Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '08

 
Kategori
Edebiyat
 

Homeros Vadisi'nden "Homeros Şiir Ödülleri"ne...

Homeros Vadisi'nden "Homeros Şiir Ödülleri"ne...
 

2005 yılında bana da verilen Homeros Emek Ödülü heykelciği.


“Üstün tutarım ırgat olarak çalışmayı,

Yoksul, malı mülkü az bir adamın

Bütün göçüp giden ölülere hakan olmaktansa.”

HOMEROS

Antik çağda yaşamış Anadolulu bir dünya şairidir Homeros. Batı yazınının ilk önemli yapıtları sayılan İlyada ve Odysseia destanlarının yaratıcısı ya da derleyicisi olarak gösterilir. Yaşamıyla ilgili bilgiler çok sınırlı da olsa, günümüz araştırmacıları, destanlarında kullandığı dili ölçü alarak, Milattan Önce 8. ya da 9. yüzyıllarda, Batı Anadolu'da, büyük olasılıkla Smyrna'da (İzmir) yaşadığını yazarlar. Bu destanları yaratan ya da derleyen tek bir şair olmadığını düşünen araştırmacılar da var. Yaşamıyla ilgili bir söylence ise Homeros’un kör olduğudur. Ancak destanlarındaki betimlemelerin canlılığından, destanlarını yazdığında kör bile olsa, bir zamanlar gözlerinin gördüğü var sayılır. İlyada’nın önsözünde, bu kitabı Türkçemize kazandıran Azra Erhat şunları yazıyor: “Homeros kimdir? İnsanlar yirmi beş yüzyıldır bu soruyu evirdiler, çevirdiler, araştırdılar durdular, gene de bir sonuç alamadılar. Homeros bir bilmece olarak kaldı: Onu hiç bilmiyoruz, hiçbir zaman bilemeyeceğiz, desek de yeri.”

Öyle ya da böyle Homeros’u yaşamış olarak kabul ediyoruz. Homeros İyonyalı, dahası İzmirli, hemşerimiz! Söylence bu ya, Homeros’u anası İzmir’in yanı başında akan, arı duru, ağaç gölgeleriyle süslü Meles’in kıyısında doğurmuş derler. Homeros, şiirini buralarda belleğine yerleştirmiş.

Homeros, hem İzmir’de Meles deltasında düzenlenen anıtla ve gezinti yeriyle, hem de Bornova’da Homeros Vadisi düzenlemesiyle yaşatılıyor, tüm insanların ilgi ve beğenisine sunuluyor. İzmirliler de Homeros’un hemşerileri olarak haklı bir gurur ve övüncü yaşıyorlar. Bir şiir tutkunu olarak ben de bundan ayrı bir onur duyuyorum.

Bu kısa bilgiden sonra bir şiir ödülüne geçmek istiyorum. Adını Homeros’tan alan anlamlı bir şiir ödülü bu. Geçtiğimiz günlerde e-postadan bana da ulaşan iletide, Karşıyaka Belediyesi Homeros adına bu yıl da bir yarışma düzenliyor. Hem de genç şairler için. Homeros ödülleri 2003 yılında verilmeye başlanmıştı. Ödüllerin ilki dil konusuna, sonraki yıl şiire, 2005' de şiir inceleme alanında katılan yarışmacılara verilmişti. 2006 yılında ise Attila İlhan ve Şükran Kurdakul adına düzenlenmişti. Bu yıl ki Homeros Ödülü İzmirli ünlü şair Salah Birsel adına verilecek. İzmir’de, özellikle Karşıyaka’da yaşamış bu şairler adına ödüllerin verilmesi de anlamlı…

Ödül 35 yaşını geçmemiş şairlere açık.İzlek, tema sınırlaması yok. 2008 yılında basılmış şiir kitapları ve basıma hazır kitap bütünlüğü olan dosyalar katılabiliyor.

Seçici kurulu oluşturan kişiler de günümüz şiirinin ustaları. Şiiri bilen, emek veren, şiirle özdeşleşen şairler. Yıllardır İzmir’de Dize adlı küçük ama içeriği varsıl şiir dergisini özenle yayımlayan Veysel ÇOLAK, Bursa’dan Akatalpa Dergisinin de yayınına katılan şair Nuri DEMİRCİ, şair Altay ÖKTEM, İzmir’den öğretim üyesi, şair Yusuf ALPER ve Haluk CENGİZ Seçici Kurulu oluşturuyorlar.

Seçilecek şiirlerden birinciye 1500, ikinciye 1000 , üçüncüye 500 ytl verilecek. Ödüle katılımın son başvuru tarihi 15 Ocak 2009 olarak belirlenmiş. Sonuçlar 21 Mart 2009 günü düzenlenecek olan Dünya Şiir Günü kutlama etkinliği sırasında açıklanacak.

Ödüle katılanların dosya ya da kitaplarının 6'şar adetini Karşıyaka Belediyesi Kültür Müdürlüğü, Bahriye Üçok Bulvarı No:5 35600 Karşıyaka – İZMİR adresine APS, kargo, taahütlü posta ile göndermeleri ya da elden teslim etmeleri gerektiği de ödül yönetmeliğinde açıklanıyor. Ödül konusunda ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler, hafta içinde saat 08-17 arasında ( 0232 / 399 40 89 ) numaralı telefondan Karşıyaka Belediyesinde görevli şair Melih Elhan’ la iletişim kurabilirler.

Milliyet Blog üyesi ve yaşları yönetmelik kurallarına uyan genç şair arkadaşların da bu yarışmadan, verilecek ödülden bilgileri olmasını istedim. Umarım katılır, dereceye girer, bize de onları kutlamak ve alkışlamak düşer.

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..