Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '13

 
Kategori
Sivil Toplum
 

ICA Cooperatives Europe 2013 Genel Kurulu İstanbul’da Yapıldı

ICA Cooperatives Europe 2013 Genel Kurulu İstanbul’da Yapıldı
 

 

1895 Ağustos’unda Londra’da kurulan Uluslararası Kooperatifler Birliği (International Co-operative Alliance)  ICA, dünya kooperatiflerini bünyesinde birleştiren, 89 ülkeden 233 örgütün üye olduğu, 800 milyondan fazla kişiyi dünya çapında, uluslararası kuruluşlarda temsil eden ve hizmet veren dünyanın en büyük, bağımsız sivil toplum kuruluşudur.

Deneyimlerin paylaşıldığı bir örgütsel yapı olarak kooperatifçiliğin geliştirilmesi, araştırılması ve istatistiklerin toplanmasında hizmet vermekte, kooperatifler arasında koordinasyon sağlamaktadır. Kooperatifçiliğin önemine inanan Birleşmiş Milletler Örgütü gibi küresel ve bölgesel kurumlarla ve diğer resmi ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmaktadır.

Ulusal ve uluslararası faaliyetleri olan ICA üyesi kooperatifler, tarım, bankacılık, balıkçılık, sağlık, konut, sanayi, sigorta, turizm ve tüketici kooperatifleri dâhil olmak üzere tüm sektörlerde faaliyet göstermektedirler.

ICA küresel, bölgesel, sektörel ve tematik düzeylerde olmak üzere örgütlenmiştir.  İsviçre Cenevre’deki Merkez Ofis dışında bölgesel olarak kıtaları temsil etmek üzere de ICA Afrika, ICA Amerika,  ICA Asya- Pasifik ve ICA Avrupa olarak Avrupa Kooperatifleri Birliği olarak da bilinen Cooperatives Europe çatısı altında örgütlenmiştir. ICA Sektörel olarak 9 örgütsel yapı altında örgütlenmiştir. Bunlar tarım, bankacılık, tüketim, balıkçılık, sağlık, konut, sigorta, hizmet ve turizm dallarında faaliyet göstermektedirler. Ayrıca tematik konular bazında komiteler vardır.

Türkiye’den ICA’ya Üye ÖrgütlerTürkiye Milli Kooperatifler Birliği (TMKB), Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK), Türk Kooperatifçilik Kurumudur. Ancak ICA’nın yeni yapılanmasında ülkeler üst kooperatif örgütleri çatısı altında örgütlendikleri ve ICA’ya üye oldukları takdirde kıta, sektörel ve tematik komitelere ek ödeme yapmadan yer alabilmektedirler. Yani Türkiye Milli Kooperatifler Birliğine ortak olan örgütler, ICA kıta ve Sektörel Örgütlerinin Genel Kurul toplantılarına katılabilmekte ve görev alabilmektedirler. Bu kapsamda Türkiye Milli Kooperatifler Birliği ortağı olan kooperatif üst örgütlerinden bazı kooperatif liderlerimiz de sektörel örgüt yönetimlerinde görev almaktadırlar.

Cooperative Europe ‘da ICA’nın en büyük ekonomik büyüklüğe sahip kıta örgütüdür. Avrupa kıtasında yer alan kooperatiflerin üst örgütüdür. 35 ülkeden 91 kooperatif üst örgütü Cooperatives Europe’un üyesidir. Bu kooperatiflerin toplam123 milyon ortağı ve 160.000 kooperatif yatırımı bulunmaktadır. Bu yatırımlarda 5.4 milyon insan çalışmaktadır.

ICA’nın en eski ve başarılı kooperatif üst örgütlerinin bulunduğu kıta örgütüdür. Ekonominin her alanında etkin olarak yer almakta ve sosyal ve ekonomik olarak hizmetler vermektedirler. Örgütün merkezi Belçika /Brüksel’dir.  Ülkemizde ICA üyesi olan kooperatif üst örgütleri ayni zamanda Cooperatives Europe yapısı içinde yer almaktadır.

ICA gibi ICA’nın kıta örgütleri 4 yılda bir seçimli genel kurul, Her yıl ya da 2 yılda birde seçimsiz olarak mali genel kurul yaparlar. Yönetim kurulu bir başkan bir eş başkan ve 12 yönetim kurulu üyesinden oluşur. Yönetim kurulunda bir üye genç kooperatifçiler arasında seçilir.

Geçtiğimiz günlerde ülkemizde ilk defa bir ICA Avrupa Kıta örgütü genel kurulu gerçekleştirilmiştir. 6-7 Mayıs 2013 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen Cooperatives Europe’nın genel kurulu Türkiye Milli Kooperatifler Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenmiştir. Genel kurula baş ICA Başkanı Pauline Green olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ve ülkemizden örgüte üye kooperatif üst örgütlerinden delegeler katılmışlardır. Ayrıca ülkemizden de ilgili bakanlıklardan başta Gümrük Ticaret Bakanı Hayati, Yazıcı, GTB Kooperatifler Genel Müdürü İsmail Kalender, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, ilgili bakanlıklardan temsilciler ve TMKB çatısı altında yer alan birçok kooperatifin temsilcileri katılmıştır.

