Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '11

 
Kategori
Özel Günler
 

Güzide Gülpınar Taranoğlu'nun Doğum Gününe Armağan

Güzide Gülpınar  Taranoğlu'nun  Doğum Gününe Armağan
 

Güzide Gülpınar Taranoğlu, halen Ankara’da ikamet eden tanınmış kadın şairlerimizdendir. Yaklaşık 30 yıl Gülpınar sanat ve kültür dergisini çıkardı. Gülpınar Dergisi'nin ilk sayısı Mayıs 1976 yılında çıktı. Aralıksız olarak kendi imkanlarıyla 2005 yılına kadar devam etti. Eşi Dr. Bilal Taranoğlu'nun 05 Nisan 2005'te vefat edince, bir özel sayıdan sonra GÜLPINAR DERGİSİ'ni kapatmak zorunda kaldı. Güzide Gülpınar Taranoğlu'nun 200'e yakın şiiri bestelendi. 20 ye yakın şiir ve deneme kitabı yayımlandı. Kitaplarından bazıları: 

Merhaba Dostum, Mutlu Acı, İnsanlar Mutlu Yaşasın, Ve Mutluluk Çiçek Açar, Diyorum ki, Aşk Yıllara Yenilmez, Huzur Çağı, Can Parçamız Çocuklar, Selamlarım, Şiiristanda Hecelerin Dili, Bİr Dalda Bin Çiçek, Aşk , Şiir, Hayat, , Sevgi , Yağmur, Aşk , Güneş, Gönül Tahtında Güzide, Bu kitap O'nun, O'nu Andıkça Yaşıyorum, ve Duygular Karmaşası " adını taşıyan şiir, deneme , anı , edebi yazılar gibi kitapları yayımlanmıştır. Sanat ve edebiyat konusunda yaptığı hizmetlerden dolayı çeşitli kuruluşlardan birçok ödül almıştır.Aynı zamanda eşinin memleketi olan Ordu / Gülyalı'da Güziede Gülpınar Taranoğlu adınıtayışan bierHalkKütüphanesie açılmıştır.GüzideTaranoğlu 5.000' ne yakın kitaplarını bu adını taşıyan halk kütüphanesine armağan etmiştir.... 

28 Ocak Güzide Gülpınar Taranoğlu’un doğum günüdür. Aldığım haberlerden, Ankara’da İLESAM ( Türkiye İlim, sanat, Edebiyat Adamları Meslek Birliği ) Güzide Gülpınar Taranoğlu için, bugünün anısına 29 Ocak'ta bizzat Taranoğlu'nun evlerinde yapılan bir törenle "Türk Kültürüne Üstün Hizmet Onur Belgesini" takdim etmişlerdir. Bu sanatçıya verilen bir jest ve önemli bir değerdir. Sanatçılarımız yaşarken bugünleri bizzat yaşamalıdırlar. Konu ile ilgili aldığım haberi burada aynen sizlerle paylaşmak istiyorum, ayrıca İLESAM mensuplarına, sanatımıza ve kültürümüze hizmet edenleri ve özellikle Güzide Gülpınar Taranoğlu'nu Toprak Ana'yı unutmamadıkları için teşekkürlerimi sunuyorum. 

: “İlesam Kadınlar Komitesi 29 Ocak 2011 Cumartesi günü, Türk şiirinin önemli hanım şairlerinden ve İlesam’ın en eski üyelerinden “Toprak Ana” adıyla anılan ünlü şairimiz Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun 89. yaş gününü değerli sanatçımızla beraber kutladı. Güzide Hanımefendinin evinde gerçekleşen ziyarette İlesam Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadınlar Komitesi Başkanı İlter Yeşilay, komite üyeleri Pakize Altan ve Nuriz Gökmenoğlu’ndan oluşan heyet; İlesam Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle bütün İlesam camiasının sevgi, saygı ve kutlama dileklerini sunarak Türk Şiirine yıllardır verdiği büyük hizmetlerden dolayı Güzide Hanımefendiye İlesam Genel Merkez Yönetim Kurulu adına “İlesam Üstün Hizmet Belgesi” takdim ettiler. 

“Toprak Ana” Güzide Taranoğlu konuklarına ve İlesam’a teşekkürlerini bildirdikten sonra İlesam’ın bu jestinden dolayı son derece duygulandığını belirtti. Ziyaretçilerine edebi alanda yaptığı çalışmalarını ve rahmetli eşiyle olan güzel hatıralarını anlatan Taranoğlu zaman zaman duygusal anların yaşanmasına sebep oldu. İlesam’ın çok büyük bir kuruluş olduğunu bu kurumun içinde akademik ve edebi eser üreten kadınlarla ilgili bir komitenin kurulup çalışmalar yapmasını son derece önemli bulduğunu anlatan Güzide Hanımefendi komite üyelerine Gülpınar dergisinin yıllık ciltlerinden ve kitaplarından imzalayıp hediye etti. Son derece güzel anılarla dolu olan kutlama, sohbet ve İLESAM Üstün Hizmet Belgesinin takdiminden sonra Komite üyeleri tekrar ziyarette bulunacakları sözünü vererek büyük şairin yanından ayrıldı.”… 

Ben de toprak Ana diye bilinen, tanınan şairimiz ve aynı zaman da manevi annemiz Güzide Taranoğlu'nun 89. Gaş Günü'nü kutluyor, daha nice sağlıklı yılar diliyorum, Kendilerine daha önce yazdığım bir şiirimi armağan ederek vede hürmetle ellerinden öpüyorum. 

GÜZİDE TARANOĞLU 

Dostluk gibi sımsıcak sözleriniz ne güzel 

Şefkatli bakışlarla gözleriniz ne güzel 

Esiri aşkın olduk annelerin annesi 

Burcu burcu içtenlik özleriniz ne güzel 

*** 

Dudaklarda şarkı “ İnsanlar mutlu yaşasın” 

Elli yıl daha geçse yine sürer savaşın 

Sana saygı, sana sevgi ey annemiz Güzide 

Kutlu olsun başarın, mutlu olsun her yaşın 

*** 

Bu sözler ne hayaldir ne de bir latifedir 

Sadece içten gelen gönülden hitabedir 

Dil söyler, kalem yazar, gönül erer vuslata 

Sana layık olmaya sunulan ifadedir... 

Abdülkadir GÜLER 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..