Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '13

 
Kategori
Güncel
 

Gazeteciliğin Milliyet üzerinden imtihanı...

Gazeteciliğin Milliyet üzerinden imtihanı...
 

Milliyet Gazetesi'nin Ankara gündeminde deprem yaratan manşeti...


Medyanın ülkemizde geldiği boyut ürkütücü.  Bırakın muhalefet etmeyi gazeteciliğin temel ilkelerine göre gazete yapmanın iktidarın kriterlerine koşullandırıldığı tuhaf bir süreçten geçiyor ülke.

Zaten patronaja tabi medyada iktidarın sansür uygulamalarına gerek bırakmayan otokontrol mekanizması ful mesai çalışıyor.(1-2)

Medyada Theguardian gazetesine dayandırılan haberler yer aldı. Özellikle internet medyasını taradım ve Theguardian’ın haberi kaynak gösterilerek yapılan haberde otosansür mekanizmasının habere bakışı nasıl etkilediğini örnek vererek bloğa taşıdım (3). Milliyet’in “İmralı Zabıtları” haberinin içinde yer alan Öcalan’ın, “..Hep beraber özgür olacağz. ..AKP’yi 10 yıldır ayakta tutan benim. Biz AKP’yi çıkartan gücüz.. AKP hegemonya istiyor. Ben buna alet olmam.. Ben 3 aşama ve 10 ilke öneriyorum. Bu yazı üzerine cesurca tartışacaksınız..vb.” söylemlerine gösterilen tepkileri samimi bulmadığımı söylemeliyim.

Çünkü sürece dair 4 aşamalı yol haritasını Radikal Gazetesinden Eyüp Can 8 Ocak’ta köşesine taşımıştı.(4) Benzer haberleri bir yıl önce 2012 Şubat ayında Yeni Şafak’tan Abdülkadir Selvi’de işlemişti.(5)

TheGuardian’ın süreç ile ilgili haberinden söz etmiştim. Medyada adeta sansürlenerek verilen haberin asıl vurucu bölümünü “The Guardian; Kürt baharı, Erdoğan'a başkanlık, Öcalan'a özgürlük getirebilir...” başlığı ile bloğa taşımıştım.Yazı medyaya yöneltilen eleştirilerimi yansıtıyordu.(3)

Milliyet Gazetesinin Derya Sazak’ın yönetiminde  “Size Milliyet Yeter” spotu altında “gazetecilik” yapmasının beklide ilk örneği “İmralı zabıtları” başlıklı manşeti,  Başbakan tarafından  “Batsın senin gazeteciliğin”  denilerek hedef alınmasına neden oldu. İşareti alan kalemşörler Milliyet’e yüklenmeye başladılar.

Milliyet, Derya Sazak yönetiminde gazeteciliğin gereğini yaptı!

 Gazetenin birçok yazarı Milliyet’in haberciliğinin arkasında durdu. Medyada önemli yazarlarda Milliyet’i desteklediler. Bana göre de “İmralı sürecini/çözüm sürecini” desteklediklerini ifade eden Milliyet olası sabotajları boşa düşürerek sürece aslında katkı yaptı.(6)

Eleştirilerden sonra Derya Sazak, haberin aksi kanıtlanırsa istifa edeceğini ilan etti, işte köşe yazsının son bölümü:

“Milliyet’in 62 yıllık tarihi böylesine altın sayfalarla doludur.
Pusulamız şaşmaz:
Haber doğruysa basarız!
Sayın Başbakan’ın ‘Batsın böyle gazetecilik’ sözlerini üstümüze almıyoruz!
Milliyet gazetesi, Demirören ailesiyle yeniden doğdu.
Bu grubun ‘ülke ekonomisinin gücüne, iyiliğine ve sevgisine’ olan bağlılığı tartışılmaz.
Yayın politikamızı Abdi İpekçi’den bu yana, ‘Doğru haber, nesnellik ve dengeli gazetecilik’ oluşturur.
Kürt sorununun barışçı çözümünden yanayız.
Milliyet’ten köşesinde bu konuda ‘taraf olduğumuzu’ açıklamıştım.
Tereddüdü olanlar ‘Siyaset Günlüğü’ köşesinde 20 yıldır yazdıklarıma baksınlar. Hasan Ağabey’in (Cemal) ömrü de bu sevdayla geçti.
Bizi hedef gösterenlere evrensel gazeteciliğin en saygın ödülüyle anılan Pulitzer’in ilkelerini hatırlatıyorum:
‘’Korkmayın! Ancak bir dosyaya el atmadan önce, mutlaka haklı olduğunuzdan emin olun! Bir uçtan ötekine geçmeyin ve büyük bir titizlikle tarafsız, bağımsız ve adil davranmaya dikkat edin.’’
Namık’ın haberi doğrudur.
Aksi kanıtlanırsa mesleği bırakmaya hazırım.
Saygılarımla.”
(7)

Milliyet gazetesinin “İmralı Zabıtları”  manşeti sonrası yaşananlara bakınca  yazının giriş cümlesi olarak kullandığım ‘Medyanın ülkemizde geldiği boyut ürkütücü’ tespitimin yetersiz kaldığını düşünmeden de edemedim.

Size Milliyet Yeter”  sloganının hak etmek için umarım Derya Sazak yönetiminde Milliyet tarihsel mirasının serüvenine devam edecek iradeyi sürdürür...

 

1) http://blog.milliyet.com.tr/ab-ilerleme-raporu---ifade-ozgurlugu-yok--otosansur-var-/Blog/?BlogNo=383519

 2) http://www.tgf.com.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=498:sertel-tuerk-basn-sansuer-ve-otosansuer-kskacnda&catid=44:haberler&Itemid=92

3) TheGuardian haberi üzerine yazdığım blog: http://blog.milliyet.com.tr/the-guardian--kurt-bahari--erdogan-a-baskanlik--ocalan-a-ozgurluk-getirebilir/Blog/?BlogNo=401270

4)Eyüp Can’ın yazısı:

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1115830&Yazar=EYUP-CAN&CategoryID=98

5) Abdulkadir Selvi’nin 27 Şubat 2012 tarihli yazısı:

http://www.haberpan.com/haber/yeni-safak-gazetesi-abdulkadir-selvi-yol-haritasi

6) http://blog.milliyet.com.tr/sizinti--apoleaks-cozum-surecinde-olasi-sabotajlari-bosa-dusurdu/Blog/?BlogNo=404909

7) http://siyaset.milliyet.com.tr/imrali-zabitlariyla-tarih-yazmak/siyaset/siyasetyazardetay/04.03.2013/1675849/default.htm

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..