Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '11

 
Kategori
Bilim
 

Gençlik

Gençlik
 

Gençlik nedir? Tüm toplumlarda değiştirici dönüştürücü güç gençlik olmuştur. Gençlik: diriliğin, tazeliğin, yeniden var oluşun ve varlığın en güzel adıdır. Gençlik toplumla organik ilişkisi olan bir olgu ve kimliktir. Gençlik toplumun dinamizmidir. Gençlik toplumun merkezinde görev alan güç ve ihtiyaç duyulan toplumun gıdasıdır. Gençlik bu konumuna toplumların siyasi, ekonomik, bilimsel kültürel alanlarda üretici güç olmasıyla elde etmiştir. 

Gençlik enerjisi Sistemlerin kuruluşları ve yıkılışları gençliğin enerjisiyle olmuştur. Gençliğin enerjisini ve sistemlerini kim nasıl değerlendirmek isterse geleceği de kendi istediği gibi, gençliği de kullanarak inşa eder. Aristotales Ortadoğu ve Asya hayalini gerçekleştirmek için genç yaşta kral olan Büyük İskender’i eğiterek gerçekleştirmek istemiştir. Büyük İskender istilası aslında Aristo’nun istemidir. Ama kendi ütopyasını İskender’e empoze ederek istemlerini İskender’in gençlik enerjisiyle ulaşmayı hedeflemiştir. Nihayetinde istediklerine bir şekilde sahip oluyor. Yine Eyyübi Hanedan’ın bir üyesi olan Selahattin Eyyübi genç yaşta İslamın ‘Sultan’ ı olma unvanını kazanıyor. Ama asıl Selahattin’i sulatan yapan ve bilinci aşılayan harekete geçiren yaşlı amcası Şirkuh’dur. Yaşlının bilinci, bilgeliği, tecrübesi gençliğinde doymak bilmez istemiyle pekişince gelecek vaat eden gençliğin kendisi oluyor. 

Yaşlı erkeğin gençlik politikası Doğal toplumun koruyucusu Ana-Kadın’dır. Demokrasi, eşitlik, kominal değerler üzerinde yaşayan ve organizesini yapan Ana-kadındır.Bunlar Ana-kadın etrafında gerçekleşmektedir.Yirmi-otuz kişinin oluşturduğu ve ekolojik toplumu esas alan Klan sistemin de Ana-kadın, yaşamı kuran düzenleyen, geliştiren eşit paylarda inşa eden ve geliri eşit dağıtandır.Klan da çocuğun hangi anneye ait olduğu belli iken hangi babadan olduğu bilinmemektedir.Büyüyüp genç yaşına gelene kadar çocuk annesini tanıyor doğal olarak kendisini anneye daha yakın görüyor.Toplumda daha iyi bir yaşam biçimine hizmet için gençliğin enerjisi ana-kadın tarafından bilinçli bir şekilde kullanılmıştır.Doğada nasıl her şey kendi zıddını doğuruyorsa kadın kültüden kendi zıddını doğurmakta gecikmeyecektir.Avcılık ve toplayıcılık yapamayan yaşlı erkek Klan dan uzaklaştırılmış veya uzaklaştırılmak zorunda kalmıştır.Yaşlı erkeği kalandan uzaklaştıran Ana-kadın dır.Bunu yaparken bir nevi kendi zıddını oluşturmuştur.Klan dan uzaklaşan yaşlı erkek kendini tekrar topluma kazandırmak için veya yaşamını idame etmek için gençliği örgütlemeye başlayacaktır. 

Ana kadın yaşlanmış erkeği Klan dan uzaklaştırarak en büyük hatayı yapmıştır.Bir nevi çağın sonunu eliyle hazırlamıştır.Yaşlı erkek bilgi birikim ve tecrübelerini genç avcılara aktararak genci kendine bağlı kılmaya çalışmaktadır.Kendi düşüncelerini, gençliğin enerjisi üzerinde geliştirmeye ve gücünü ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Kadın düzenine karşı ortaya çıkan şamanlar yaşlı tecrübeli erkeğin ittifakı ile önemli bir güç ortaya çıkarmıştır. Yaşlı bilge istemlerine ulaşabilmek için gençliğe vaatlerde bulunarak kendi otoritesini kurmaya çalışmıştır. Gençlik bunu farkında olmayarak vaatlerin cazibesine katılarak alet olmuştur. Gençlik giderek ana kadın kültüründen uzaklaşmaktadır. Doğal toplumda artık ürün olmaz, ihtiyacından fazlası kalan da paylaşılırdı. Artık ürün biriktirmek büyük bir suç ilan edilirdi. Kadın her şeye eşit derken, yaşlı erkek gücün kazandığı ve getirdiği ve her şey senindir diyerek bireyciliği ve beraberinde kabileler arsı anlaşmazlığın temelini yaşlı bilgeler atmıştır. Bunu ana kadın düzenine karşı ve kendi ideolerine ulaşmak amaçlı yapmıştır. 

