Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '07

 
Kategori
Yazılım
 

Haber casusu kişisel arama motoru

Haber casusu kişisel arama motoru
 

Bu yazımda size kendi geliştirdiğim bir yazılımı tanıtmaya çalışacağım: “Haber Casusu Kişisel Arama Motoru”.

Haber Casusu programı, kullanıcının kendi tanımladığı web siteleri üzerinde, yine kendi tanımladığı sözcükler çerçevesinde indeksleme ve arama yapmasını sağlayan bir kişisel arama motoru yazılımıdır. Dilenen web sitesini anında indeksleme özelliğiyle, kullanıcının kritik haber ve gelişmelerden anında haberdar olmasını sağlar.

Program, haber programı hazırlayan gazeteler, haber ajansları ve bunların istihbarat birimleri ile bilimsel veya sosyal bir konu üzerinde araştırma yapan bilim insanları tarafından kullanılmak üzere geliştirilmiştir.

Haber Casusu, her ne kadar exe uzantılı çalıştırılabilir bir yazılım olsa da, arama arayüzü Google benzeri tanıdık bir ekran sunmaktadır. Yazılım iki temel modülden oluşmaktadır. Örümcek isimli birinci modül indeksleme ve kataloglama modülüdür. İkinci modül ise arama işlevini gerçekleştirir.

İndeksleme modülünün çalıştırılmasıyla örümcek programı, listesinde tanımlı web sitelerini sırasıyla dolaşarak indeksler ve kataloglar. Katalogun oluşturulmasının ardından artık arama yapmak mümkündür.

Taranması istenen siteler ve kataloglanması istenen sözcükler kullanıcı tarafından tanımlanabilir. Üstelik bu listeye yabancı dildeki web siteleri eklense dahi, sözcük kısıtlamasından dolayı, yalnızca ilgi alanına giren web sayfaları kataloglanacak ve gereksiz yer işgali olmayacaktır.

Katalogun oluşturulması ile birlikte ‘arama’ butonuna basarak önceden tanımladığınız sözcükler üzerinden arama yapabilirsiniz. ‘Sözcükler’ veri tabanında tanımlı olan bu sözcüklerlerden yanlarında ‘*’ işareti olanlar, indeksleme esnasında bulunmuş ve kataloglanmış anlamına gelmektedir. Dolayısıyla aramalarınızı, ‘*’ işaretli sözcükler üzerinden yapmalısınız.

Program tarafından indekslenen katalog, habercasusu.dat şeklinde kaydedilse de, kullanıcının bu bilgilere görsel olarak ulaşmasını sağlamak maksadıyla ayrıca habercasusu.xml dosyası olarak da ek bir kopya oluşturulur. Örümleme işlemi normalde önceki verileri korur, ancak yepyeni bir katalog oluşturmak isterseniz, 'Yeni Katalog' seçeneğini seçmeniz yeterlidir. Program habercasusu.dat dosyasını yenileyecektir.

Ayrıca yazılımın amacı güncel olayları takip etmek olduğundan, normalde yalnızca o güne ait olan güncel haber bağlantılarını örümler. Eğer programın sitenin baştan sona tamamını örümlemesini isterseniz 'Tam Örümleme' seçeneğini seçmelisiniz.

Haber Casusu, bir web sitesindeki pdf ve doc uzantılı belgeler dâhil örümleme ve kataloglama yeteneğine sahiptir. ASP.NET teknolojisi ile geliştirilmiş olan bu yazılımı çalıştırabilmek için işletim sisteminizin Windows Vista veya XP-2000 + .NET Framework 2.0 olması gerekmektedir. C# dilinde yazılan bu program, www.searcharoo.net web sitesinde yer alan Searcharoo Açık Kaynak Kodlu Arama Motoru programının üzerine bina edilmiştir.

Haber Casusu programını http://www.tarihteneski.com/tools/HaberCasusu.msi adresinden indirebilirsiniz. Programla ilgili yorum ve görüşlerinizi bana yilmazdegirmenci@gmail.com üzerinden iletebilirsiniz.

İyi çalışmalar...

 
Toplam blog
: 72
: 1949
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Yazar 1975 Ankara doğumludur. Monterey Postgraduate School / California'da bilgisayar bilimi dalı..