTT şubeleri kanalıyla ödenecek.”
7.3. Bakınız Türk Borçlar Kanunu 342. Maddeye göre güvence bedeli üç aylık kira bedelini aşamaz. “Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder.”

8. Sözleşme süresinin belirtilmesi ve yenilenmesi durumunda kira artış oranı belirtilmelidir.

9. Mekân, iş yeri olarak kullanılacaksa ilgili belediyeden iştigal olunacak işle ilgili kullanım izinlerin alınıp alınmayacağı araştırılmalı ve gayrimenkulün yönetim planı incelenmelidir…
Esen kalın, mutlu kalın,

Şenol Elbay

 

 
Toplam blog
: 79
: 1511
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Söz uçar, yazı kalır. Verba volant, scripta manent. Words fly away, writings remain. Les mots vol..