Vaazler ve vaatler Ortaçağ dediğimiz zaman M.S 5 yy’dan 17. yy’la kadar olan dönem aklımıza gelir. Bu dönem karanlık çağ olarak ta anılmasını sebebi; Kilisenin bağnaz egemenliğinde, araştırma, keşfetme ve kendini tanıma özgürlüğü elinden alınmış insanın yalnız ölümden sonrasına hazırlık yapması gereken kutsal bir ortama güdümlenmiş olmasıdır. Çoktanrılı dönemin bilge kişisi kabul edilen büyücüler ortaçağda kilisenin yorumuyla ‘şeytanın uşağı cadılara dönüştüler. Önce, bütün aksiliklerin sorumlusu olarak yaratıldılar(!)sonra da engizisyon mahkemelerinde öldürüldüler. Haçlı seferinde Papa gençliği, kutsal toprakları almakla kandırmıştı. Haçlılar 1212’de 30’bin Hıristiyan gence vaatlerde bulunarak kandırmış ve gemilere bindirerek Cezayir e göndermişti. Buradaki gençlerin çoğu köle olarak satılmıştı. Ortaçağdaki dogmatik düşünce gençliğin düşünce dünyasını hapsetmiştir. Vaazler ve vaatlerle gençlik olaylarda kullanılmıştır. Ortaçağın sonlarına doğru yavaş yavaş feodal dönem düzeni dağılmaya başladı. Feodal düzen sadece yaşlılar heyeti altında bir diktaya neden olur. Kadın haklarının olmadığı, sorgulamanın yer almadığı bir toplum yaratır. Muhafazakârlık güçlenir. Yenilik ilerleme ve bilim gerçekleşmez. Dar kalıplara sığınmış insanoğlu, sömürülür ve hakkı yenir. Feodal dönemde birey toplum için katledildi. Günümüz kapitalist sistemde toplum birey için katlediliyor. Bireylerin yararlarını toplumsal yaralardan üstün ve önemli sayan tutum daha global kapitalizmin düşünce dünyasında yarattığı bir nevi kısırlaştırma operasyonu olarak algılana bilir. 

Gençliğin sisteme hapsedilmesi Burjuvazi, kapitalizme dayalı ekonomik varlığını sürdürebilmek amacıyla yozlaşmış bir kültür oluşturmuştur. Bu kültürün içerisinde sistemin devamını sağlayacak insanlar yetiştirmiş, geri kalanları da uyuşturarak etkisiz kalmalarını sağlamıştır. Halkın üzerinde uyuşturucu etkileri yapan araçları kullanmayı iyi bilmiştir. Ör(medya, futbol).Mesela medya ile kadın reklamların vazgeçilmez malzemesi haline getirerek cinselliğini öne sürerek içi boşaltılmış meta haline getirilmiştir. Sistem bilinçli olarak yarattığı fikirleri, mantığı, toplumsal ahlakı, üretim kültürünü gençliğe sunmaktır. Genç erkek 3f (futbol, fuhuş, festival) pasifize edilmeye çalışılmıştır. Diktatörler halkı uyutmak için beşik olarak nitelendirdiği futbol, şimdi ise kapitalist ekonominin pazarı haline gelmiş durumda. Bu çarkı döndürende yine gençliğin kendisidir. 

Gençlik misyonu Gençlik bir şeylerin farkında varmadan dizginlenmesi gerekiyordu. Çünkü gençlik, sorunları en çabuk algılayan ve çözüm ürete bilmek için en çabuk davranan kesimdir. Egemen güçler gençliği siyasetten bilimden ve benzeri alanlardan uzak tutarak sadece fiziki gücünden yararlanmak için adeta bir robota dönüştürmüştü. Bugün halkın ve toplumun gözü önünde çok geniş bir yoz, apolitik bir gençlik kitlesi vardır. Halk doğalıkla bu gençliğe saygı duymamaktadır. Ondan bir çözüm beklememektedir. Gençlik mücadele içinde kazandığı, gençliğin mirasında hala var olan o saygınlığa yeniden kavuşmalıdır. Gençlik sistem içinde hep parçalı ve örgütsüz kalmıştır. Sistemi değiştirebilecek güç olan gençlik, sisteme entegre edilmiş, karşı durulması gerekirken sistemi olduğu gibi kabul edip, sistemin çarkını döndüren güç olmuştur. Gençlik toplumun ve toplumun içerisinde çözüm bulabilmek için, bütün kesimleri bir araya getirecek yapılanmaya, örgütlemeye gitmelidir. Gençlik bireycilikten uzak, tüm toplumlarının sorunlarına çözüm olabilecek tarihsel misyonunun farkına varmalıdır. Bu misyon genç olmaktan, toplumun bir parçası olmaktan, atılgan dinamik olmaktan kaynaklıdır. 

Kaynakça:

  1. Mezbaha no 5.vonneguet
  2. Ailenin, özel mülkiyetin, devletin kökeni-Feriedrich ENGELS

GÜRSEL YAMAÇ

 
Toplam blog
: 10
: 761
Kayıt tarihi
: 10.02.11
 
 

Muş'un Durugöze (tifnik) köyünde doğdum. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde sağlık, Eskişehir Üniver..