Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '07

 
Kategori
Felsefe
 

Hangi doğrular ?

Hangi doğrular ?
 

Doğru ve yanlış kime ve neye göre belirlenir. Birçok doğru ve yanlış birçok şarta göre değişmektedir. Bu konuda nasıl yararlı sonuçlara varabiliriz. İşte benim doğru çeşitlerim yasal, kişiye göre, anlaşmalı (tüm insanlığın kabul edebileceği), bilimsel, değişken.(kısa ve uzun zamana ait)

Aynı konuda bir çok doğru olduğunu biliyoruz. Yanlış bilinenlerin olduğunu da.

Kendimize ait bilgi zincirinin oluşması için doğrulara ihtiyacımız var. Kişisel kültür binamızın temelleri için de gerekli.

Beynimizde oluşturduğumuz temsili evrene sürekli yanlışın yerini doğruların oluşturduğu bir süreç bulunmakta. Bu süreçte bizi en çok yoran diğer insanlarla iligili düşüncelerimiz bence. İnsanlarla iletşiminde ve etkileşiminde sorunları çözmüş olan bir kişi dünyayı ve içindekileri anlama yolunda önemli bir adım atmıştır.

Günlük yaşantımdan insanlar hakkındaki gözlemlerimde insanların sürekli başka insanları sadece kendi bakış açılarıyla görmeye endeksli olduklarını biliyorum. Bunun nedeni etki-tepki olayının en yakın ve en hızlı olmasından kaynaklanıyor. Ben ve dünya (insanlar öncelikli) odak düşüncesinden dünya ve insanlar odak düşüncesine (tümden gelim) ulaşması gerekiyor.

Yasal doğrular belli bir düzen içinde oluşturulur. Sorun çözme özelliği vardır.

Kişiye göre değişen doğrular değişken ve esnektir. Katılaşırsa sorunlar ortaya çıkarabilir.

Ahlaki, etik, yasa, vicdani dengeler vb. konular tüm insanlığın oluşturabileceği doğrulardır.

Bilimsel doğrular belli yöntem ve tekniklerle oluşturulmuştur. Bu alanda yeni oluşacak doğrular eskilerini yanlışlamaz sadece tercih ve dikkati değiştirir.

Bugün her yönüyle doğru olarak kabul ettiğimiz bilgi, davranış gibi herşeyin gelecekte değişmesi yanlış olmasına değil insanın kendi ve diğer insanlarla doğa arasındaki sorunların çözümünde yeni doğrular keşfetmesinden kaynaklanmaktadır.

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..