Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '12

 
Kategori
Tarih
 

Hatice Turhan Valide Sultan

Hatice Turhan Valide Sultan
 

İstanbul'da Eminönü'nde denize nazır büyük ve güzel bir cami vardır. Padişah III.Murat'ın karısı Safiye Sultan yapımını başlatmış, fakat tamamlamak I.İbrahim (nam-ı diğer deli)'in karısı ve IV.Mehmet'in annesi Hatice Turhan Valide Sultan'a kısmet olmuş. Halk arasında adı Yenicami olarak söylenegelmiş ve günümüze de böyle kalmıştır.

Cağaloğlu'nda çalıştığım yıllar boyunca hemen her gün önünden geçtiğim bu caminin hemen arkasında bir türbe olduğunu bilmiyordum. Osmanlı tarihiyle ilgili olduğum dönemde öğrendim. Epeyce büyük bir türbe burası, üstelik herhangi bir Padişah adına yapılmamış olmasına rağmen altı Osmanlı padişahı ve aileleri de burada yatıyor. I. Mahmut, IV. Mehmet, III. Osman, III. Ahmet, II. Mustafa ve V. Murat burada yatan padişahlar.

Geçen yazılarımdan birinde anlattığım Gülnuş Sultan'ın kayınvalidesidir Hatice Turhan. Osmanlı tarihinde Hürrem Sultan'dan beri süregelen kadınlar saltanatı onun dönemiyle son bulmuştur.

Peki Hatice Turhan sultan'ın kayınvalidesi kimdir diye soracak olursanız hemen söyleyeyim, meşhur Kösem Sultan'dır. Bana kalırsa Osmanlı'da saltanat süren kadınların en ünlüsü, en entrikacısı ve hırslısıdır. Hürrem onun yanında masum kalır. Belki bunun sebebi Hürrem Sultan'ın kocası Kanuni Sultan Süleyman'dan önce ölmesi de olabilir. Fazla vakti olmamış diyebiliriz. Kösem Sultan ise o kadar uzun yıllar saltanat sürmüş ki, erkenden ölen kocası I.Ahmet'ten sonra oğulları IV.Murat ve I.İbrahim ile torunu IV.Mehmet'in padişahlığını görmüştür. Çocuk yaşta tahta çıkan oğlu IV.Murat'ın ilk yıllarında devleti o yönetmiştir. I.İbrahim'in ise deli olarak tanımlanan tavırları nedeniyle ipleri gene eline almıştır. Torunu IV.Mehmet döneminde ise artık yaptıklarından illallah diyen saray erkanı ve yöneticileriyle işbirliği yapan gelini Hatice Turhan Sultan tarafından perde ipiyle boğdurularak hayatına son verilmiştir.

Hazin bir son.

Kösem Sultan, bu yönünden başka halk tarafından ise fakir dostu olarak tanınır. Çünkü bir yandan çok fazla hayır işi ile uğraşmış, fakirlere yemek ve para yardımı yapmış.

İlginç bir tezat.

Geçen yıl izlediğim 'Kösem Mahpeyker' filminde şöyle bir kanıya vardım. Osmanlı sarayı, özellikle harem, yaşaması, hayatta kalması çok güç bir yer. Kösem de bu güç şartlarda hayatta kalmak, saltanatını sürdürmek için entrika üstüne entrika yapmış. Bu yaptıklarının kefareti olarak da halk için hayır işlemiş. (Bu benim kişisel görüşüm)

Kösem'den sonra gelini Hatice Turhan Sultan, oğlu IV.Mehmet küçük olduğundan devleti Köprülüler'in yönetimine bırakmış ve hiçbir işe karışmamıştır. Böylece kadınlar saltanatı bitmiştir.

Bu arada küçük de bir not ekleyeyim; Kösem için uzun yıllar valide Sultanlık yaptı demiştim ya, Hatice Turhan Sultan ondan da daha fazla, tam otuz dört yıl Valide Sultanlık yaparak Osmanlı tarihinde bu ünvana en uzun süre sahip olan kadın olmuştur.

O da fazla sayıda hayır yapmış, halk tarafından sevilmiştir. Eminönü'ndeki Yenicami'nin arkasında kendi adını taşıyan türbede oğlu ve diğer aile üyeleriyle birlikte yatmaktadır.

Çok fazla gözönünde olan bu büyük yapıyı kaç kişi biliyor, kaç kişi gözünden kaçırmayıp şöyle bir bakayım diyor bilmem.

 
Toplam blog
: 314
: 1210
Kayıt tarihi
: 07.08.11
 
 

Üsküdar İstanbul doğumluyum ve halen burada yaşıyorum. Okumak, yazmak ve seyahat etmeyi çok seviyor..