Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '15

 
Kategori
Deneme
 

Hormonlu ürünlerin zararından bahsediliyor; ama tam bilmiyoruz, belki tersi olur, uçan adam oluruz

Hormonlu ürünlerin zararından bahsediliyor; ama tam bilmiyoruz, belki tersi olur, uçan adam oluruz
 

Tarım ürünleri için ilaçlamanın gereğinden bahsediliyor. Bu ilaçlama da hormon etkisi yapıyor. Ayrıca daha fazla ürün almak için de kullanılıyor. Sanıyorum hormonla tanışmamız henüz yeni. Hibrit/melez ya da GDO’ lu vs tarımında ortada bir sürü iddialar dolaşıyor. Öte yandan hormonlu ürünlerin etkilerinin yıllar sonra ortaya çıkabileceği de söyleniyor.

Değişik öngörüler var. Ağırlıklı olarak bu ürünlerin kanser yaptığı ve çoğu şehir efsanesi olan bir sürü söylenti ortada dolaşıyor. Ancak şunu biliyoruz (çünkü tattık/yedik/gördük)hormonlu ürünlerin tadı/kokusu/lezzeti doğal ürünler gibi değil. Sonra normalde 6 ayda yetişen bir pilicin 45 günde kesime hazır hale gelmesi bize mantıklı gelmiyor.

Büyüme/yetişme doğal olmalı diyoruz, bu yöntemler zorlama oluyor sanki. Bir defa şunu bileceğiz görünen o ki hormonlu ürünlerden (ve her gün bir yenisi çıkan hormon uygulamalarından)geriye dönüş mümkün değil. Hem kolay, hem ucuz hem de bugünkü haliyle(7 milyar insanı beslemek) sanki biraz da buna mecburuz.

Benim merak ettiğim hormonlu ürünlerin (hani öteden beri tüketiyoruz ya) bahsedilen zararları ortaya çıkmış  mı? Elimizde hormonlu ürünlerin sorumlu olduğu kanıtlanmış örnek var mı? Gelecekte ortaya çıkacağı söylenen zararlar hakkında ortada bir örnek olmadan tam bir bilgi sahibi olamayız.

Bilim söylüyor... Bilim elindeki kanıtlarla/örneklerle konuşabilir. Öngörüleri tahminden ibarettir ve onu ben de yaparım. Ha realitede yaşanan/karşılaşılan örnekler (kanserin artması mesela))varsa bunun hormonlu ürünlerin sonucu olup olmadığı  ortaya konmalı. Çünkü böyle bir şeyi yaratacak çok çeşitli neden var. İklim değişiklikleri bile bunun nedeni olabilir. Kene, domuz gribi, kuş gribi vs unutulmasın.

Tükettiğimiz hormonlu ürünlerin sonuçları yıllar sonra (hatta belki bir kaç nesil sonra) ortaya çıkacakmış. Görmeden bilemeyiz. Olumsuz yan etkileri olur ama belki değişen/bizi değiştiren bu yeni nesil olgu farklı değişimleri de getirebilir. İnsanın aklına çok şey geliyor. Daha güzel oluruz. Daha akıllı oluruz (geri zekâlı da mümkün tabi) Belki kanatlarımız çıkar uçan adam oluruz. Yani hep zararından bahsediliyor ama bilmiyoruz.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..