Genel kurulun birinci gününde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Uluslararası Kooperatifler Birliği Başkanı Pauline Green ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel başkanı Muammer Niksarlı yaptıkları açış konuşmalarında gerek Dünya gerekse Türk kooperatifçilere mesajlar vermişler, kooperatifçiliğin toplumsal önemini ve faydalarını ortaya koymuşlardır. Açış konuşmalarından sonra genel kurul çalışmaları gerçekleştirilmiş, Cooperative europe’nun çalışmaları delegeler tarafından ele alınmış, mevcut durum ve geleceğe yönelik çalışmalar hakkında görüşler ortaya konmuştur.

Yapılan seçimlerde Cooperative Europe’’un Başkanlığına Alman Kooperatifleri Konfederasyonu (DGRV)  Eş Başkanı Dirk Lehnhoff Cooperatives getirilmiştir. Yönetim kurulu yeniden seçilmiş ve yeni yönetim kuruluna Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke ‘de seçilmiştir. ICAO Yönetim Kurulu Üyesi Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (ORKOOP) Cafer Yüksel ve ICA Housing Yönetim Kurulu Üyesi Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜRKKENT) Mehmet Aksoy’den sonra Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke'de ICA örgütleri yönetim yapısı içinde görev alan üçüncü temsilcimiz olmuştur.

Genel Kurulun ikinci gün programında gerçekleştirilen 2 çalıştay ve bir yuvarlak masa toplantısı yapılmıştır. Bu toplantılarda kooperatifçiler ve uzmanlar kooperatifçilikteki mevcut durum, ve gelişmeler karşısında Avrupa kıtasındaki kooperatifçilik hareketini değerlendirmişlerdir.

Yapılan çalıştaylar biri Avrupa Birliğinde Kooperatiflere yapılan aktif destekler ele alınmıştır. Bu çalıştayda Avrupa’nın en büyük kooperatiflerinden olan ve Avrupa Birliğine üye ülkelerden Fransız Kredi Kooperatiflerinin yöneticisi ve uzun yıllar Cooperative Europe’un eş başkanlığını yapan Etienne Pflimlin, Cooperative UK Genel Müdürü Ed Mayo, İsveç ve İtayan kooperatif yöneticileri yer almıştır. Çalıştayda AB’nin kooperatiflere yönelik politikaları ele alınmış, bu politikaların olumlu yanları ortaya konulmuş, izlenen politikaların başarı için karşılaşılan sorunlar karşısında yapılması ve alınması gereken tedbirler ve izlenmesi gereken politikalar ortaya konmuştur.

İkinci çalıştay Güneydoğu Avrupa’da Kooperatifçiliğin gelişimi konusunda gerçekleştirilmiştir. Geniş katılımlı bu çalıştayda GTB Kooperatifler Genel Müdürü İsmail Kalender, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdür Dr. Gürsel Küsek birer açılış konuşması yapmışlardır. Konuşmalarında kooperatifçiliğin ülkemiz için önemine ve bakanlık olarak yaptıkları çalışmalara değinmişlerdir.

Çalıştayda yapılan oturumlarda ICA Başkanı Genel Sekreter Charles Gould, Luceme Universitesinden Alexander Jungmaster, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından Mustafa Sepetçi, AB Türkiye Delegasyonundan Özgür Altınoklar Kooperatif Stratejileri çerçevesi konusunda sunuşlar yapmışlar, Gelecek onyılda kooperatifçilik, AB’nin kooperatifçilik politikaları ve Avrupa’da geleceği ele alınmıştır. Mustafa Sepetçi tarafından Türkiye’de kooperatifçiliğin geliştirilmesi konusunda yapılan çalışmalar anlatılmış, Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı Konusunda bilgi verilmiştir. Çalıştayın diğer oturumlarında Bölgesel işbirliği fırsatları ve kooperatiflerin geliştirilerek güçlendirilmesi konuları ele alınmıştır.  

Yuvarlak masanın tartışma konusu Kooperatif CEO’larının katıldığı kooperatifçilik liderliği konusu olmuştur. Toplantıda Avrupa’nın güçlü kooperatiflerinin yöneticileri deneyimlerini ortaya koymuşlar. Kooperatiflerin geliştirilmesi konusunda yaptıkları çalışmaları, karşılaştıkları sorunları ve sorunların çözülmesinde izledikleri yöntemleri açıklamışlardır. Bu kooperatiflerden son yıllarda en çok dikkati çeken İspanyol Mondragon kooperatifleri, Sağlık Kooperatifleri, Finlandiya ve İsveç’deki sosyal amaçlı kooperatiflerin yöneticileri çalışmaları hakkında detaylı bilgiler sunmuşlardır Toplantıya ICA Başkanı Pauline Green ve Cooperative Europe’un yeni Başkanı Dirk Lehnhoff ‘da katılmışlardır. 

Gerçekleştirilen genel kurul ile Avrupalı kooperatifçiler Türk Kooperatifçileri yakından tanıma ve ülkemizdeki gelişmeleri yerinde görme imkânı bulurken, Türk Kooperatifçiler ve bakanlık temsilcileri dünyanın başarılı kooperatifçileri ile birebir görüşme ve bilgi alışverişinde bulunma fırsatı yakalamışlardır. Avrupa’daki başarılı kooperatiflerin deneyimlerinin ülkemize aktarılmasında yararlı olmuştur.

Ayrıca ICA Başkanı Pauline Green’in de genel kurula katılması, Genel Kurul çalışmalarına ayrı bir renk katmıştır. Ülkemizin ve ülkemizdeki kooperatifçi,lik hareketinin tanıtımı ve kooperatiflerimizin dünyadaki kooperatiflerle olan ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir adım olmuştur.  

 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..