Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '16

 
Kategori
Kitap
 

Gece yarısı "Başka yürek " Okurken. Şiirde Ayhan Çıkın vardı.

Gece yarısı "Başka yürek " Okurken. Şiirde Ayhan Çıkın vardı.
 

Ayhan Çıkın'la birlikte


Yaşadığı kenti, gittiği, gezdiği yeri, doğduğu, sevdiği şehri şiirlerinden dökmüş. Salkım saçak gökyüzünden yağan yıldızlar, hüzünler, sevinçler gibi yağar yüreğine şiirleri. Yüreğiyle dokunduğu duygular. Yüreğinde, içlidir her dudak kıpırdayışı, gümüşsü pırıltıları yaymış.

Ayhan Çıkın hocam, şiir kitabını imzalayıp gönderdi. Kültür Evi’nde bir hayli bekledi kitap, aldım. Vakit bir hayli olmuşsa, bekletmemek gerekti, şiire hemen dalmalıydı.

“Karya kıyılarından /limon çiçeği bakışlarını/Bir yağmur sesiyle uzatıp pencerenden/yıkıyorsundur dağ kekiklerini/ Şiirle. (Ayhan Çıkın) demektedir.

İmzalayarak yolladı, sevgilerimi iletiyorum.

İçinde neler yok ki, o denli zengin imgeler bir araya gelmiş. Bilimle uçuşmuş çoğu kez sözcükler. Yer yer "tutmuş" sevdaları, aşkı. Kalp nakli, o anlarına değinmeden çok. En çok heyecanlarını yazmalıyım, diye tutuşturduğum kalemimi.

Güllük körfezinde aşkın son türkülerini denize uçuşturmuş. Yeni kalbinde yeni sözcüklerle uçuşur. Hocam, damıttığı şiirde Karya’nın yanık güneşinin altında şiire alın teri dökmüştür.

İki dünya arasındaki bir çizgide yansır düşleri, geleceği, ölümün gelgitleri bir yüzünde, vardı hep. Diğer yüzünde yaşama yelken açmış kıyılarda bir dalganın gelen sesinde, bazen dağ bitkisinin dibinde aradı, incileri, merhaba dedi. Ya da tarihin koynunda yalnızlığını bıraktı.

Bıraktı hayatın umutlarını karartacak ne varsa içinde, hastanede. Veda etmedi. Bir başka kalp ile yeni duygular, yaşam sevinçleriyle hayata hep MERHABA dedi, çoğaldı.

Şiirlerini okurken, birden sözcükler vardı araya karışan, canımız,ciğerimiz Yükselecek Demirel’in satırları, hissettirdi kendisini. Dip notunu okuyan orada bulacaktı şairimizin ismini, ışık içinde yatsın, canımız.

Şair Ayhan hocama sormak gerek, delikanlıca sormak gerek; Bir başka yürekte çoğalıp yaşamak, içinde aşk olmak, yıllara yol, yollara poyraz rüzgarlarını salmak, delikanlıca sormak gerek? O başka yürek’te ne etkileşim, ne çılgın biyolojik, fiziksel, düşünsel gelgitler açtı,  dünyanda? O halde kitabın ötesinde yakalanacak daha ne imgeler, daha ne duygular şimşeklerin çıtlayan ışığında, sesinde neler var, daha şiirde neler var kim bilir?

Yıldızları toplamış elleri ile o yüreğine toplamış. Hayatın içinde yaslanmış, şiire can damarı olmuştur. Marsias’ın kavalından çıkmış yüreğin içindeki tellere tutunmuş yürek,  şiir, şairimiz, hocamız. Tatlı ılık bir sabaha, bahara karışmış yüreğin içindeki ince sızılar, sevinçler, haykırışlar, çığlıklar, aşk.

Karşı kıyılarda sarmaşıp helalleşelim bir güneşin açan çiçeklerini bir kıyıya bırakalım, sunalım ellerine şarapla çiçeği, zeytini, gel diyelim , gel aşk var, o yürekte. Evrensel, duyusal AŞK. Çığlıklarını toplarken “başka yürek” te.

Geçmişin kayalarını taşımamış şairimiz, değerimiz, sevgilimiz. O dağ yamaçlarına tırmanmış, poyraz rüzgarları yanık tenli bağrımız da, savurmuş saçlarımızı o gözlerimizde, o Karyalılarda.. Ayhan Çıkın  üşüyen sevdalara bırakmış duygularını, belki de ateşli aşklara…Yağma, yangın, kor yürek.. O yürek, hayata korlaşmış.

Gece yarısı şiire açtım vaktimi, saat mi sabaha dek, o vakit senin. O şiirler döküldükçe imbikten, çıktıkça inciler, kıyıya vurdukça aşk .

Ne gönüller, ne nehirler akar. Akar geceler boyu. Gecede o “başka yürek” geldi, girdi anılarıma, sözcüklerime, vaktime.

Teşekkürler Ayhan Çıkın hocam şiirler geceye, hayata, aşka MERHABA demekti. MERHABA demek ellerine, yüreğine.

Nice şiirle sen, Karya’da aşk bıraktığın yalnızlık, sevdaya dönüşen hayatın, o başka yürekten, bir başka yüreğe, zenginleşen yaşamın dolunayı. Dolunayı, türkülerin.

Kalbinden uzanan şiirlerdi, kalbimizde sonsuza dek yaşayacak, nice birlikteliklerde özlem ve saygı, sevgi ile.

Sana dökülen duygularımın kıyısından geçiyorsa Menteşe, Marçalı’nın dağlarına dek Karadağlar’dan süzülen “Kerimoğlu” türküsü. Dökülmüşse yollara, Yerkesiğe. Çınlamışsa tepelerde, düşmüşse yolun bu tarafa. Bu tarafa bekliyorum, özlemle baharın türkülerine.

Şiirli ırmaklar çağlasın o “başka yürek” te.

 

Nabide, Yerkesik. 27.02.2016. vakit gece yarısını geçti, yıldızlar saklandı artık.

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..