Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '15

 
Kategori
Dilbilim
 

İngilizceyi İngiliz aksanıyla konuşmaya çalışanlar

İngilizceyi İngiliz aksanıyla konuşmaya çalışanlar
 

Çocuklarımıza Türkçeyi öyle güzel unutturuyorlar ki, düşünürken bile İngilizce konuşmaya başladı yavrucaklar.


En gıcık olduğum insan tipidir bir yabancı dili o dilin aksanıyla konuşmaya çalışanlar. Bu tavır bana olağanüstü sahte ve zorlama gelir. Ses tonlarındaki yapmacıklıktan inanılmaz rahatsız olurum. Şöyle demek gelir içimden: Ey güzel Kardeşim! Kendini ne kadar yırtarsan yırt, o dili sahiplerinin aksanıyla seslendiremezsin. Düştüğün komikliği fark etsen, emin ol anında kendi doğallığına dönersin." 

Son yılların insanlığa yaptığı en ağır kültürel baskı, bilişim ve teknolojiye hakim olanların konuşmalarını, yani İngilizceyi; en yaygın, en bilinen, evrensel düzeyde kullanılan bir dile dönüştürmesidir. Dünyayı esir alanlar, herkesi kendi dililerini kullanmaya, konuşmaya zorluyor. Topuna eyvallah da; bari tüm bunlara, bi de onların aksanını taklit etmeye çalışarak çanak tutmasak...

Farklı bir dili bilmek, tabii ki güzel şey... Öğrendiği her dil, daha bir dünyalılaştırır insanı. Başka insanların acılarını, dertlerini paylaşmanın en kestirme yoludur yabancı dil konuşmak... Anlaşılabilen her lisan, dinleyeni daha olgun, daha donanımlı yapar. Başka milletlerin edebiyatını en doğru algılamanın rehberidir çözdüğümüz diller...

Öte yandan, hangi dili bilirsek bilelim, kendimiz kalmayı da başarmalıyız. Çünkü bir dili kendi aksanıyla konuşmaya kendini fazla kaptırmak, o dili konuşanlara özenmenin, taklit yoluyla onlara benzeme isteğinin bilinçaltını oluşturur. Böyle bir yaklaşım, bizi biz olmaktan uzaklaştırır, kendimizi olduğumuz gibi kabullenmekten utandırır. Çünkü hiçbir taklit aslı gibi değildir, gerçeğinin yerini tutamaz.

Dünyanın en geçerli, en tercih edilen dili İngilizce olunca, etrafımda da İngiliz aksanıyla konuşmaya çalışan bi dolu deli görüyorum haliyle!.. O dili günlük konuşmasındaki gibi tonlasa, ulaşacağı doğallıktan habersiz abi ve ablalarım, çakma bir İngiliz olmaktan öteye gidemeyeceklerini anlayamaz haldeler ne yazık ki.

Ve onların bu halini gördükçe, bir tek duygu dolar içime: Vay ülkemin geleceğine!.. Bu kafadakiler, gün gelir, ülkemi de özendikleri milletlere teslim ederler. Hiçbir ulus, başkalarına özenerek sonsuza kadar yaşayamaz. Ölümsüzlüğün yolu, öz değerlerini, en başta da dilini sahiplenmekten geçer çünkü.

Not: Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..