Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '15

 
Kategori
Dünya
 

Hakedilmiş gelişme yok; gelişmiş ülkeler geri kalmış ülkelerin geri kaldıkları kadar ileri gittiler

Hakedilmiş gelişme yok; gelişmiş ülkeler geri kalmış ülkelerin geri kaldıkları kadar ileri gittiler
 

Bir kısım zengin ülkelerin çalışıp hakederek değil diğer ülkeleri sömürerek zenginleştiği çokça dile getirilir. Dünyada toplamgelişme/refah belli. Bu, insanlığın ortak pastası. Ama pastanın bölüşümüne bakıldığında ülkeler pastadan farklı büyüklükte dilim almış gibi bir durum var.
Milyon dolarlarla oynayan Amerikalı çalışıyor da Afrikalı Asyalı yatıyor mu? Ama Amerika'da Afrika'da bir ülkeyi satın alacak zenginlikte insanlar var. "Adamlar işi biliyor" denebilir ama bu da bana pek etik gelmiyor.
 
Zengin ülkelerin fakir ülkelerin kaynaklarını sömürdüğü gerçeği var bir de. Dünya olmasaydı, tek başına Amerika Avrupa olsaydı bunlar bu gelişmeyi sağlayabilir miydi? Yani gelişmiş ülkeler sadece kendi ülkelerindeki kaynakları kullanarak akıl ve çabalarıyla mı buraya geldiler?
Zengin gelişmiş ülkelerin hala bu halde bile fakir ülkelerin kaynaklarını sömürmeleri vicdansızlık. Adamın altını var, petrolü, bakırı, demiri. Niye yok o da ayrı konu. Sen işle adama üç beş kuruş, kendin malı götür.
 
Sam Amca aç Afrikalının sırtına binerek uzaya gitti denilebilir mi? Bütün bu gelişmeleri bunlar sadece kendi kaynak ve çabalarıyla yapmış olamazlar. Dünyada bir kısım ülkelerin uyanıp akıl ve çaba göstererek gelişme trenine binememiş olmaları ve dediğimiz gibi uyanık milletlerin hala bu kadar zenginken gözlerinin fakir ülkelerin kaynaklarında olması işte bu iki durum kabul edilemez.
 
Yani milyon dolarlarla oynayan İngilizin, Amerikalının Afrikalarda Asyalarda ne işi var. Hani hayalimizdekini söylüyoruz, oraların insanlarına teknoloji/bilim götürüp onları uyandırarak kendi kaynaklarını kullanıp halklarının refahını sağlamak için oradarda olabilirler mi? Hani insanlıktan barıştan demokrasiden bahsediyorlar ya o bakımdan dedim.
 
Belki de haksızlık yapıyoruz, Amerikası, Rusu, İngilizi kutlu gayelerle kıtadan kıtaya dolaşıyorlar da geri kalmış biz tembeloşlar bahane üretmek için bu komplo teorilerini uyduruyor olabiliriz. Örneğin Afrika'da fazla bir şey yok ama Afrikalının da pek çalıştığını görmedik; iki tamtam çalıp hoplayarak gelişilmez herhalde. Milyar dolarlık Coorc amca gece yarısı kalkıp ofise koşuyor.
 
Şöyle bir şey, zengin gelişmiş ülke ne kadar ileri gittiyse onun geliştiği kadar da fakir ülke geri gitti. Yani zenginliği fakir ülkeleri sömürerek elde etti deniliyor. Biz gerçi Coorc amcanın sırtında Ürdün petrol kuyularından petrol taşıdığını görmedik ama demek ki kaynaklar bir şekilde el değiştiriyor.
 
Bir ülkenin kaynakları o ülkenin insanları içindir. Bazılarında hiçbir şey yok. Fakir Mozambik'in üç beş gram altınına, bakırına, demirine göz dikmek terbiyesizliktir. Doğmamış çocukların hakkını almaktır.
 
Eğer iddia edilen komplo teorileri doğruysa gerçekten bu ileri denilen ülkelere yazıklar olsun. Lakin doğrusunu söyleyeyim ben pek inanmıyorum. Bu iddialar Kıskançlık, kendilerine bahane bulma nedeniyle .Güney Kore'nin neyi vardı. Kimi sömürdü. Hem Koreliler dürüsttür, almazlar. Zaten ben Afrikalarda kaynak çalmak için dolaşan Japon görmedim.
 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..