Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '15

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Hafsa Sultan Türbesi onarımı bitmek üzere...

Hafsa Sultan Türbesi onarımı bitmek üzere...
 

Hafsa Sultan.. Kırım Hanı'nın kızı..Yavuz Sultan Selim'in sevgili eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın validesi.. Osmanlı tarihinde her yönüyle övünülecek bir ad bırakan Valide Sultanların belki de en büyüğü..İki cihan padişahından birine eşlik, diğerine annelik yapmış saygıdeğer bir kadın.

Ömrünün büyük kısmını eşi ile birlikte Trabzon'da ve oğlu Süleyman'la birlikte Manisa'da geçiren Hafsa sultan Mesir Macununun da banisidir. Hastalığına iyi gelmesi için 40 çeşit bitkiden ünlü Mutasavvıf Merkez Efendi tarafından yapılan mesir macunu, Hafsa Sultan'ın emriyle Manisa Ulu Camii'nin minare ve kubbelerinden halka dağıtılırdı. Günümüz Manisası'nda da   Mesir Festivali dahilinde bu gelenek halen sürdürülmektedir. 

Hafsa Sultan vefat edince oğlu Sultan Süleyman tarafından sevgili eşi Yavuz Sultan Selim'in türbesinin bitişiğinde  defnedildi ve daha sonra üzerine de çok güzel bir türbe yapıldı. Osmanlı'nın son yılları ve cumhuriyet döneminde çeşitli felaketler ve bakımsızlıktan yıkılıp harabe haline gelen türbe, Manisalı hayırseverlerin öncü olmasıyla  ihya edilidi. Aslına uygun yapılabilmesi için 19.Yüzyılda çekilen Alman fotoğraflarından bile yararlanılarak adeta yeniden inşa edildi ve bugünlerde açılış için gün sayıyor.

Türbenin yapımında canla başla gayret gösteren Manisa Derneği gönüllüleri de vakfa dönüşerek bu tür hizmetleri daha da büyütmek amacındalar. Bizce böylesine bir eserin yeniden ihya edilmesine vesile olmakla en büyük hizmeti yaptılar.

 

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..