Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '07

 
Kategori
Eğitim
 

Gençlerimizin hazin tablosu

Haftalık Aktüel dergisinin 84. sayısında, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Toplum, Ekonomi, Siyaset, Araştırma Merkezi TESAR tarafından, 1000 öğrenciye sorulan sorularla yapılan anketin sonuçları açıklandı. Sonuçlar, anket yöneticileri kadar beni de şaşırttı.

Gençlere "10 yıl sonra nasıl bir Türkiye bekliyorsunuz" sorusu soruluyor. % 48.3'ü "çok daha iyi bekliyorum" diyor. Diyor da, arkadan ekliyor: "Yurt dışına gidip, yerleşmek ve orada kalmak istiyorum. Çünkü, sosyal güvence koşulları daha iyi, ücretler daha yüksek" diyorlar. Bu gençler geleceklerinden emin değiller . 10 yıl sonra Türkiye'nin iyi olacağını tahmin ediyor ama, ekonomik koşullar nedeniyle güvenmiyorlar. Yaşam biçimini yurt dışında devam ettirmek istiyorlar. Gençler "Türkiye'de kalanlar, siz başınızın çaresine bakın" demek istiyor.

Atatürk gençlere ne kadar güvenmişti. Cumhuriyeti ve Türk Devletini koruma, yüceltme, ilerletme için onlara güvenmişti. Onlara emanet etmişti. Halbuki gençlerimiz neler düşünüyor. Kendilerini vatanlarında misafir olarak görüyorlar. İlk fırsatta vatanlarını terk edip kaçmayı düşünüyorlar.

Aynı anketteki "solculuk nedir, sağcılık nedir?" sorularına, %50'nin üzerindeki gençler "fikrim yok" cevabını veriyorlar. Oysa ki, hükümet, onların siyesetle ilgilenmeleri için seçilme yaşını 25'e çekmişti. Demek ki umurlarında değil. Ekonomi daha ağır basıyor.

Anketin en alıcı ve beni en çok olumsuz etkileyen bölümü ise "Ülkede görmek istediğiniz 3 lider kimdir" sorusuna verilen cevaplar. Birinci lider: % 18.3'le Tayyip Erdoğan, ikinci lider: %18.2 ile Atatürk, % 19.2 si ise "fikrim yok" diyor.

Şu tabloya bir bakın. Bir ülkenin gençleri devletine, halkına, liderlerine karşı bu kadar uzak olur mu? Bu nasıl bir tablo? İstikbal için güvendiğimiz gençlerin hazin görüntüsü. Bu durum hepimizi düşündürmeli. Gençlik bu duruma nasıl geldi? Bu olumsuzluğu yaratanlar kimler, neler? Araştırılması, iş işten geçmeden yaraya parmak basmalıdır. Hastalık aslında belli de doktor yok.

 
Toplam blog
: 27
: 6561
Kayıt tarihi
: 15.02.07
 
 

20.10.1934 Rize doğumluyum. İlkokulu Artvin ve Rize'de, ortaokulu Erzincan ve Ulukışla'da, öğretmen ..