Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '10

 
Kategori
Edebiyat
 

Güzide Gülpınar Taranoğlu'nun Albümünden

Güzide Gülpınar Taranoğlu'nun Albümünden
 

Güzide Gülpınar Taranoğlu halen Ankara'da ikamet eden kadın şairlerimizdendir. Sanatımıza edebiyatımıza aşık bir insandır. 1976'dan beri Ankara'da yayımlanan Gülpınar Sanat ve Edebiyat Dergisiyle Türk kültüre uzun yıllar hizmet etti... Eski Ordu Milletvekillerinden Dr. Bilal Taranoğlu'nun hayat arkadaşıdır. Dr. Bilal Taranoğlu'nun vefatından sonra ( 5 Nisan 2005 ) Gülpınar Dergisi'ni özel bir sayıdan sonra kapatmak zorunda kaldı.

Güzide Gülpınar Taranoğlu'nun Ankara'da , sanatçılar (şairler-yazarlar) arasında geniş bir çevresi vardır.Zaman zaman özellikle doğum günlerinde ( 28 Ocak ) şiir etkinlikleri yapardı. Anıları, hatırları ve eserleri geniş bir alana yayılmıştır. 200'e yakın şiiri bestelenmiştir. Bestelenen şarkıları TRT repertuvarına girmiştir. Bugün Türkiye radyo ve telvizyonlarında zevkle dinlediğimiz bu ünlü şarkının da söz yazarıdır:

Tadı yok sensiz geçen ne baharın, ne yazın

Kalmadı tesellisi ne şarkının , ne sazın

Sarıldım kadehlere derman olur diyerek

Kalmadı tesellisi ne şarkının, ne sazın.

Makam: Hicaz, Usül: Semai, Beste: Muzaffer İlkar ve Güfte: Güzide Gülpınar Taranoğlu.

Güzide Gülpınar Taranoğlu 'na "Toprak Ana, Bayrak Ana" diyenler vardır.Eli açık, çayı, kahvesi içilen cömert bir Anadolu kadınıdır.Aynı zamanda çağdaş bir ATATÜRK hayranıdır, çeşitli özel ve tüzel kurum ve kuruluşlardan birçok'ta ödülü vardır. Şiir, deneme, tanıtım, sanat, kültür içerikli gibi konuları içeren 23 kitaba imza atmış ve bunları Türk edebiyatına kazandırmıştır.

G. TARANOĞLU'nun Zengin kitaplarından oluşan şahsi kütüphanesini Ordu İline armağan etmiştir ve Ordu İlinde onun adına bir " Güzide Gülpınar Taranoğlu Halk Kütüphanesi "adıyla açılmıştır. Güzide Taranoğlu'nun ayrıca zengin bir fotoğraf koleksiyonu vardır. Şair ve yazar dostlarından oluşan bir bölümünü albümünden alıp, Prof. Dr. İsa Kayacan'a armağan etmiştir.Benim de içinde bulunduğum bu sanatçı dostlarımın bir kısmından oluşan bu tabloyu da Prof.Dr. İsa Kayacan bana armağan etmişlerdir.

Bu fotoğrafların arkalarına Güzide Anaya hitaben bazı önemli sözler, değişler de yazılmıştır.

Örnek olarak: " Gülpınar Ana’ya ve Taranoğlu ailesine enderin saygılarımızla. ( Durucanlar, Muhsin Durucan, Eşi Sabahat ve kızı Gülşahide, ( Eylül 1979 ) Değerli annemiz ve baba annemize en iyi dileklerimizle. ( Abdülkadir Güler, çocukları ve eşi, Kızıltepe, 04.09.1974 ) Saygıdeğer Güzide Anama, en derin, hürmet sevgilerle...

“Söylemek istediğim söz büyük, mana büyük / Dost büyük, canan büyük nurludur, Ana büyük / İçimdeki duygular rengârenk pembe güllük / Dost büyük-canan büyük, nurludur Ana büyük / Kâinatı yaratan yüce Allah en büyük” Kalbimdeki sesi hürmetler diye/Hatıra resmim size hediye.. ( Ülker Aygün, 27.09.1983)

***

Yukardakiler: soldan sağa tanıdıklarım: Erdoğan Ünver, H.Fethi Gözler, Emekli Tank albay Enver Tunçalp, Abdülkadir Güler, Halil Soyuer, Aşık Şeref Taşlıova, Develi'li Aşık Ali Çatak , Coşkun Ertepınar, Abdullah Satoğlu, İsa Kayacan, Aşık Kemali Bülbül, Hayrettin İvgin, Zehra Pınarses, Ünal Şöhret Dirlik, Muhsin Durucan, Yaşar Faruk İnal, ve Mehmet Nuri Parmaksız görülüyor. Hey gidi günler heyy!....

Bugün bunların bir kısmı yok aramızda, vefat edenleri rahmetle anıyorum. Yaşayanlara sağlık ve uzun ömürler diliyorum. Bu fotoğraf albumünden dolayı Toprak Annemiz Güzide Gülpınar Taranoğlu ile Sayın Prof.Dr.İsa Kayacan'a teşekkürlerimi sunuyorum.Böylesine anlamlı bir hatırayı yaşatıkları için. Buradan adı geçen herkese selam ve saygılar gönderiyorum. Evet yerinde söylenmiş güzel ve manidar bir söz vardır:

“ Baki kalan bu kubbede hoş bir seda imiş" …

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..