Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '16

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

İdeal Devlet Kimindir?

İdeal Devlet Kimindir?
 

Devlet yaşayan bir organizasyondur. Üyelerinin katılımıyla oluşan organizasyonlar alt yapılanmaları oluşturur. Devletin yerel hizmetlerini yapmak üzere kurulan kurumlar ise belediyelerdir. Belediyeler; park, bahçe, işlerinin yanı sıra yol gibi hizmetler yaparlar. Yaptıklarının bir kısmı genel bütçeden gelen gelirlerle karşılayan belediyeler, emlak reklam vergilerinin yanı sıra birtakım gelirlere sahiptir. Son yıllara kadar pek bilinmeyen ancak; son yıllarda asfalt vergisi olarak hayata geçen bir vergi icat edildi.

Eskiden köylerde, devlet olmadığından köylü bir iş yaptıracağı zaman toplanır karar alır, herkes belirlenen parayı öder, iş tamamlanırdı. Birçok yerde devlete ulaşmak, bulaşmak zor olduğundan insanlar bu şekilde pratik bir çözüm yolu geliştiriyorlardı. Yayladan su mu getirilecek? Mesafe ölçülüyor, borular alınıyor. Köylü gücü yettiğince kendisi kazma kürek çalışıyor ve suyolunu kazıyor, boruyu gömüyor, sonra da köyün en yüksek noktasında toplanan su; doğal eğim ve basıncın karşıladığı akışla her eve ulaşmış oluyordu. Şimdi, köylü olarak insanlar boşa akan yaylanın suyunun bir kısmını evlerine getirmekle kendi sorunlarını çözmüş oluyorlardı. Şimdiye kadar böyleydi. Yayladan çıkan suyu köylü devletten veya herhangi resmi kurumdan bir kuruş istemeden, işi tamamlamakla övünç kaynağı çıkarabiliyorlardı. Artık devir değişmiş, aslında o sudan köylü o şekilde alamazmış. Köyde artık her evde su sayacı var ve artık ciddi miktarda su paraları tahsil ediliyor. Ağıllanan koyun misali, önce görmezden gelinen köylü işi bitirdikten sonra faturalandırılan, iş yapan cezalandırılan, organizasyonların ise ödüllendirildiği bir sistem. Öyle ki, aynı köyün deresi bir sermayedar tarafından HES’e dönüştürülüp kazanç kapısı olabilirken, organize olmayı beceremeyenler ise cezalandırılıyor. Daha doğrusu, organize olamamalarının cezasını çekiyor. Akıl ve fikir sahibi olmamanın cezasını çekiyor. Ayrı dinlerden insanların birbirini boğazlamalarına şaşmamalı. Menfaat için, kardeş kardeşin gözyaşına bakmazken, başkasından aman dilemek beyhude. İlave vergilere eklenen asfalt vergisinden sonra şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor. Parayı veren, her şekilde söz sahibi olur. Ancak bu durumda asla söz sahibi olamıyor. Ürün alan herkes bir garanti belgesi alırken, belediyeye asfalt yapması için verilen paranın karşılığında bir garanti belgesi de yok. Hâlbuki bir kişi bir ürün alırken, garanti belgesi alır. Parasının doğru harcanıp harcanmadığını kontrol etmek ister.

Havadan para kazananlara inat para; Para sadece kâğıt değil, insan ömrüdür. Kimileri paranın sadece kâğıttan ibaret olduğuna inanır. Hâlbuki karşılığı ömürden ödenmek suretiyle kazanılan yaşamak için kazanılan bedeli ödenmiş senetlerdir. Nasıl ödediğinize ve nasıl harcayacağınıza karar vermek elinizde olduğu kadar, sizden tahsil edilenlerin nasıl harcanacağına da karar verebilirsiniz. Verebilmelisiniz. Duy da inanama…

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..